Пандемію ковіду, боротьба з яким упродовж останніх двох років позначилася на всіх сферах нашого життя, затьмарила війна. Та чи відступив вірус остаточно? Чи Україні слід очікувати на нові хвилі? Що з вакцинацією? Чи загрожує українцям мавп’яча віспа? Чи готова країна до нових імовірних загроз, які може спровокувати війна, — холери, чуми, сибірської виразки? Що робити в разі застосування ворогом хімічної або радіаційної зброї? А ядерної? Про все це ZN.UA запитувало головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.

— Ігоре Володимировичу, тема ковіду з початком війни відступила на задній план. Що у нас зараз із цим? Чи проводиться моніторинг?

— Зараз ми на спаді епідемічного процесу. Активних випадків захворювання — близько 29 тисяч. Госпіталізованих — близько півтори тисячі. Кількість нових випадків захворювання знижується. З одного боку, ключову роль тут відіграє фактор сезонності. З іншого — це, в тому числі може бути пов’язано зі зменшенням кількості тестувань.

Послуги з тестування продовжують надаватися по всій території країни, за винятком Донецької та Луганської областей, де ведуться активні бойові дії. В середньому за тиждень проводиться близько трьох з половиною тисяч швидких тестів і близько тисячі ПЛР-досліджень. З такими обсягами тестування, як зараз, за тиждень ми фіксуємо близько чотирьох тисяч нових випадків. На жаль, зареєстровано й летальні. Лише за минулий тиждень — 48, серед померлих і одна дитина.

Пацієнти з симптомами вірусного захворювання тепер дуже неохоче звертаються до лікарів. Вважають, що це звичайна ГРВІ і є інші, нагальніші проблеми. В перші тижні війни, особливо на етапі, коли було багато внутрішньо переміщених осіб (ВПО), у деяких регіонах рівень тестування падав майже на 90%. Зараз він поступово відновлюється.

Тестування безплатне. Проводиться як на рівні первинної ланки медичної допомоги — з використанням швидких тестів, так і за направленням — у центрах контролю та профілактики хвороб. Я б усе ж таки радив не забувати про ковід як актуальну проблему громадського здоров’я.

 — А що в нас зараз із вакцинацією?

— Вона триває в усіх областях країни, за винятком Донецької та Луганської. Жодних нормативних, юридичних чи організаційних підстав для її припинення немає.

Звісно, істотною перешкодою для вакцинації стає звуження інфраструктури. Раніше працювало більше трьох з половиною тисяч пунктів щеплень, 500 центрів масової вакцинації і 1400 мобільних бригад для важкодоступних груп населення. На цей час тисяча пунктів щеплень, майже тисяча мобільних бригад і близько 350 масових центрів вакцинації закрито з міркувань безпеки та через переорієнтацію медичних працівників. Це, безумовно, впливає на темпи вакцинації. До 24 лютого ми проводили близько 100 тисяч щеплень щодня. Тепер — 50–60 тисяч за тиждень.

Наразі в нас вакциновано 42% населення. Використовуються дві вакцини — CoronaVac і Pfizer. Вакцин Moderna та AstraZeneca у країні немає, і найближчим часом використовуватися вони не будуть. Скориставшись нагодою, закликаю всіх вакцинуватися. Ковід нікуди не зник.

 — Скільки у країні зараз вакцин? І який термін їх придатності?

— Сумарні залишки — близько 11,8 мільйона: близько 2,7 мільйона доз — на регіональних складах і понад 9 мільйонів доз — на національних. Термін придатності вакцини CoronaVac — переважно до кінця 2023 року. У Comirnaty від Pfizer терміни різні. У близько 500 тисяч доз — до кінця травня, близько 200 тисяч доз — до кінця червня, десь у 200 тисяч доз — до кінця липня. Тобто вся наявна вакцина Comirnaty має бути використана не пізніше 31 липня 2022 року. Ми вже оформили запит до механізму COVAX і будемо очікувати нових поставок після 31 липня.

Але хочу зазначити: найімовірніше ми перейдемо на інший тип вакцини від Pfizer. Досі ми використовували вакцину Comirnaty, яку треба було розбавляти перед введенням. Це, по суті, порошок із розчинником, що транспортувався в умовах наднизьких температур. Зараз компанія Pfizer представила новий продукт. За ефективністю — такий самий. Але повністю готовий до використання і зручніший. Він не потребує додаткового розведення, і умови його зберігання простіші — при +2–+8С°.

 Повну версію інтерв'ю читайте на сайті zn.ua