В облдержадміністрації відбулася робоча нарада „Стан та розвиток донорства”. Участь у зібранні взяли представники головного фінансового управління, головного управління економіки, управлінь облдержадміністрації - освіти й науки, у справах молоді та спорту, з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, управління Міністерства внутрішніх справ України в Житомирській області, обласної організації Товариства Червоного Хреста України.
Метою наради було визначення шляхів та реалізація заходів для розвитку в області масового добровільного донорства. За словами заступника голови облдержадміністрації Миколи Андрійовича Черненка, нині назріла потреба винести актуальність питання донорства крові за межі системи охорони здоров’я. Необхідно доводити до кожного мешканця області, що здавання крові не лише позитивно впливає на власний організм, але й – чи не найголовніше! - рятує життя тим хворим, котрі цього потребують.
      - Життя свідчить про те, що ми повинні приділяти надзвичайно велику увагу цьому питанню, - наголосив він. - Адже забезпеченість населення області продуктами крові складає всього 30% від існуючих рекомендацій ВООЗ, що відповідає забезпеченню лише невідкладної медичної допомоги. Рівень забезпеченості населення області препаратами крові перевищує цей показник загалом по Україні, але менший, ніж фактичний рівень у країнах Європи. Тож необхідно спільно провести відповідну роботу в кожному регіоні. Органи ж влади повинні якнайактивніше цьому сприяти. Це питання ми візьмемо на особливий контроль – ставитися до нього легковажно нам не дозволить життя.   
    Тож, як повідомив заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Михайлович Торбас, в області розпочинається широкомасштабна акція „Здай кров сам і допоможи людині”.
      – Якщо кожен із присутніх тут керівників підтримає її в своєму закладі, управлінні, то цим покаже приклад пересічним громадянам. Ми повинні наповнювати той стратегічний запас, який має бути в кожній області, - зауважив Олександр Михайлович. - Адже унікальне лікування й особливості донорської крові та її компонентів обумовлюють її широке використання в усіх сферах медицини. При цьому існують окремі категорії людей, котрі не можуть       обійтися без донорської крові та її компонентів. Вона потрібна хворим із хірургічною й травматологічною патологією, під час серйозних операцій при крововтраті. Наприклад, щоб надати допомогу пацієнту при опіках, необхідна кров 50-100 донорів, реанімаційному хворому – 10-30 донорів, хворому гострим лейкозом щоденно – 2-10 донорів. Компоненти та препарати крові щороку зберігають життя восьми тисячам хворих нашої області. Кожного року в області здійснюється майже двадцять тисяч переливань компонентів донорської крові, 80% яких отримують хворі реанімаційних, хірургічних та пологових відділень. Упродовж останніх п’яти років чисельність донорів в області, на жаль, знижується. Нині показник донацій крові на Житомирщині становить лише 13,6 на тисячу осіб населення. Якщо існуюча тенденція розвитку донорства в області буде незмінною, то надання гарантованої та невідкладної гемотрансфузійної допомоги хворим згідно з існуючими протоколами лікування стане неможливим. Для подолання ситуації, яка складається з донорством, та з метою досягнення стабільної гарантії відповідного рівня якості невідкладної медичної допомоги під час проведення „Євро-2012”, необхідно особливо важливого значення надати залученню молоді до добровільного безоплатного донорства, як гарантії доступу до безпечної крові й надання гарантованої й невідкладної медичної допомоги.
      Відтак, за словами президента Асоціації служби крові України, головного лікаря Житомирського обласного центру крові Анатолія Миколайовича Чугрієва, сьогодні завдання полягає в тому, щоб закласти підвалини для масового добровільного донорства. Суспільство й громадяни, влада, заклади служби крові, донори, лікувальні заклади, пацієнт, родина, бізнес-спільнота й лідери суспільства повинні стати учасниками інституту донорства.
      - Й пріоритетною у розвитку програми масового добровільного донорства покликана бути регіональна рекламна кампанія, яка має охопити всі інформаційні канали, - відзначив А.М.Чугрієв. – При районних адміністраціях та виконкомах необхідно створити комітети з соціального розвитку (в тому числі й донорства), громадські ради, до яких мають увійти представники медицини, бізнес-структур, громадських організацій. Надзвичайно велику увагу треба приділити роботі з молоддю. Наш досвід засвідчує, що вже в дитинстві їй необхідно розповідати, що людина може здати кров і цим комусь допомогти. Крім того, важливим роз-ділом роботи є волонтерський рух, який молодь підтримає.
      За переконанням А.М.Чугрієва, треба ширше пропагувати відродження колективного донорства, проводячи акції „День донора” (їх активно підтримують лише заклади охорони здоров’я області) та залучаючи до цього приватний бізнес (бізнес-структура може запросити відділення трансфузіології в районі, прийти здати кров і підтримати акцію). Тож роботи перед суспільством у цьому напрямку дуже багато.
Загалом же, як відзначив голова обласної організації Товариства Червоного Хреста України Олександр Володимирович Богдан, тема безоплатного донорства завжди була актуальною. Тому найголовнішим напрямком діяльності Червоного Хреста є рух безоплатних донорів крові.
- Й особлива роль належить інформаційно-просвітницькій роботі з розвитку донорського руху серед молоді – акцент має робитися на молоде покоління, на роботу в школах, - переконаний він. – Тож ми проводимо зустрічі молоді з Почесними донорами України, СРСР та тих, хто вперше став донором. Традиційними стали конкурси рефератів, диктантів на тему донорства крові, радіовікторини „Що ти знаєш про донорство крові” – так діти можуть доторкнутися серцем до чужого болю й допомогти іншій людині. Відтак, говорячи про посилення роботи з поширення донорського руху, хочу висловити наше спільне переконання, що активне сприяння влади пожвавить залучення громадян до цієї благородної й почесної справи.

Вікторія Паламарчук