1 червня – День захисту дітей. В Україні встановлений згідно з Указом Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98. Діти – це найцінніше, що у нас є, тому необхідно піклуватися про них і робити їх життя якомога кращим. Адже дитяча посмішка і радісні очі малюків – найбільше багатство у світі.

2022_06_01_01

1 червня – Всесвітній день батьків. Проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН  66/292 в 2012 році. Любов кожного з батьків – джерело та гарантія емоційного благополуччя людини, підтримки її психічного, фізичного та духовного здоров’я.

1 червня – Всесвітній день обізнаності про гіпопаратиреоз. Заснований спершу у Великобританії у 2006 році, а з 2010 року став Всесвітнім днем. Гіпопаратиреоз – рідкісне ендокринне захворювання, обумовлене недостатнім рівнем у крові специфічного гормону паращитоподібних залоз – паратгормону. Тема 2022 року «Який твій тип?» має на меті підвищити обізнаність про всі типи гіпопаратиреозу, які мають схожі симптоми, але різні причини.

3 червня – Всесвітній день велосипеда. Встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН  72/272 в 2018 році. Катання на велосипеді –найкращий спосіб провести час на вулиці активно. Це і відпочинок, і заняття спортом, і позитивні емоції, а також екологічна і економічна користь, мобільність пересування, безшумність тощо.

6-12 червня – Всесвітній тиждень серцевого ритму. Відзначається в перший повний тиждень червня. Порушення серцевого ритму, або аритмія – патологічний стан, при якому змінюється ритмічність, частота або правильна черговість серцевих скорочень і збуджень. Аритмія може бути як самостійною хворобою серця, так і одним із проявів інших захворювань серцевого м’яза.

7 червня – Всесвітній день безпеки харчових продуктів. Проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН  73/250 у 2018 році. Тема 2022 року «Безпечніша їжа, краще здоров’я» підкреслює роль, яку безпечна, поживна їжа відіграє у забезпеченні здоров’я та благополуччя людей, і закликає до конкретних дій, які допоможуть зробити їжу безпечнішою.

8 червня – Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку. Відзначається з 2000 року. Пухлини головного мозку становлять близько 9% від загальної кількості всіх новоутворень. Серед причин їх розвитку є генетична схильність організму та вплив онкогенних вірусів, також розглядають вплив іонізуючого випромінювання та хімічних канцерогенів.

 

13-19 червня – Міжнародний тиждень чоловічого здоров’я. Встановлений на ІІ Всесвітньому конгресі з питань чоловічого здоров’я у Відні (Австрія) у 2002 році. Його мета – спонукати чоловіків більше знати і дбати про своє здоров’я.

14 червня – Всесвітній день донора. Заснований 2004 року Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Дата приурочена до дня народження Карла Ландштейнера – австрійського лікаря та імунолога, Нобелівського лауреата, який відкрив групи крові у людини. Тема 2022 року «Донорство крові – це акт солідарності. Приєднуйтесь до зусиль і рятуйте життя» покликана привернути увагу до ролі, яку відіграє добровільне донорство крові у порятунку життів та зміцненні солідарності в громадах.

16 червня – Всесвітній день боротьби з раком нирки. Відзначається з 2017 року, щоб підвищити обізнаність про ключові проблеми, з якими стикаються хворі на рак нирки в усьому світі. Тема 2022 року – «Нам потрібно поговорити про варіанти лікування». Залежно від типу раку, його стадії та пріоритетів якості життя може бути доступний ряд варіантів лікування. Дослідження показують, що найкращі результати досягаються, коли пацієнти та лікарі спільно приймають рішення про лікування.

19 червня – День медичного працівника. Відзначається в третю неділю червня згідно з Указом Президента України № 281/94 від 03 червня 1994 року. Сьогодні медичні працівники працюють у надзвичайних умовах, часто демонструють справжній героїзм, адже хто, як не вони, знають, чого варте людське життя.

19 червня – Всесвітній день обізнаності про серпоподібноклітинну анемію. Проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 63/237 у 2008 році. Серпоподібноклітинна анемія – це одне з найбільш поширених генетичних захворювань у світі, що має важкі фізичні, психологічні та соціальні наслідки для хворих та їхніх сімей. Воно характеризується серпоподібною деформацією еритроцитів, що зменшує їхню гнучкість та еластичність та збільшує ризик виникнення різних ускладнень. Захворювання викликає значні мультиорганні пошкодження, хронічну анемію та виснажливі больові кризи.

25 червня – Всесвітній день вітиліго. Відзначається з 2011 року, дата була обрана на честь співака Майкла Джексона, який страждав на цю недугу і помер у цей день у 2009 році. Ця хвороба не є ані небезпечною для життя, ані заразною, найбільше непокоїть хворих, напевне, естетичний дискомфорт, який може впливати на їхній психологічний стан.

29 червня – Всесвітній день боротьби зі склеродермією. Відзначається з 2010 року. Саме 29 червня у 1940 році помер Пауль Клее, швейцарський художник, який хворів на системну склеродермію, що значно вплинуло на його творчість. Системна склеродермія – це тяжке захворювання cполучної тканини, при якому вона ущільнюється, що призводить до ураження шкіри, внутрішніх органів та дрібних судин.

                                                  Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики.