21 березня 2024 року, напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, відбулося чергове засідання обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

2024_03_22_01

Відкриваючи засідання, перша заступниця начальника Житомирської обласної військової адміністрації, голова координаційної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Наталія Остапченко наголосила, що заходи, які спрямовані на забезпечення виявлення серед населення туберкульозу та ВІЛ-інфекції в області є вкрай важливими, адже це дає можливість зменшити кількість негативних і летальних наслідків цих захворювань. Особлива роль у цьому питанні відводиться галузі медицини – мають вживатися всі превентивні, а в подальшому і лікувальні заходи, щоб не допустити поширення цих захворювань. Здійснення профілактичної роботи є ключовим елементом нашої стратегії в боротьбі з туберкульозом та ВІЛ-інфекцією/СНІДом.

На засіданні відповідно до порядку денного було розглянуто ряд питань:

 здійснення профілактичної роботи щодо запобігання соціально значущим захворюванням серед суб’єктів пробації в 2023 році;

 про організацію виявлення туберкульозу та стан захворюваності на туберкульоз у Житомирській області в 2023 році;

 епідеміологічна ситуація з ВІЛ-інфекції, надання послуг з тестування на ВІЛ-інфекцію за результатами 2023 року;

 вторинна профілактика серед уразливих груп за результатами 2023 року;

 затвердження плану роботи обласної координаційної ради з питань поширення туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2024 рік.

 2024_03_22_02

Директор КНП «Обласний протитуберкульозний диспансер» Житомирської обласної ради Віталій Дідик зазначив, що в області поступово відновлюється рівень захворюваності на туберкульоз, який спостерігався до оголошення карантинних обмежень, спричинених пандемією Covid-19. Однак є ряд проблемних питань, які суттєво впливають на якість протитуберкульозних заходів, а відтак і на рівень захворюваності на цю недугу.

 Щеплення проти туберкульозу є надійним захистом від важких форм цього захворювання, які особливо небезпечні для дітей першого року життя. Саме тому БЦЖ вводять на 3-5-й день життя дитини. Для захисту дітей БЦЖ застосовують у багатьох країнах з високою поширеністю туберкульозу. В 2023 році в області щепленню вакциною БЦЖ підлягала 8471 дитина, щеплено всього 6325 дітей, із них у пологових відділеннях області було вакциновано 5047 дітей, на первинному рівні – 1278 дітей. Не щепленими, відповідно не захищеними від важких форм туберкульозу залишилось 2146 дітей.

Керівник закладу у своєму виступі окрему увагу приділив профілактиці та лікуванню туберкульозу, зазначивши, що, незважаючи на повну забезпеченість протитуберкульозними препаратами, в області показники лікування хворих на туберкульоз залишаються низькими. Причинами ж низької ефективності лікування є пізнє виявлення і як результат – смерть хворого на туберкульоз.

Зараження соціально небезпечними хворобами значно переважає в осіб, які перебувають у конфлікті з законом, ніж серед звичайного населення України. Зокрема впродовж 2023 року в пенітенціарних закладах Житомирщини було проанкетовано 2048 осіб, з цієї категорії виявлено:

 з підозрою на ВІЛ – 30 осіб;

 з підозрою на туберкульоз – 14 осіб;

 з підозрою на гепатити – 13 осіб.

2024_03_22_03

 Директор КНП «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради Максим Кутишенко ознайомив учасників засідання з епідеміологічною ситуацією в Житомирській області з ВІЛ/СНІД-інфекцією, зауваживши, що наша область у порівнянні з загальноукраїнськими має середні темпи поширення ВІЛ-інфекції. За результатами 2023 року показники захворюваності на ВІЛ-інфекцію/СНІД, смертності від СНІДу перевищують показники по Україні, тому питання організації профілактичного напрямку роботи в області та надання допомоги ВІЛ-позитивним особам постає як ніколи гостро. Станом на 01.01.2024 року в області під медичним наглядом перебуває 3477 ВІЛ-позитивних осіб, з них з діагнозом СНІД – 1199 осіб, показник поширеності ВІЛ-інфекції – 303,9 на 100 тис. нас., СНІДу – 101, 6 на 100 тис. нас. Серед вперше зареєстрованих ВІЛ-позитивних осіб відслідковується тенденція щодо збільшення виявлення у пізніх стадіях, що підвищує ризик погіршення стану здоров’я, летального результату та подальшого поширення ВІЛ-інфекції.

 За результатами засідання обласна рада з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу доручила начальникам районних військових адміністрацій посилити проведення заходів, спрямованих на своєчасне виявлення випадків туберкульозу та ВІЛ-інфекції серед осіб з груп підвищеного ризику розвитку захворювання.

2024_03_22_04