Це єдина лабораторія рівня біологічної безпеки BSL-3 в Україні. Вона функціонуватиме у Житомирі на базі КНП «Обласний протитуберкульозний диспансер» Житомирської обласної ради. Нова лабораторія розширить діагностичні можливості не лише на рівні області, а й для усієї країни у питаннях діагностики та інтегрованого ведення пацієнтів з туберкульозом, які мають супутні захворювання.

 

2023_08_21_01

 

«Україна належить до країн з високим тягарем лікарсько-стійкого туберкульозу за оцінками ВООЗ. Щоб зупинити поширення захворювання, пацієнт має отримувати якісні послуги з діагностики та безперервне лікування. Точні лабораторні послуги мають вирішальне значення для ефективного лікування, тому ця лабораторія дозволить посилити потенціал діагностичної мережі країни і забезпечити людей, які хворіють на туберкульоз, якісними та доступними послугами», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Технічний потенціал лабораторії та сучасне стандартизоване обладнання дозволяє проводити молекулярно-генетичні дослідження з виявлення вірусного гепатиту С, ковідної інфекції та визначення вірусного навантаження у ВІЛ-інфікованих пацієнтів. Лабораторія була побудована та оснащена в рамках співпраці з міжнародною незалежною гуманітарною медичною організацією «Лікарі без кордонів».

2023_08_21_02

Загалом, з початку повномасштабної війни на регіональних рівнях створена система раннього виявлення туберкульозу, зокрема серед внутрішньо переміщених осіб. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України 395 тисяч українців, які вимушено покинули свої домівки та входили у групу ризику захворювання, мали симптоми хвороби, пройшли скринінг. 12,5 тисяч пацієнтів забезпечені діагностикою та ліками для безперервної терапії.

Нагадаємо, Закон (№ 9147) про подолання туберкульозу в Україні передбачає доступні та якісні послуги для пацієнтів. Йдеться про діагностику, профілактику та лікування туберкульозу. Зокрема, встановлено статус регіональних фтизіопульмонологічних центрів, які проводитимуть діагностику й лікування туберкульозу за програмою медичних гарантій.

2023_08_21_03

Серед основних законодавчих змін – посилення діагностичної мережі. Мова про трирівневу систему мікробіологічних лабораторій з діагностики туберкульозу на чолі з центральною, яка буде забезпечувати зовнішній контроль якості лабораторій нижчого рівня.

Пресслужба МОЗ