«Зараз із лікарні Житомира препарати від туберкульозу доправляють до центрів первинної медико-санітарної допомоги, але деякі пацієнти не мають грошей, щоб дістатися закладів охорони здоров’я. Дехто має фізичні вади, хтось лишився на самоті, коли їхні родини евакуювалися. Пацієнти мають продовжувати терапію ліками. Але оскільки зараз інші пріоритети, деякі пацієнти роблять неабиякі зусилля, щоб отримати ці ліки», – каже фтизіаторка Олена Труш, працівниця Лікарі без кордонів/Médecins Sans Frontières в Україні.

2022_03_28_1

Туберкульоз можна попередити і вилікувати. Тим не менш, щороку 10 мільйонів людей у всьому світі хворіють на цю недугу, і в середньому 1,5 мільйона помирає від неї. Лише у 2020 році майже півмільйона людей захворіли на стійкий до ліків туберкульоз, який особливо важко діагностувати та лікувати. Кожен пацієнт із таким діагнозом, повинен мати постійний доступ до певних ліків протягом усієї терапії, оскільки різні типи такого туберкульозу стійкі до різних препаратів. Тому для організму кожної людини буде працювати лише дуже специфічна комбінація ліків. В Україні у 26% нових хворих на туберкульоз та майже у 50% пацієнтів, які раніше проходили лікування від туберкульозу, діагностовано саме цей, стійкий до ліків, туберкульоз.

2022_03_28_2

Раніше способи лікування туберкульозу, стійкого до ліків, тривали до двох років і мали дуже серйозні побічні ефекти, включаючи втрату слуху. У Житомирі MSF з 2018 року співпрацює з обласною лікарнею для лікування хворих на цей вид туберкульозу. Разом ми показали, що нові ліки працюють. За умови психологічної та соціальної підтримки терапія протягом 9-12 місяців (замість 24 місяців) перемагає інфекцію, і пацієнт одужує.

«Мій батько був електриком і помер від туберкульозу в 2015 році. Я хотів би, щоб [йому] було доступне [це лікування], як і багатьом іншим, щоб нікого не відправляли додому, тому що не було ліків, або вони були надзвичайно дорогі», – розповідає хворий на стійкий до ліків туберкульоз Богдан Чернів (прізвище змінено за бажанням пацієнта).

Війна, що триває в Україні, ускладнила для деяких пацієнтів отримання необхідних ліків, навіть коли ці ліки надходять до місцевих медичних закладів. Деякі ланцюжки постачання медичних товарів також були порушені, і деякі люди були змушені покинути свої домівки. Як пацієнти можуть продовжувати лікування, якщо вони не знають, де конкретно будуть жити?

Ми, як MSF, маємо забезпечити наших пацієнтів ліками. Тому поповнили Житомирський диспансер протитуберкульозними препаратами та почали відправляти протитуберкульозні препарати до інших лікарень України.

«Якщо хтось починає курс терапії стійкого до ліків туберкульозу, йому потрібно регулярно перевіряти, чи діють ліки. Якщо люди не приймають препарати, якщо вони не мають доступу до них або це занадто важко – може розвинутися подальша резистентність, і лікування стане неефективним. Пацієнту доведеться розпочати новий курс ін’єкційних препаратів на 24 місяці», – попереджає Труш.

Системи охорони здоров’я та міжнародні донори також мобілізуються, щоб забезпечити людям можливість пройти тестування на туберкульоз і отримати необхідні ліки. Також варто проходити регулярні медичні огляди, щоб переконатися, що медикаменти діють. Хворі на стійкий до ліків туберкульоз повинні мати доступ до лікаря або клініки, де б пацієнти не перебували. І вони повинні бути впевненими, що їм нададуть необхідну підтримку та ліки.