Згідно із рішенням Урядом, в рамках третього етапу медичної реформи, в Україні та на Житомирщині триває формування спроможних округів та госпітальних кластерів. У їх межах мають визначити перелік лікарень, де надаватимуть повний спектр послуг за потребою пацієнта. На території області функціонуватимуть три типи медзакладів: загальні лікарні, кластерні та надкластерні.

2023_04_25_01

 Сьогодні план формування мережі Звягельського госпітального кластера було деталізовано розглянуто протягом робочої групи, під головуванням першої заступниці начальника ОВА Наталії Остапченко, за участі заступника голови обласної ради Володимира Ширми, керівників медичних закладів району, очільників громад та представників профільного департаменту Житомирської ОВА.

 Як наголосила Наталія Остапченко, сьогодні фокусом уваги залишається спроможність лікарняних закладів ефективно виконувати свої функції, оскільки від цього залежить життя жителів області. Це означає, що лікарні мають забезпечити необхідну кількість персоналу, обладнання та рівномірний і швидкий доступ до медичної допомоги.

 2023_04_25_02

 Один з найважливіших аспектів, які визначають спроможність лікарні – це кваліфіковані лікарі та медичні сестри, які знають сучасні методи лікування, володіють необхідними навичками та досвідом. Також важливо, щоб лікарня мала достатній обсяг матеріальних ресурсів, таких як медичне обладнання, медикаменти та інше забезпечення. Недостатність цих ресурсів може призвести до того, що лікарня не зможе забезпечити необхідний рівень медичної допомоги.

 Як звернули увагу представники сфери охорони здоров’я, для забезпечення результативної роботи лікарні важливо мати добре організовану систему управління та контролю, зокрема маючи співпрацю з сусідніми медичними закладами та організаціями. Оскільки співпраця з лікарняними закладами на різних рівнях дозволить у разі потреби забезпечити пацієнтів найважливішими послугами.

Житомирська ОВА.