На цьому наголосив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Костянтинович Толстанов під час відкриття в Андрушівській центральній районній лікарні нової, по-сучасному обладнаної, котельні.

2010_12_14_1

 

Й не випадково. Адже з суми в один мільйон 350 тисяч гривень, які були закладені в облаштування, тут зуміли заощадити щонайменше 400 тисяч, створивши при цьому всі необхідні умови й для роботи персоналу, й для безперебійного функціонування самої котельні.
- Відкриття такої котельні – це, справді, нове для всього району, - зауважив Олександр Костянтинович. – Загалом же наша область завжди була піонером у цьому напрямку. Так, свого часу ми перші ввели в дію сучасну газову котельню в санаторії „Дениші”. Цього року під керівництвом голови облдержадміністрації С.М.Рижука відбулася виїзна колегія облдержадміністрації зі впровадження нових методик альтернативного опалення – за нашою пропозицією досвід, започаткований у санаторії, нині поширюється. Ми ж працюємо над цим питанням далі - вивчаємо питання впровадження у лікувальних закладах (особливо в північних районах, де є можливість використання природного ресурсу) опалення за допомогою відходів деревообробного виробництва, що заощадить значні кошти. А це вагомий привід для серйозного вивчення цього питання – в медицині треба рахувати кожну копійку! Більше того – ми часто говоримо, мовляв, немає грошей. Але чи доцільно використовуються ті кошти – хоча вони й невеликі – які виділяються? З першого січня ми повертаємо сільські лікувальні заклади в підпорядкування районної влади – мережа буде в єдиних руках, під безпосереднім контролем голів райдержадміністрації, районної ради й депутатського корпусу. Кошти концентруватимуться й за складеним перспективним планом розподілятимуться цілеспрямовано. Вже за невеликий час ми побачимо результати – це дасть змогу насамперед чітко спланувати роботу. Наприклад, як в Андрушівському районі – з розміщення підстанції швидкої допомоги, з реорганізації дільничних лікарень тощо. Тож хочу подякувати насамперед владі району, керівництву ЦРЛ за те, що всі намічені плани тут втілюються в життя.
Як розповів головний лікар Андрушівської ЦРЛ Дмитро Тимофійович Бойко, гроші тут і справді вміють економити. Та крім того – правильно їх використовувати.
- Побудована двадцять років котельня з часом стала величезною турботою – там трубу прорвало, тут потекло. Та й коефіцієнт її корисної дії складав лише 45-50%, - згадує він. – Тож зараз ми встановили найсучасніші німецькі економні котли з ККД в 97%. Це ж скільки грошей ми заощаджуємо на опаленні! Крім того, замінили 750 метрів тепломережі, поміняли дах у стаціонарному корпусі, встановили пластикові вікна й двері в вестибюлі та реанімаційному відділенні. От вам і теплозбереження! Й усі роботи проводили власними силами - якщо порахувати, що квадратний метр оштукатурення стін коштує 50 гривень, то подумайте, скільки ми заощадили.
Похвалився керівник закладу й відремонтованим реанімаційним відділенням, подякувавши начальнику управління охорони здоров’я облдержадміністрації О.К.Толстанову за укомплектування новою апаратурою на суму 850 тисяч гривень, та відкриттям флюорографічного кабінету.
- Не забуваємо й про духовне – бібліотеку нашу перевели в нове просторе приміщення, - додав Д.Т.Бойко. - Хочемо придбати в бібліотеку комп’ютер, підключити Інтернет, щоб лікарі могли знайомитися з новинками медицини. Чимало зробили й у сільських медичних закладах. Так, у Старій Котельні за допомогою спонсорських коштів перекрили дах, купили новий автомобіль. Такі ж роботи проведені й в інших сільських лікувальних закладах. Всі вони готові – чекаємо їх передачі  під єдине керівництво району. Я думаю, що за допомогою мудрого керівництва управління охорони здоров’я облдержадміністрації та сприяння влади на місцях з цим завданням ми справимося. 
Про визначення пріоритетним у своїй роботі завдання якісного функціонування об’єктів соціальної сфери запевнили голова Андрушівської райдержадміністрації Борис Валентинович Мазур та голова районної ради Олександр Вадимович Мельник.
– Як не було важко з коштами, ми віднайшли їх. Допомогли й керівники підприємств – надавали посильну допомогу, за що ми їм вдячні, - наголосили вони. - Тож усі гарні починання ми й надалі будемо продовжувати.
Головною ж під час свята відкриття оновлених котельні та реанімаційного відділення звучала думка про те, що медичні працівники, попри брак коштів, не відступають від планової роботи. Адже недостатнє фінансування не повинне стати перешкодою для надання допомоги.
- Особливо ж – невідкладної! – наголосив О.К.Толстанов. - Саме на невідкладну допомогу – й влада району зі мною повністю погодилася – треба концентрувати всі можливі кошти. Перший крок, який зробили в Андрушівській лікарні, – побудували котельню. Таким чином кошти на енергоносії зекономлені, а люди отримали тепло й гарячу воду.  Заощаджені ж гроші будуть спрямовані на модернізацію та надання невідкладної допомоги.
Тож у планах тут – облаштування кімнати інтенсивної терапії (тоді не буде необхідності, якщо „швидка” привозить із села хворого у важкому стані, транспортувати його у відділення – невідкладна допомога надаватиметься відразу ж), модернізація служби швидкої допомоги.
- Ви на правильному шляху, - сказав О.К.Толстанов. – І саме таке тісне взаєморозуміння влади та медицини принесе свої позитивні плоди.

Вікторія Паламарчук.