Психолог Ірина Петрівна Штіль має практичний досвід роботи в КНП «Обласний перинатальний центр» ЖОР понад 18 років. Специфіка її роботи полягає в психологічній консультації, психокорекції, психологічному супроводі та психологічній підтримці вагітних жінок, роділь, породіль та загалом всієї родини. Поява малюка – чи не найрадісніший момент в житті кожного, але одна справа народжувати у мирний час і абсолютно інша, коли ти очікуєш на появу дитини в країні, де триває війна. Яка роль психолога в тому, щоб підготувати майбутню маму до пологів у нинішній ситуації, створити атмосферу спокою, про це розмова з фахівчинею напередодні професійного свята.

2022_04_22_01

– Вагітність – особливий період у житті кожної жінки. Він наповнюється різноманітними та неповторними переживаннями, що пов’язані з фізичними і психоемоційними змінами в жіночому організмі. Під час вагітності у жінок, подружжя з’являються питання стосовно розвитку дитини в материнському лоні, тож у мирний час з цією метою у нашому медичному закладі ми проводили заняття з психологічної підготовки до пологів та грудного вигодовування у «Школі батьківства». Війна, яку розгорнула проти нас країна-агресор, внесла зміни в її роботу, але наші жінки народжують, щодня приходять у цей світ малюки, бо пологи – природний процес, подія, яку не можна відтермінувати чи перенести на потім. Тож потрібно в першу чергу – намагатися відновити психоемоційну рівновагу жінки, привести її до стабільного стану. Для цього можна використовувати різні техніки спокійного дихання, зокрема майнфулнес та техніку «Заземлення». Колегам психологам добре відомі ці техніки. Також допомагає АРТ-терапія – щось розмальовувати, малювати, вишивати, ліпити, в’язати; слухати спокійну музику, вчити і співати колискові пісні для малечі.

А щоб майбутня мама турбувалася про своє психічне здоров’я, розповісти про те, що малюк перебуває під впливом нервової системи мами і її гормонів. Плід, що розвивається, запам’ятовує не тільки сенсорну інформацію, але й береже в пам’яті клітин інформацію емоційного характеру, яку передає йому мати. Тож таким чином мамина поведінка, будь-яка напруга, надмірний страх, який вона переживає, передається і її дитині. Малюк «дізнається» про стан мами через зміни в її диханні, серцебитті, підвищеному тиску, навіть коли мама змінює положення свого тіла, з’являється м’язова напруга.

«Вивільнити» надмірні переживання із напруженого тіла допомагає комплекс фізичних вправ, які рекомендовані у різні триместри вагітності (звісно, з дозволу лікаря). Можна просто походити, зробити ковток води, потрясти тілом або простукати тіло.

Також поповнює ресурси і вправа «Відчуття внутрішньої сили». Це коли просиш жінку назвати три сильні риси (якості), які допомагають їй справлятися із проблемами у важкі часи. Майбутня мама може проаналізувати, що якісь проблеми вона вирішувала, долала ті чи інші труднощі і сил на це їй вистачило. Тому варто і зараз спробувати.

2022_04_22_02

У кожної людини в запасі є минуле. І в цьому минулому ми шукаємо хороші місця, які дарували силу, красу, любов і натхнення. Згадуємо ці моменти, черпаємо з них енергію і ресурс. Або малюємо в уяві місце, де тепло, затишно, спокійно, комфортно, безпечно. Потім потрібно закарбувати його в своїй пам’яті і періодично повертатись до нього. Можемо кожен день закріплювати це безпечне місце в своїй уяві.

– Як психологічно допомогти жінці, яка щойно народила у такий непростий час?

– Якщо жінка народжує у лікувальному закладі, вона перебуває під наглядом медичних працівників й, звісно, отримує кваліфіковану медичну допомогу та психологічну підтримку. Медперсонал та родичі підбадьорюють жінку, хвалять, радіють разом з нею, що народився чудовий малюк.

– Як убезпечити новонародженого малюка від важкого психологічного стресу, якщо він народився у непростих умовах війни, можливо навіть під обстрілами, у бомбосховищі?

Мама є гарантом безпеки новонародженої дитини. Після пологів дитинка викладається на груди мамі, відбувається контакт «шкіра до шкіри». На материнських грудях дитинці тепло, затишно, безпечно і комфортно.

Грудне вигодовування здійснюється за бажанням дитинки. Важливо пам’ятати, що під час грудного вигодовування дитинка не тільки втамовує голод, отримує всі необхідні поживні речовини, а й задовольняє свій смоктальний рефлекс, що призводить до заспокоєння і розслаблення маляти.

Мамі також потрібно турбуватись про себе: бути в безпеці, в теплі, їсти, пити, відпочивати, відчувати допомогу від близьких і рідних.

– Що можна порадити усім батькам, які мають новонароджених дітей з огляду на нинішню ситуацію.

Війна є величезним викликом, який стосується абсолютно всіх. Наразі всі перебувають у надмірній тривозі, люті і страху – і це, звісно, виснажує організм, порушується сон, з’являється дратівливість. І це – нормальна реакція на ненормальну подію.

І головне завдання у відповідь на цей загальний стрес – плекати психологічну стійкість. Стійкість – це не щось вроджене, це радше подібно до м’язів: тренуєш їх – вони ростуть; тренуєш їх правильно – вони міцнішають; викривляєш – можуть бути розриви зв’язок».

Ще хотілось би поділитись рекомендаціями на тему «Вагітність, психічне здоров’я, війна» від професора Олега Чабана.

Під час вагітності у майбутньої матері загострюються переживання та потреба безпеки, тому дуже важливо реалізувати цю безпеку: пошуку (та переїзду) в безпечне місце. Продумати маршрут, зв’язок, харчування, випадковості.

Постійний зв’язок з батьками і в першу чергу – з мамою.

Забезпечити зв’язок зі своїм лікарем і передбачити, що з ним він може бути перерваний. Мати варіанти, в т.ч. найближчих медичних (пологових) служб, екстреної медичної допомоги.

Відпрацювати та щодня тренуватися самомоніторингу свого стану. Уважно вивчити, як діяти, якщо самопочуття погіршиться.

Мати варіанти транспортування на різні випадки (домовитися з сусідами чи родичами).

Постійно працювати на збалансований психічний стан (рекомендації по антитривожній та антипанічній поведінці).

Рутина дняв дрібних деталях вельми ефективна антистресова поведінка.

Знайдіть жінок в інтернеті з такою ж ситуацією. Підтримуйте з ними спілкування про спосіб життя, харчування, відволікання, майбутнє.

Плануйте своє життя з дитиною: близьке і далеке. Мрійте. Думки матеріальні.

Щодня слухайте з майбутньою дитиною приємну музику.

Вітаємо психологів усіх лікувальних закладів нашої області з професійним святом і бажаємо мирного неба, терпіння і наснаги!

                                                                           Пресцентр ДОЗ.