Вперше проголошений Всесвітньою організацією сімейних лікарів WONCA у 2010 році для відзначення ролі та внеску сімейних лікарів у систему охорони здоров’я.

 

2022_05_19_01

 

Тема 2022 року – «Сімейні лікарі завжди поруч!».

Надання доступної та високоякісної первинної меддопомоги є основою роботи сімейних лікарів. За даними КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради  , станом на 01.01.2022 року в Житомирській області нараховувалось 494 сімейних лікарі.

2022_05_19_02

«Сімейний лікар – це перший фахівець, до якого звертаються люди при проблемах зі здоров’ям. І сьогодні в умовах воєнного стану сімейні лікарі області працюють у штатному режимі і продовжують надавати медичну допомогу пацієнтам, – розповідає Олександр Ігорович Косміна, експерт ДОЗ ОДА за напрямом «Сімейна медицина», медичний директор КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради. – Навіть у північних районах, де були активні бойові дії і заклади первинки тимчасово не могли працювати, сімейні лікарі все одно допомагали, як могли, цивільному населенню.

Сімейні лікарі проводять прийом в амбулаторіях. Основні причини звернень незмінні – простудні захворювання, підвищений артеріальний тиск, головні болі. Звісно, у перший місяць повномасштабної війни було більше пацієнтів з нервовими зривами, потребували, наприклад, консультації і хворі на цукровий діабет, які через такі складні обставини часто не дотримувались рекомендацій, забували приймати необхідні препарати, порушували режим харчування, відчували стрес.

Фахівці первинки, як і раніше, проводять вакцинацію проти Covid-19. Хоча в основному нині хвороба перебігає у легшій формі, але коронавірус, на жаль, не відступає. Через запровадження воєнного стану тимчасово припинив роботу центр вакцинації у Житомирі, але в місті працюють 4 пункти вакцинації, за необхідності виїздять до пацієнтів мобільні бригади. Триває робота з вакцинації і в усіх районах нашої області.

У нинішніх умовах зростає загроза виникнення правця через травмування та поранення, тож велику увагу приділяємо цьому питанню, запрошуємо пацієнтів на ревакцинацію.

2022_05_19_03

Багато українців змушені були покинути свої домівки, виїхати або на захід країни або за кордон. Сімейні лікарі підтримують контакт зі своїми пацієнтами дистанційно у зручний спосіб: телефоном, через різні месенджери або електронну пошту. Надаємо допомогу і внутрішньо переміщеним особам, наприклад, протягом місяця до нашого закладу звернулось близько 300 осіб, які приїхали з інших регіонів України. Лікарі їх консультували, при потребі виписували направлення на аналізи, обстеження. У зв’язку із введенням воєнного стану змінилися умови роботи первинки, тепер можна отримати меддопомогу у будь-якого сімейного лікаря, навіть якщо з ним не підписана декларація. Ми також надавали вимушеним переселенцям при потребі медикаменти, перев’язувальні матеріали з гуманітарної допомоги, адже люди опинились в іншому місті, часто без необхідних речей.

Сімейні лікарі завжди на передовій – у мирний час, під час пандемії, в умовах воєнного стану вони піклуються про людей, безперервно надаючи медичну допомогу на всіх етапах життя пацієнтів. Тож вітаю своїх колег з Всесвітнім днем сімейного лікаря і зичу всім життєвої наснаги, терпіння, професійних успіхів і головне – мирного неба над головою».

Приєднуємось до всіх вітань спільноті сімейних лікарів області, дякуючи їм за самовіддану і благородну працю. Бажаємо не тільки дбати про здоров’я оточуючих, а й берегти своє.

Пресцентр ДОЗ