23 грудня 2021 року Кабінет Міністрів прийняв постанову «Про визначення уповноваженого органу у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

2021_12_24_01

Постанова прийнята на виконання вимог Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», який визначає структуру системи крові в країні і передбачає створення Кабміном уповноваженого органу для забезпечення рівного доступу населення до якісних і безпечних компонентів крові.

Визначення уповноваженого органу забезпечить на постійній основі проведення інспекцій та належних заходів контролю суб’єктів, які:

- здійснюють заготівлю, переробку, тестування, зберігання, розподіл або реалізацію донорської крові та компонентів крові;

- надають послуги з трансфузії компонентів крові.

Основними функціями уповноваженого органу є:

- ліцензування господарської діяльності суб’єктів системи крові із заготівлі й тестування донорської крові та її компонентів, переробки, зберігання, розподілу та реалізації донорської крові та компонентів крові, призначених для трансфузії;

- формування та ведення ліцензійного реєстру та ліцензійних справ, контроль за дотриманням ліцензійних умов;

- здійснення заходів держнагляду за діяльністю суб’єктів системи крові та суб’єктів, що надають послуги з трансфузії компонентів крові та ін.

Для належного забезпечення виконання Держлікслужбою функцій уповноваженого органу Кабмін цією ж постановою вніс необхідні зміни до Положення про Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Визначення Держлікслужби уповноваженим органом сприятиме забезпеченню донорів та реципієнтів якісними послугами, безпечними компонентами крові та сприятиме зміцненню і збереженню громадського здоров’я.

                                                                                                      Пресслужба МОЗ