«Сухий січень» – це щорічний рух, завдяки якому мільйони людей відмовляються від алкоголю протягом першого місяця року. Участь у кампанії – це можливість позбутися похмілля, зменшити окружність талії та заощадити гроші, відмовившись від алкоголю на 31 день.

2021_12_31_01

4 січня – Всесвітній день азбуки Брайля. Відзначається у день народження Луї Брайля винахідника тактильного шрифту, який за допомогою 6 точок дозволяє передати всі букви, цифри та навіть музичні, математичні та наукові символи. Його використовують люди з повною або частковою втратою зору для написання та читання. Пандемія показала, наскільки критично важливо створювати інформацію в доступних форматах, у тому числі шрифтом Брайля та звукових форматах. Інакше багато людей з порушеннями зору можуть зіткнутися з підвищеним ризиком зараження через відсутність доступу до інструкцій та запобіжних заходів для захисту та зменшення поширення пандемії.

30 січня – Всесвітній день допомоги хворим на проказу. Проказа (лепра) – це хронічна інфекційна хвороба, що викликається Mycobacterium leprae, кислотостійкою паличкоподібною бацилою. Щороку в усьому світі все ще діагностується близько 200 000 нових випадків. Мільйони людей живуть з певною формою інвалідності через проказу. Реалізація «Глобальної стратегії боротьби з проказою на 2021–2030 роки», розробленої ВООЗ, спрямована на припинення передачі та досягнення нульового числа нових випадків захворювання, а також боротьбу зі стигмою та забезпечення дотримання прав людей, хворих на проказу.

Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики.