У Житомирі відкрили перший в Україні тренінгово-ресурсний центр із впровадження універсально-прогресивної моделі домашніх візитів за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

 

2023_09_06_01

 

Центр діятиме на базі Житомирського медичного інституту. Тут навчатимуть лікарів та медичних сестер первинної ланки, що надають послуги домашніх візитів родинам з дітьми від народження до 3 років, та наочно демонструватимуть взаємодію з родинами в домашніх умовах. Житомирщина — друга область в Україні після Донецької, яка почала впроваджувати цю нову модель домашніх візитів медпрацівників до вагітних жінок та родин з малюками від народження до трьох років.

Новостворений центр складається з двох зон: тренінгової, де навчатимуться медики, студенти інституту та майбутні батьки, і симуляційної, де можна опанувати практичні навички догляду за немовлям, визначити ризики безпеки для немовляти в домашніх умовах. Він забезпечений всім необхідним для навчання та комфортного перебування.

На його відкритті імплементований партнер ГО «In Touch Ukraine Foundation» за підтримки ЮНІСЕФ передала обладнання для телемедицини для 13 центрів первинної медико-санітарної допомоги з Житомирської, Київської областей та міста Києва, які вже долучилися до програми «Турбота з народження вдома».

Пристрої для телемедицини допоможуть краще взаємодіяти між патронажною медичною сестрою та лікарем-педіатром:

  • забезпечать постійний моніторинг та контроль стану маленького пацієнта;
  • покращать продуктивність роботи лікарів, розвантажуючи їхній робочий день і зменшуючи кількість офлайн-оглядів;
  • зменшать тривожність батьків.

З початку року більше ніж 2000 родин з новонародженими дітьми в 11 регіонах України вже отримують послуги патронажних медичних сестер вдома.

Пресслужба МОЗ