Офіційно відзначається з 1992 року з ініціативи Міжнародної конфедерації акушерок. Сто років тому в Бельгії був створений Міжнародний союз акушерок (IMU), попередник Міжнародної конфедерації акушерок (ICM) – глобальної неурядової організації, що об’єднує понад мільйон акушерок у всьому світі.

2022_05_05_01

 Гасло нинішнього 2022 року – «100 років прогресу», але і в XXI сторіччі нашим пологовим доводиться працювати в умовах воєнного стану, в пристосованих приміщеннях і часто чути перші крики новонароджених під звуки сирен.

 Внаслідок авіаудару окупантів 1 березня цього року обласний перинатальний центр був вимушений призупинити надання допомоги вагітним та породіллям. У досить стислі терміни роботу центру було відновлено. Для безпеки пацієнтів в умовах воєнного часу були переоснащені всі резервні підвальні приміщення, де були створені пологові зали, післяпологові палати, палати для перебування вагітних, реанімаційні відділення та операційна. Не припиняли з початку війни свою роботу й пологові відділення інших медичних закладів області. Тож попри війну в Україні щодня народжуються немовлята, майбутнє нашої країни, бо життя не зупинити, незважаючи на усі намагання загарбників.

 З початку повномасштабної війни, за даними КНП «Обласний  інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» ЖОР, в області народилося 1047 діток, з них 543 хлопчики і 504 дівчинки, а загалом за перший квартал цього року в області з’явилось на світ 1807 дітей.

 Робота акушерки нелегка, потребує чимало енергії, здоров’я та сил, а ще – поєднання майстерності, досвіду та наполегливості. Кожна акушерка має високий рівень знань, від їх професіоналізму залежить здоров’я матері та немовляти.

 Акушерки надають першу акушерсько-гінекологічну допомогу, допомагають лікарю при огляді жінки, беруть мазки на гістологічні, бактеріологічні види досліджень, проводять патронаж породіль та вагітних, надають психологічну допомогу вагітним, саме тому ми й пам’ятаємо з вдячністю все життя тих, хто допоміг нашим дітям з’явитися на світ.

 У професійне свято – Міжнародний день акушерки ми приєднуємося до численних привітань на адресу наших незамінних акушерок і бажаємо вам, шановні, приймати новонароджених лише під мирним небом нашої країни, міцного здоров’я, трудових успіхів і надійного родинного щастя.

Зі святом вас, дорогі акушерки!

                                                                                                        Пресцентр ДОЗ