На базі Новоград-Волинського міськрайонного ТМО відбулося засідання виїзної школи управління та колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

В зібранні взяли участь керівники управління охорони здоров’я облдержадміністрації, Новоград-Волинської міської ради та райдержадміністрації, головні лікарі ЦРЛ, ЦМЛ, ЦРП, ТМО, начальники відділів охорони здоров’я райдержадміністрацій області.
Змістовною передісторією засідання стало знайомство його учасників із мережею лікувально-профілактичних закладів Новоград-Волинського району. Так, вони відвідали Несолонську,  Великогорбашівську та Лебедівську амбулаторії загальної практики – сімейної медицини та Ярунську дільничну лікарню.
Як розповів гостям заступник голови Новоград-Волинської райдержадміністрації М.І.Гриценко, лікувальний заклад у Несолоні, зокрема, особливий тим, що звели його, як мовиться, з підмурівку. Причому перевели на набагато ефективніше й економічніше опалення. Для зведення та облаштування амбулаторії було використано більше восьмисот тисяч гривень, значну частину коштів одержали від благодійників. Працює амбулаторія з осені минулого року. Все обладнання тут нове, персонал прекрасно підібраний і має високу професійну кваліфікацію. Тож населення села задоволене.
В Лебедівці ж діяв раніше поліклінічний та цілодобовий стаціонар, та коштів на його утримання не вистачало. Тож одне з приміщень передали в підпорядкування районного територіального центру соціального обслуговування й створили стаціонарне відділення для постійного проживання одиноких непрацездатних громадян та інвалідів. Таким чином збереглися робочі місця персоналу. Амбулаторія ж загальної практики - сімейної медицини, яка розміщена на одній території із відділенням, надає медичну допомогу 1615 особам дев’яти населених пунктів, тісно співпрацює й зі своїми безпосередніми сусідами. Тому задоволені й працівники, й підопічні відділення, й обслуговувані мешканці сіл.
Ознайомилися учасники зібрання й із роботою Новоград-Волинського міськрайонного ТМО, відзначивши високий фаховий рівень його працівників та гарну матеріально-технічну базу.
В ході проведення школи управління „Моніторинг стану виконання Національного плану розвитку системи охорони здоров’я на період до 2010 року в Новоград-Волинському регіоні” з доповідями виступили міський голова Микола Петрович Боровець та голова райдержадміністрації Микола Олексійович Іванюк. Вони висловили сподівання, що ця нарада стане прикладом демонстрації удосконалення спільних зусиль медицини та влади в покращенні медичного обслуговування.
- Тому завдання влади – сприяти медицині й підтримувати її, - наголосив, зокрема, М.П.Боровець. – Так, наприклад, ми стараємося повноваженнями влади залучати людей до профоглядів. Адже, як показує практика, тяжкі захворювання виявляються несвоєчасно й тому лікувати їх стає дуже тяжко. Біда окремої людини переростає в біду суспільства. Крім того, виділяємо кошти для придбання необхідного сучасного обладнання. Цього року плануємо обладнати у відкритому в 2006 році діагностичному центрі комп’ютерний томограф, уже встановили японський аналізатор крові. Так поетапно ми робимо діагностичний центр відповідним до необхідних вимог. Вдосконалюємо роботу й за кожним напрямком діяльності галузі. Зокрема, забезпечили всіх лікарів терапевтичної служби комп’ютерами.
- Цього року розпочали організаційно-комплексну реформу - розділення первинної та вторинної медичної допомоги, - повідомив М.О.Іванюк. - Хотілося б, щоб рішення про створення територіальних центрів було не лише в планах і теоретичних намаганнях. Новоград-Волинське міськрай ТМО давно вже практично стало центром медичного обслуговування прилеглих районів.
- Тому це вимагає й фінансового забезпечення, - додав, зокрема, головний лікар Новоград-Волинського міськрай ТМО В.М.Борис. - Якщо ми хочемо сьогодні створити окружні територіальні медичні центри, то треба подбати й про фінансові ресурси. Крім того, додає свого й об’їзна дорога – бюджету, який виділяється для надання першої медичної допомоги при виникненні екстрених ситуацій, не вистачає.  
Перед учасниками засідання виступили начальник відділу охорони здоров’я Новоград-Волинської райдержадміністрації М.С.Лібер та начальник управління охорони здоров’я міської ради Л.Р.Дутчак. Вони доповіли про стан виконання в районі Національного плану розвитку системи охорони здоров’я. Головний лікар Новоград-Волинського міськрайТМО В.М.Борис та заввідділом ліцензування та акредитації обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Л.Р.Ільницька повідомили про шляхи поліпшення лікувально-діагностичної та організаційно-методичної роботи в діяльності міськрайТМО та медичного забезпечення району. Як організоване надання медичної допомоги онкологічним хворим – про це розповів головний лікар обласного онкодиспансеру Б.М.Гуля, наголосивши на необхідності покращення раннього виявлення та діагностики злоякісних новоутворень. З доповіддю про виконання регіональних заходів щодо профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД виступив головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ю.Я.Галінський. Головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру В.С.Дідик повідомив присутніх про стан із захворюваністю на туберкульоз у районі та шляхи покращення боротьби з ним.
Наразі час вимагає рішучих кроків у напрямку реформування галузі. Й саме на цьому наголосив, підсумовуючи проведене зібрання, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Костянтинович Толстанов.
– Сьогодні у виступах доповідачів ми почули те, про що вже не один рік говоримо стосовно реформування медицини, що називаємо стратегічним напрямком розвитку системи охорони здоров’я, - зауважив він. – Ситуація ж у галузі непроста. Ми маємо кваліфікованих фахівців, відпрацьовані МОЗ України стандарти, локальні клінічні протоколи, серйозне діагностичне обладнання, розуміння влади.
З іншого боку у нас гострий дефіцит коштів на ліки, засоби медичного призначення, реактиви. Й тільки економічні важелі дадуть можливість змінити ситуацію - коли будуть економічні взаємостосунки між первинним, вторинним і третинним рівнями надання медичної допомоги, чітко відпрацьована система взаєморозрахунків. Але це можливо лише при достатньому фінансуванні галузі. Сьогодні треба змінювати господарський статус закладів їх реорганізацією в комунальні неприбуткові підприємства. Цього вимагає час. Треба йти до створення міжрегіональних центрів та округів. Тому я задоволений, що Новоград-Волинський хоче стати піонером у цьому напрямку. Нам необхідно формувати цілісний підхід до реформування галузі.
Завершилося зібрання радісно й хвилююче. За особистий вклад у розвиток галузі охорони здоров’я Почесними грамотами управління охорони здоров’я облдержадміністрації відзначено міського голову Новограда-Волинського М.П.Боровця, голову райдержадміністрації М.О.Іванюка, головного лікаря міськрайТМО В.М.Бориса та лікаря акушера-гінеколога Д.І.Остапенко.
Шанованими гостями стали учасники засідання на святі у селі Наталівка – тут урочисто відкрили амбулаторію загальної практики - сімейної медицини. Як повідомила сільський голова Р.В.Храбан, на реконструкцію закладу з бюджету сільської ради було виділено більше восьмисот тисяч гривень. Це третя амбулаторія сімейної медицини в районі, яка створена на базі фельдшерського пункту. П’ятеро медичних працівників надаватимуть медичну допомогу мешканцям Наталівки та Олександрівки.
- Є гасла, проекти, та головне – є люди, які втілюють їх у життя, - наголосив, вітаючи гостей свята, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації О.К.Толстанов. – Тож і в реформуванні медицини найголовніше – наближення медичних послуг до людини.
Так приємна подія стала надбанням у житті не лише одного населеного пункту, а й усієї області.

Вікторія Паламарчук.