3 березня відзначається Всесвітній день слуху. Цей день на початку весни обраний Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), щоб нагадувати про важливість дбайливого ставлення до здоровʼя вух. І так, це слушна нагода перевірити свій слух і дізнатися, чи маєте ви ризик його погіршення або втрати. За даними ВООЗ, до 2050 року майже 2,5 млрд людей матимуть певний ступінь втрати слуху, і щонайменше 700 млн людей — або ж кожний 10-й мешканець Землі — потребуватимуть реабілітації слуху. Вже зараз 5 % населення світу (432 млн дорослих і 34 млн дітей) потребують реабілітації, щоб усунути втрату слуху.

2023_03_03_01

Хтось має вроджені вади слуху, а хтось набуває порушення впродовж життя. Причиною порушення слуху можуть бути генетичні (спадкові) фактори та негативні чинники впродовж життя (травми, хронічні захворювання). Детальніше про причини та профілактику втрати слуху ми писали раніше.

Слух варто перевіряти регулярно — щороку і одразу, якщо ви помітили різке його зниження. Адже будь-яку проблему зі здоров’ям краще вирішувати завчасно, ніж тоді, коли вона набула значних проявів. Детальніше про те, як виявити і коли звернутися до лікаря — http://surl.li/fefdu.

Особливо актуальним питання негативного впливу на здоровʼя вух є зараз — в умовах воєнних дій та гучних звуків.

Тому на початку травня 2022 року партнер Міністерства охорони здоровʼя ГО «Відчуй» змінила формат свого масштабного проєкту «Кабінет на колесах», спрямувавши його на боротьбу з порушенням слуху українців, які проживають в деокупованих регіонах. Там, де було гучно. Там, де люди ховалися у сирих підвалах тижнями, рятуючись від вибухів, та не мали можливості дотримуватись навіть базових умов гігієни.

Новий етап «Кабінет на колесах. Ми поруч» розпочався з Київської області, де було перевірено слух у понад 1500 людей — 311 із них, як зʼясувалося, потребували слухопротезування. Важливо, що виявлена загальна потреба у 522 слухових апаратах була повністю закрита.

На Чернігівщині було обстежено 2113 осіб, серед яких слухопротезування потребують 370. Виявлена потреба у 570 слухових апаратів буде закрита повністю — вони вже заплановані до видачі.

Наступний пункт проєкту — Харківська область.

Утім, війна чинить свій руйнівний вплив не тільки на мирних жителів. На сьогодні захисники та захисниці України суміжно з пораненнями на полі бою отримують акустичні травми органів слуху. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко спільно з директоркою ГО «Відчуй» Дар’єю Герасимчук підписали Меморандум про співпрацю між МОЗ України та громадською організацією про захист слуху захисників та захисниць України у межах слушної кампанії «Чуєш? Плюс. Плюс».

Основна мета спільної діяльності — це реабілітація військових, які вже отримали травми органів слуху внаслідок високого шумового навантаження на полі бою, а також заходи щодо превенції втрати слуху в майбутньому.

У межах слушної кампанії спеціальні педагоги та психологи консультують вже слухопротезованих військовиків, знову вчать їх сприймати звуки. Також було ініційовано придбання пристроїв для захисту органів слуху — індивідуальних тактичних звукових фільтрів, спеціально розроблених для військового використання. Наразі вже видано 2500 комплектів звукових фільтрів. Це означає, що 2500 військових зможуть почути своє мирне життя після нашої перемоги.

А ми не забуваймо, як спілкуватися з людиною з порушеннями слуху чи мовлення.

Пресслужба МОЗ