2 квітня – Всесвітній день поширення інформації про аутизм. Встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 62/139 у 2007 році. Тема 2023 року «Трансформація наративу: внески людей з аутизмом у життя вдома, на роботі, у мистецтво та в формування політики» закликає до прийняття, підтримки та залучення людей з аутизмом до суспільного життя, а також стоїть на захисті їхніх прав.

2023_03_31_01

7 квітня – Всесвітній день здоров’я. Дата святкування приурочена до дня прийняття статуту Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка була заснована 75 років тому. Тема 2023 року – «Здоров’я для всіх». Кожен має право на доступність медичних послуг, яких він/вона потребує за станом здоров’я. Медичні служби мають гарантувати рівний доступ для всіх без дискримінації за ознаками наявності фінансових ресурсів, місця проживання, виду захворювання або часу звернення за допомогою.

11 квітня – Міжнародний день боротьби з хворобою Паркінсона. Відзначається з 1997 року з ініціативи Європейської асоціації хворих на хворобу Паркінсона у день народження англійського психіатра Джеймса Паркінсона, який вперше описав це захворювання. Хвороба Паркінсона вражає переважно людей, старших 65 років, але вона може виникнути і раніше.

16 квітня – Всесвітній день голосу. Заснований Американською академією отоларингології/хірургії голови та шиї в 2002 році. Мета свята – продемонструвати важливість голосу в нашому повсякденному житті як основного засобу спілкування і заохочувати людей підтримувати здоров’я голосового апарату. Тема 2023 року – «Ваш голос має значення».

17 квітня – Всесвітній день боротьби з гемофілією. Відзначають з 1989 року у день народження засновника Всесвітньої федерації гемофілії Френка Шнайбеля. Тема 2023 року – «Доступ для всіх: профілактика кровотеч як глобальний стандарт лікування».

23 квітня – Всеукраїнський день психолога. Психологія – наука про закономірності, розвиток і форми психічної діяльності живих істот. У всіх сферах життя суспільства: економічній, політичній, освітній, медичній, культурі, спорті тощо – існують практичні завдання, для рішення яких потрібна психологічна компетентність та психологічні знання.

24-30 квітня – Всесвітній тиждень імунізації. Встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) у 2012 році. Його мета полягає в тому, щоб більше дітей, дорослих та громад були захищені від захворювань, яким можна запобігти за допомогою вакцин, що дозволить їм жити щасливішим і здоровішим життям. Тема 2023 року – «Велике надолужування». Як наголошує ВООЗ, 2023 рік – це наша глобальна можливість надолужити втрачений прогрес у базовій імунізації, для цього потрібно охопити вакцинацією мільйони дітей, які пропустили щеплення, зміцнити первинну медичну допомогу для забезпечення імунізації та створення тривалого захисту в громадах і країнах.

25 квітня – Всесвітній день боротьби проти малярії. Встановлений у травні 2007 року на 60-й сесії ВООЗ. Малярія є небезпечною для життя хворобою, яка поширюється через укуси деяких видів комарів. В основному зустрічається в тропічних країнах. ВООЗ сертифікувала загалом 41 країну та 1 територію як вільні від малярії, включаючи 21 країну Європейського регіону.

26 квітня – Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу. Встановлений 8 грудня 2016 року резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 71/125. Сьогодні цей день набуває нового значення, оскільки повномасштабна війна поставила під загрозу ядерну безпеку України та світу.

26 квітня – Міжнародний день поінформованості про шум. Заснований 1996 року Центром слуху та комунікації (CHC) з метою підвищення обізнаності про вплив шуму на добробут і здоров’я людей. Тема 2023 року – «Захистіть свій слух, захистіть своє здоров’я».

28 квітня – Всесвітній день охорони праці. Відзначається з 2003 року з ініціативи Міжнародною організацією праці з метою запобігання аваріям та травматизму на робочому місці. Цьогорічна кампанія присвячена темі безпечного та здорового робочого середовища як основного принципу та права на роботу.

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради