1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Відзначається з 1988 року. Тема 2021 року – «Ліквідувати нерівність. Покінчити зі СНІДом. Припинити пандемію». Викорінення нерівності допоможе не лише покласти край епідемії СНІДу, а й захистити права ключових груп населення, людей, які живуть із ВІЛ, підвищити ефективність боротьби з COVID-19 та іншими пандеміями, забезпечити відновлення економіки та підтримку її стабільності. Крім того, це дозволить врятувати мільйони людей і покращити життя суспільства в цілому.

2021_12_01_01

 

3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю. Проголошений у 1992 році резолюцією 47/3 Генеральної Асамблеї ООН для сприяння розумінню проблем людей з інвалідністю та підтримки їх гідності, прав і благополуччя. Тема 2021 року «Лідерство та участь людей з інвалідністю у створенні інклюзивного, доступного та сталого світу у період після пандемії COVID-19».

5 грудня – День працівників статистики в Україні.  З кожним днем зростає значення надійних статистичних даних та показників, які забезпечують основу для прийняття обґрунтованих рішень та проведення необхідних перетворень. Пандемія коронавірусу ще більше підвищила важливість статистичної інформації для порятунку життів та посилення спроможності системи охорони здоров’я.

12 грудня – Міжнародний день загального охоплення послугами охорони здоров’я. Встановлений 2017 року резолюцією 72/138 Генеральної Асамблеї ООН, щоб прискорити прогрес у справі досягнення загального охоплення послугами охорони здоров’я – принципу, згідно з яким кожна людина, де б вона не перебувала, повинна мати доступ до якісних, недорогих медико-санітарних послуг, оскільки це є найважливішим пріоритетом міжнародного розвитку. Тема 2021 року – «Не залишити нікого позаду: захистимо здоров’я кожної людини шляхом інвестицій у розвиток систем охорони здоров’я».

27 грудня – Міжнародний день готовності до епідемій. Відзначається з 2020 року у день народження Луї Пастера, французького біолога, який зробив прорив у розвитку імунізації. Мета дня – віддати належне медичним фахівцям, персоналу першого ешелону та співробітникам служб життєзабезпечення, які допомагають світу пережити надзвичайну ситуацію пандемії COVID-19, демонструючи виняткову самовіддачу. Інвестиції в забезпечення готовності до епідемій – це надійне вкладення коштів, яке обходиться набагато дешевше за екстрене реагування.

Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики.