Такими були слова віце-спікера, народного депутата Верховної Ради України, члена комісії по охороні здоровя у Верховній Раді Арсенія Яценюка при відвіданні Житомирського обласного центру охорони здоровя матері та дитини.

Як розповів головний лікар обласного центру охорони здоровя матері та дитини Юрій Рувімович Вайсберг, спілкування шанованого гостя з колективом та пацієнтами закладу було цікавим і змістовним. Арсенія Яценюка хвилювали питання діяльності медичної установи – зокрема, фінансування, трансфертів між закладами охорони здоровя, між регіонами, з яких пацієнти поступають.

- Арсеній Яценюк повідомив про розширене засідання комісії з охорони здоровя, яке незабаром має відбутися, - зауважив Юрій Рувімович. – Так, готується багато питань щодо змін, які наразі є надзвичайно важливими для діяльності галузі. Це – визначення, що таке медична послуга, медична допомога, ургентна медична допомога. Адже нинішнє фінансування – не лише в нашому закладі чи області, а й загалом в Україні – вкрай обмежене. Сьогодні без благодійництва, допомоги меценатів-олігархів, як висловився наш гість, введення страхової медицини неможливе. Бо ж чому її не можуть затвердити законодавчо? Немає кому платити - через безробіття, зупинку виробництва. Залишається єдина надія на благодійників, на тих людей, котрі мають капітали, можуть забезпечити надання безкоштовної допомоги тим верствам населення, які не можуть заплатити за цю медичну послугу. Є у нього розуміння ситуації й нам це імпонує.

Відвідуючи центр, Арсеній Яценюк глибоко вникав у роботу апаратури, яка тут функціонує. Був дуже вражений допомогою, яку надав закладу Віктор Пінчук – просто з кабінету головного лікаря зателефонував йому: „Ви не помилилися у виборі й надане обладнання нині здійснює гарну справу. Сьогодні цей заклад має найкращі -  на рівні європейських - показники в Україні.”

Вразила гостя робота закладу протягом минулого року, коли були залучені кошти Пентагону – їх надано за програмою енергозбереження. За ці гроші відремонтовано фасади будівель закладу та приймального відділення. Арсеній Яценюк зателефонував Послу США та подякував йому за допомогу.

Зустрівся він і з пацієнтами - привітав жінок із народженням діток, вручив їм подарунки.

- Я, признатися, надзвичайно приємно шокований побаченим, - поділився Арсеній Яценюк із керівником центру. - І якщо ми втретє з дружиною надумаємо народжувати дитину, то зробимо це у вас.

- Знаєте, я все ж таки, як керівник закладу, - прокоментував Юрій Рувімович, - порадив гостю для того, щоб зрозуміти ситуацію в медицині, відвідати не лише таку установу, як наша - кращу в Україні. Треба подивитися, що робиться в районах, поїхати в села.

Про наболіле для медичних працівників – проблеми з забезпеченням їх житлом та найнижчу з усіх галузей заробітну плату – мав розмову гість закладу з його колективом. Він розповів, що ці питання неодноразово порушувалися з боку зацікавлених осіб – самих медпрацівників та їх профспілок. Але – блокувалися саме на рівні Міністерств охорони здоровя, економіки, праці. Чому? Немає коштів – державна „кишеня” порожня. Арсеній Яценюк відверто й не приховуючи сказав, що 2009 рік буде дуже важкий, насичений безладом, що заробітної плати в державі є лише на вісім місяців. Хто може допомогти сьогодні? За його словами, лише меценати.

Та найкращим подарунком від шанованого гостя були шістдесят тисяч гривень – їх попросили спрямувати в дитячу обласну лікарню, аби придбати апаратуру для моніторингу слуху в новонароджених дітей. Такий вклад в охорону здоровя новонароджених усієї Житомирської області заслуговує на найкращі слова подяки. Адже це –не лише свідчення розуміння проблем медичної галузі, але й вияв реальної допомоги всім нашим діткам.

Вікторія Паламарчук