Напередодні Міжнародного дня захисту дітей в обласній дитячій лікарні було не просто по-звичному людно, але й по-святковому гамірно. Тут відкрився сурдо-логопедичний кабінет. Тож взяти участь у радісній події зібралися всі, хто був до неї причетний. 
А їх було чимало – благодійників, котрі пожертвували кошти для придбання такого необхідного обладнання, яке допомагатиме відтепер виявляти порушення слуху у дітей уже з моменту їх народження.
- Участь в акції взяли сорок шість суб’єктів господарювання та п’ятдесят шість фізичних осіб, - повідомив головний лікар обласної дитячої лікарні Віктор Федорович Марченко. - Найбільшими вкладниками стали обласні держадміністрація та рада, Арсеній Петрович Яценюк та фонд „Відкрий Україну”, банк „Аваль” та благодійна організація „Лікарняна каса Житомирської області”.
Підтримавши кілька місяців тому ініціативу вихованців школи з вадами слуху й мови, які збирали кошти для придбання апарата для діагностики глухоти у дітей, зібрали більше 197 тисяч гривень. За рахунок коштів місцевого бюджету провели ремонт у кабінетах – мали на меті створити солідну службу й це зробили. Тож у результаті вийшла дуже добра справа.
– Розпочинаючи акцію, ми сподівалися придбати лише один апарат для проведення скринінгу хворих, які мають глухоту, - розповів заступник головного лікаря з хірургічної роботи Микола Дмитрович Бобер. Але під час проведення акції з’явилося дуже багато добрих людей, котрі пожертвували кошти, яких вистачило для придбання ще двох апаратів – для виявлення ступеня глухоти та визначення її причини на рівні середнього вуха. Загальна вартість цього обладнання сягає 245 тисяч гривень.
Протягом дня за його допомогою обстежується в середньому десять-одинадцять дітей зі зниженим слухом. Якщо слух у дитини нормальний, то за десять секунд апарат показує результат обстеження, коли ж виявлено патологію, обстеження загалом триває до десяти хвилин.
- Потреба в такому апараті надзвичайно велика – від цього залежить подальший соціальний розвиток дитини, - наголосила лікар-отоларинголог, завідуюча сурдо-логопедичним кабінетом поліклініки обласної дитячої лікарні Наталія Володимирівна Матвієнко. – Адже чим раніше виявляється проблема слуху, тим раніше починається соціальна адаптація дитини та її реабілітація.
Протягом лише, зокрема, цього року вже виявлено тридцять сім дітей зі зниженим слухом. Загалом же на обліку в сурдо-логопедичному кабінеті нині перебуває 662 дитини зі зниженим слухом та 167 – із абсолютною глухотою.
Директор Житомирської спецшколи-інтернату для глухих дітей Олександр Васильович Нікулін та його вихованці, які кілька років тому започаткували цю акцію, подякували А.П.Яценюку за найбільший вклад у благодійну справу.
- Коли йдеться про життя й здоров’я дітей, - запевнив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Костянтинович Толстанов, – знаходять порозуміння й органи державної влади та місцевого самоврядування, й політичні та суспільні сили. Й спільно приймаються зважені рішення, щоб допомогти. Адже будь-яка влада має працювати для людей.  
– Дуже хотілося б, аби такі події стали звичними, - висловив своє побажання Арсеній Петрович. – Адже кожна людина має місію на землі, своє призначення. Ви – рятівники життя людей. А цього не можуть зробити ні королі з королевами, ні президенти з прем’єрами та міністрами. Хтось має призначення політичне, інший – бізнесове, ще хтось – навчає дітей. Але кожен своїй справі має максимально віддаватися. Якщо такий у нас буде принцип, то й життя країни стане кращим. І саме ви щодня здійснюєте найважливішу місію в державі – робите здоровою її націю. Адже країна – не територія, а люди. Найважливіше, що є здорова нація. А це – саме у ваших руках.
Відвідавши педіатричне відділення недоношених дітей та відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених обласної дитячої лікарні, А.П.Яценюк пообіцяв допомогти ще й у придбанні двох кювезів.
Тож нехай стає більше добрих серцем людей, хай у наших малят додається радості – від почутого ними світу, від самого життя.

Вікторія Паламарчук.