Вересень – Всесвітній місяць обізнаності про дитячий рак. Щорічно приблизно 400 000 дітей у всьому світі хворіють на рак. До найпоширеніших видів дитячого раку належать лейкемії, рак головного мозку, лімфоми. Символ боротьби з дитячим раком – золота стрічка, яка означає, що діти – це наша цінність, і визнає їхню мужню силу у боротьбі з хворобою.

 

2023_09_01_001

 

Вересень – Всесвітній місяць обізнаності з хворобою Альцгеймера. Відзначається з 2012 року. Тема 2023 року «Ніколи не рано, ніколи не пізно» має на меті підкреслити важливість виявлення факторів ризику та вжиття заходів для запобігання або відстрочення появи деменції.

Вересень Міжнародний місяць боротьби з болем. Встановлений 2001 року за ініціативою Американської асоціації хворих на хронічний біль (ACPA). Цьогорічна кампанія зосереджена на життєво важливому індивідуальному, мультидисциплінарному та мультимодальному підході до лікування болю.

4 вересня – Всесвітній день сексуального здоров’я. Заснований 2010 року з ініціативи Всесвітньої асоціації сексуального здоров’я (WAS). Тема 2023 року – «Згода». Важливо поважати вибір кожного в сексуальних питаннях, незалежно від статі, сексуальної орієнтації чи будь-якого іншого фактора.

7 вересня – Всесвітній день поширення інформації про м’язову дистрофію Дюшена. Відзначається з 2007 року. М’язова дистрофія Дюшена (МДД) – рідкісне генетичне захворювання, що викликає прогресуючу втрату м’язів. Тема 2023 року – «М’язова дистрофія Дюшена: долаючи бар’єри». Люди з МДД стикаються з фізичними, медичними та соціальними перешкодами, тож необхідно об’єднати зусилля, щоб допомогти їм подолати ці бар’єри.

8 вересня – Всесвітній день фізичного терапевта (спеціаліста з фізичної реабілітації). Започаткований 1996 року в день, коли у 1951 році була заснована Всесвітня конфедерація фізичної терапії. Тема 2023 року – «Артрит і роль фізіотерапевтів».

9 вересня – Міжнародний день поінформованості про розлади фетального алкогольного спектра (ФАС). Вперше був відзначений 09.09.99, щоб нагадати про те, що протягом дев’яти місяців вагітності жінка повинна утримуватися від алкоголю. Символом цього дня є червоне взуття. Тема 2023 року – «Об’єднати наші сильні сторони: знайти рішення разом».

9 вересня – Всесвітній день надання першої медичної допомоги. Відзначається з 2000 року за ініціативою Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця у другу суботу вересня. Тема 2023 року – «Перша допомога в цифровому світі». Цифрові технології допомагають зробити знання про надання першої допомоги доступними для всіх.

10 вересня – Всесвітній день запобігання самогубствам. Заснований 2003 року Міжнародною асоціацією із запобігання самогубствам спільно з Всесвітньою організацією охорони здоров’я. «Створюємо надію через дії» – трирічна тема Всесвітнього дня запобігання самогубствам у 2021-2023 роках.

13 вересня – Всесвітній день боротьби з сепсисом. Започаткований 2012 року за ініціативою Глобального альянсу боротьби з сепсисом. У світі щороку реєструється 49 мільйонів випадків сепсису, а 11 мільйонів людей помирають від сепсису – більше, ніж від раку! Сепсис часто є наслідком інфекції, щоб зменшити ризик його появи, треба приймати ліки лише за призначенням; дотримуватись гігієни рук; вакцинуватись; вести здоровий спосіб життя.

15 вересня – Всесвітній день поінформованості про лімфоми. Відзначається з 2004 року для підвищення обізнаності громадськості про розпізнавання симптомів, ранню діагностику та лікування всіх підтипів лімфом. Кампанія 2023 року закликає зосередитися на почуттях. Лімфома може викликати психологічний і емоційний дисбаланс. Психологічна підтримка необхідна як пацієнту з моменту встановлення діагнозу, під час лікування і згодом, після досягнення ремісії, так і його рідним.

16 вересня – День фармацевтичного працівника України. Встановлений Указом Президента України від 07 вересня 1999 р. № 1128/99 і припадає на третю суботу вересня. Фармація – важлива частина системи охорони здоров’я.

17 вересня – Всесвітній день безпеки пацієнтів. Заснований 2019 року з метою підвищити поінформованість та залученість громадськості до вирішення проблеми безпеки послуг охорони здоров’я. Тема 2023 року підкреслює вирішальну роль, яку відіграють пацієнти та особи, які за ними доглядають, у безпеці медичної допомоги.

18-24 вересня – Міжнародний тиждень глухих людей. Відзначається з 1958 року в останній повний тиждень вересня, щоб привернути належну увагу світової громадськості до вирішення проблем людей з порушеннями слуху, забезпечення їхніх прав і свобод.

20 вересня – Всесвітній день гінекологічної онкології (World GO day). Започаткований 2019 року, щоб підвищити поінформованість про симптоми та ризики виникнення всіх видів злоякісних гінекологічних пухлин. Тема 2023 року «GO для тестування» підкреслює, що регулярні обстеження важливі для профілактики захворювань, а також для вибору правильної тактики лікування.

24-30 вересня – Міжнародний тиждень урології. Ця щорічна кампанія започаткована Європейською асоціацією урології з метою підвищення обізнаності про урологічні захворювання та їхні симптоми. Темою 2023 року є проблеми зі здоров’ям, пов’язані з нетриманням сечі.

 

25 вересня – Всесвітній день легень. Відзначається з 2017 року з ініціативи Форуму міжнародних респіраторних товариств (FIRS). Тема 2023 року – «Доступ до профілактики та лікування для всіх. Не залишайте нікого позаду».

25 вересня – Всесвітній день фармацевтів. Запроваджений 2009 року радою Міжнародної фармацевтичної федерації в Стамбулі. Тема 2023 року – «Фармація зміцнює систему охорони здоров’я».

26 вересня – Всесвітній день контрацепції. Відзначається з 2007 року, щоб підвищити обізнаність про контрацепцію та дати можливість людям зробити свідомий вибір щодо свого сексуального та репродуктивного здоров’я.

28 вересня – Всесвітній день боротьби проти сказу. Започаткований 2007 року з ініціативи Глобального альянсу з контролю сказу. Тема 2023 року «Всі за одного, «Єдине здоров’я» для всіх». «Єдине здоров’я» (One Health) – це інтегрований, об’єднувальний підхід до збалансування та оптимізації здоров’я людей, тварин і навколишнього середовища. Він є особливо актуальним для безпечності харчових продуктів і води, контролю за зоонозами, боротьби зі стійкістю до антимікробних препаратів.

29 вересня – Всесвітній день серця. Встановлений з ініціативи Всесвітньої федерації серця за підтримки ВООЗ з 2000 року з метою підвищення обізнаності населення про серцево-судинні захворювання та заохочення до здорового способу життя для їхньої профілактики. Цьогорічна кампанія зосереджена на першому важливому кроці –дізнатись більше про наші серця, бо ми любимо і бережемо лише те, що знаємо. Коли ми знаємо більше, ми можемо краще дбати про здоров’я серця.

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради