3 травня – Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою. Відзначається з 1998 року в перший вівторок травня за пропозицією Глобальної ініціативи з астми для підвищення обізнаності людей у всьому світі про це хронічне захворювання дихальних шляхів та його профілактику. Тема 2022 року – «Закрити прогалини в лікуванні астми».

2022_04_02_001

4 травня – Всесвітній день психічного здоров’я матерів. Відзначається з 2016 року в першу середу травня з метою привернення уваги до проблем емоційного стану жінок під час вагітності та після пологів. Гасло 2022 року – «Сильніше разом».

5 травня – Міжнародний день акушерки. Офіційно відзначається з 1992 року з ініціативи Міжнародної конфедерації акушерок. Гасло 2022 року – «100 років прогресу». Сто років тому в Бельгії був створений Міжнародний союз акушерок (IMU), попередник Міжнародної конфедерації акушерок (ICM) – глобальної неурядової організації, що об’єднує понад мільйон акушерок у всьому світі.

5 травняВсесвітній день гігієни рук. Започаткований 2009 року. Гігієна рук – одна з найефективніших дій для зменшення розповсюдження хвороботворних мікроорганізмів та запобігання інфекціям. Гасло 2022 року – «Об’єднайтеся заради безпеки: мийте руки!».

5 травня – Всесвітній день боротьби з легеневою гіпертензією. Відзначається з 2012 року, щоб підвищити обізнаність про це захворювання, яке вражає легені та серце. Тема 2022 року – «Легенева гіпертензія не має кордонів» підкреслює, що хвороба може вражати будь-кого, незалежно від віку, статі, раси, соціального чи етнічного походження.

12 травня – Міжнародний день медичних сестер. Офіційно встановлений у 1971 році на честь Флоренс Найнтінгейл, у день її народження. Тема 2022 року – «Медсестри: голос лідера – інвестуйте в медсестринство та поважайте права на забезпечення глобального здоров’я».

15 травня – Міжнародний день пам’яті померлих від СНІДу. Відзначається з 1983 року в третю неділю травня, щоб привернути увагу світу до проблем хворих на СНІД, людей, які живуть з ВІЛ, а також зменшити поширення цього захворювання у світі.

17 травня Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією. Відзначається з 2005 року, щоб донести до широкої громадськості інформацію щодо профілактики, виявлення та лікування цього захворювання. Тема 2022 року – «Точно вимірюй свій кров’яний тиск, контролюй його, живи довше» підкреслює важливість покращення контролю артеріального тиску, щоб жити довше та здоровіше.

16-20 травня – Європейський тиждень громадського здоровя. Впроваджений 2019 року з ініціативи Європейської асоціації громадського здоров’я (EUPHA) для підвищення обізнаності про актуальні питання охорони здоров’я. Загальна тема Європейського тижня громадського здоров’я 2022 року – «Здоров’я протягом усього життя».

17 травня – День пульмонолога. Пульмонологія – це розділ медицини, який займається діагностикою та лікуванням захворювань дихальної системи нашого організму. Приділяйте необхідну увагу органам дихання, без яких неможливе життя.

19 травня – Всесвітній день сімейного лікаря. Вперше проголошений Всесвітньою організацією сімейних лікарів (WONCA) у 2010 році для відзначення ролі та внеску сімейних лікарів у системи охорони здоров’я в усьому світі. Тема 2022 року – «Сімейні лікарі завжди поруч!».

20 травня – Всесвітній день травматолога. Травматологія – один з найдавніших розділів клінічної медицини, історія якого налічує багато століть. Готовність лікарів-травматологів прийти на допомогу зберігає життя і здоров’я пацієнтів при найрізноманітніших пошкодженнях.

22 травня Всесвітній день поінформованості про прееклампсію. Відзначається з 2017 року. Прееклампсія – ускладнення вагітності, яке вражає приблизно 2 із 100 майбутніх мам. Основними її симптомами є підвищений артеріальний тиск і високий рівень білка в сечі. Стан може бути дуже небезпечним як для матері, так і для дитини.

25 травня – Всесвітній день щитоподібної залози. Встановлений 2008 року під час з’їзду Європейської асоціації щитоподібної залози. За даними ВООЗ, серед ендокринних порушень захворювання щитоподібної залози посідають друге місце після цукрового діабету. Причини їх: неправильне харчування; вживання недоброякісної води; несприятлива екологічна обстановка, у тому числі і радіаційна; проведення в минулому променевого лікування; дефіцит йоду.

25-31 травня – Європейський тиждень проти раку. Щороку проходить в останні 7 днів травня і завершується Всесвітнім днем без тютюну. Тема 2022 року – «Прискорення реалізації Європейського плану боротьби з раком». Чотири головні напрями плану: профілактика; раннє виявлення; діагностика і лікування; поліпшення якості життя хворих і тих, хто вилікувався.

28 травня – Міжнародний день здоров’я жінок (Міжнародний день активних дій за жіноче здоров’я). Відзначається з 1987 року, щоб нагадати урядам країн світу, що здоров’я жінок має величезне значення для майбутнього будь-якої нації. Гасло 2022 року – «Зламати упередження». Жінки становлять майже половину населення планети і мають значний вплив на добробут своїх сімей, громад та економіки. Проте в усьому світі існує нерівність у сфері охорони здоров’я жінок і гендерна упередженість, що має значний негативний вплив на якість медичної допомоги, яку отримують жінки.

29 травня – Всесвітній день здорового травлення. Започаткований 2004 року з нагоди 45-ї річниці створення Всесвітньої організації гастроентерології. Тема 2022 року – «Профілактика колоректального раку». Колоректальний рак є другою причиною смертності від раку у світі. Ефективність лікування залежить від стадії, на якій захворювання було виявлено, тому своєчасна діагностика надзвичайно важлива.

30 травня – Всесвітній день боротьби з розсіяним склерозом. Започаткований 2009 року Міжнародною федерацією розсіяного склерозу. Тема 2020–2022 рр. – «Знайди свої зв’язки» підкреслює необхідність всебічної підтримки та покращення обслуговування хворих на розсіяний склероз, які почуваються самотніми та соціально ізольованими.

31 травня – Всесвітній день без тютюну. Відзначається за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я з 1988 року. Тема 2022 року – «Тютюн: загроза нашому довкіллю». Тютюн вбиває понад 8 мільйонів людей щороку та руйнує екосистему нашої планети, адже вирощування, виробництво та використання тютюну отруюють нашу воду, ґрунт, пляжі та міські вулиці хімікатами, токсичними відходами, недопалками, включаючи мікропластик, та відходами електронних сигарет.

                                               Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики