19 вересня 2023 року під керівництвом першої заступниці начальника Житомирської обласної військової адміністрації Наталії Остапченко відбулося засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при Житомирській ОВА за участі радниці начальника ОВА з гуманітарних питань та ментального здоров’я Ірини Гладкої, представників структурних підрозділів та членів Координаційного центру.

 

2023_09_20_01

 

Під час наради обговорили питання підтримки ментального здоров’я цивільного населення та роботу відповідальних осіб у територіальних громадах області.

Зокрема, було зазначено, що програма підтримки ментального здоров’я, створена з ініціативи першої леді Олени Зеленської, відзначається хорошими результатами на території Житомирської області. Планується й надалі надавати підтримку всім групам населення, які її потребують.

2023_09_20_02

Для цього буде використовуватися метод картування категорії громадян, над якими ведеться опіка. Буде визначено додаткові послуги, на які є потреба в громадах, та відповідальних за надання цих послуг.

Окрему увагу було приділено питанню ментального здоров’я літніх людей, яким потрібно створити новий простір для комфортного спілкування між собою та допомоги з адаптацією від повітряних тривог, негативних новин тощо.

2023_09_20_03

Також на засіданні обговорили стан приміщень, де надаються адміністративні послуги, з урахуванням потреб осіб з інвалідністю та батьків з дітьми. Зокрема, майже 50% ЦНАПів у Житомирській області надають послуги людям з порушеннями слуху, використовуючи всеукраїнський проєкт «Сервіс УТОГ – 24/7», в якому можна отримати допомогу від перекладача жестової мови в режимі відеодзвінка. Окрім того, порушили питання щодо облаштування кімнат або певного простору для дітей, які прийшли з батьками до держустанов.

Центри зайнятості активно займаються послугами працевлаштування для учасників бойових дій, їхніх сімей та для внутрішньо переміщених осіб, допомагають отримати гранти для відкриття бізнесу та ваучери на здобуття освіти.

Наголосили також на психологічному навантаженні на працівників центрів з надання адміністративних послуг. Зокрема, було зазначено про проєкт «PROSTO», де вже було проведено офлайн-тренінг для осіб, які надають адміністративні послуги.

Житомирська ОВА