Новини

Електронний рецепт на наркотичні препарати: МОЗ відповідає на поширені запитання

З листопада 2022 року в Україні запрацює електронний рецепт на наркотичні та психотропні препарати. Це другий етап у забезпеченні контрольованого відпуску рецептурних препаратів в Україні. Нагадаємо, з серпня за електронним рецептом вже відпускаються антибіотики.

 

Детальніше...

 

Медики 11 лікарень у семи регіонах України пройшли навчання з надання екстреної медичної допомоги

Завершились заплановані на цей рік тренінги з надання екстреної медичної допомоги на ранньому госпітальному етапі за сертифікованими міжнародними програмами, організовані у межах проєкту Світового банку й Міністерства охорони здоров’я України.

 

Детальніше...

 

НСЗУ розпочинає підготовку до укладення договорів за Програмою медичних гарантій на 2023 рік

В умовах повномасштабної війни як ніколи важливо забезпечити українцям доступ до якісного та безоплатного лікування. Тож Національна служба здоров’я України (НСЗУ) розпочинає процес підготовки та укладання договорів з надавачами медичних послуг на наступний 2023 рік.

 

Детальніше...

 

Як розмовляти з пацієнтами про вакцинацію?

У воєнний час значно підвищується ризик захворіти на інфекційні хвороби. Отже, зростає важливість інформування пацієнтів про переваги вакцинації та дотримання правил, які зменшують цей ризик.

 

Детальніше...

 

МОЗ нагадує: базові правила домедичної допомоги

2022_10_11_01

Підготовлений – значить захищений! Нагадуємо рекомендації з надання домедичної допомоги в умовах військового стану для цивільних осіб.

  1. Надавайте допомогу лише за умови, що це безпечно для вас. Власна безпека – пріоритет. Для цього огляньте місце події та переконайтесь, що вам нічого не загрожує.
  2. Якщо маєте можливість, перемістіть постраждалого у більш безпечне місце.
  3. Оцініть стан постраждалого. Перевірте, чи він у свідомості, чи дихає. Можна звернутись до людини із запитанням, щоб визначити, чи вона у свідомості. Не натискайте на частини тіла пораненого для того, щоб визначити його стан. Нормальне дихання – це не менше 2-3 видихів за період часу, коли ви можете вголос порахувати від 501 до 510 (10 сек). Якщо постраждалий у свідомості, то нагальної необхідності перевіряти пульс та дихання одразу немає.
  4. Зверніться за номером «103» для виклику бригади екстреної медичної допомоги. Якщо необхідно, то зверніться до інших екстрених служб (поліція, ДСНС).
  5. Зупиніть критичні кровотечі. Для цього використайте кровоспинний джгут/турнікет чи тугу пов’язку. Накладайте кровоспинний джгут/турнікет на кінцівку максимально високо. Правильно накладений кровоспинний джуг/турнікет передбачає, що кровотеча зупинена. Також потрібно зафіксувати час його накладення. За відсутності засобів для зупинки кровотечі, тисніть на рану. Важливо: НЕ переставайте тиснути на рану до приїзду медиків чи накладення кровоспинного джгута/турнікета.
  6. Забезпечте прохідність дихальних шляхів. Якщо у постраждалого в роті є видимі сторонні предмети, блювотні маси, приберіть їх для відновлення прохідності дихальних шляхів.
  7. Якщо навіть після зупинки кровотечі та забезпечення прохідності дихальних шляхів у пораненого не з’явились ознаки життя, варто розпочинати серцево-легеневу реанімацію (СЛР). Для СЛР покладіть постраждалого на спину. Натискайте посеред грудної клітки двома руками: основу однієї долоні накрийте другою долонею. Глибина натискання має становити 5-6 см. Частота натискань має складати 100-120 на хвилину.
  8. Якщо постраждалий без свідомості, тримайте його у стабільному боковому положенні до приїзду медиків. Не залишайте постраждалого самого. Навіть якщо ви зупинили кровотечу, поранений у свідомості може захотіти зняти джгут чи турнікет, адже йому боляче.

Детальніше про алгоритми домедичної допомоги — у відеокурсі за посиланням https://bit.ly/3yu1euw

Пресслужба МОЗ

 

Житомирщина отримала понад 24 тисячі доз вакцини Pfizer проти коронавірусу

Як повідомили у Департаменті охорони здоров’я Житомирської ОВА, Житомирська область отримала 24 040 доз вакцини Comirnaty Original/Omicron BA.1 від Pfizer-BioNTech.

2022_10_07_01

Після отримання медпрепарату його розподілили між медичними закладами області, які проводять щеплення від COVID-19.

Як повідомлялося раніше, ця вакцина спеціально розроблена проти штаму коронавірусу «Омікрон» та його варіантів. Вона призначена лише для першого та другого бустерного щеплення.

Житомирська ОДА

 

Змінились умови атестації лікарів: за володіння цифровими навичками нараховуватимуть додаткові бали

Для стимулювання розвитку цифрової компетентності медичних працівників МОЗ вніс зміни до Порядку проведення атестації лікарів, затвердженого наказом МОЗ від 09.09.2022 № 1640, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23 вересня 2022 року за № 1115/38451.

 

Детальніше...

 

Медичний календар на жовтень 2022 року

2022_09_30_0001

Жовтень – місяць поінформованості про рак молочної залози. Започаткований 1985 року у США для того, щоб заохотити жінок до профілактики та раннього виявлення захворювання та підтримати хворих на рак молочної залози. Символом цієї щорічної міжнародної кампанії є рожева стрічка.

1 жовтня – Міжнародний день людей похилого віку. Встановлений 1990 року резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Літні люди роблять важливий внесок у життя своєї сім’ї та громади. Проте обсяг цих можливостей значною мірою залежить від одного фактора – здоров’я. Тема 2022 року – «Життєстійкість людей похилого віку в мінливому світі».

8 жовтня – Міжнародний день подіатрії (подології). Заснований Міжнародною федерацією ортопедів з метою підвищити обізнаність про здоров’я стоп. Цьогорічна кампанія спрямована на визначення місця подології як напрямку практичної медицини та важливості лікування захворювань стопи, нігтів та шкіри ніг, що базується на доказовій медицині.

8 жовтня – Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги. Відзначається щорічно в другу суботу жовтня. Паліативна медична допомога підвищує якість життя пацієнтів, які страждають на важкі прогресуючі захворювання у термінальній стадії або мають обмежену перспективу життя.. Тема 2022 року – «Зцілення сердець і громад».

10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я. Встановлений з 1992 року з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я. Тема 2022 року – «Зробіть психічне здоров’я та добробут для всіх глобальним пріоритетом».

12 жовтня – Всесвітній день боротьби з артритом. Заснований Міжнародною організацією людей з артритом та ревматизмом (ARI) 1996 року. Тема 2022 року – «Все у ваших руках, дійте».

13 жовтня – Всесвітній день боротьби з тромбозом. Відзначається з 2014 року у день народження Рудольфа Вірхова, німецького лікаря, який вперше встановив гістолого-фізіологічну сутність тромбозу. Факторами ризику тромбозу є малорухливий спосіб життя, артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, ожиріння, куріння, високий вміст холестерину у крові.

13 жовтня – Всесвітній день зору. Відзначається щорічно у другий четвер жовтня під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я з метою підвищення обізнаності в усьому світі про важливість належного догляду за очима. У 2022 році продовжиться минулорічна кампанія Всесвітнього дня зору «#LoveYourEyes», яка заохочує людей піклуватися про здоров’я очей і привертає увагу до погіршення зору та сліпоти як глобальних проблем охорони здоров’я.

15 жовтня – Всесвітній день миття рук. Відзначається з 2008 року. Тема 2022 року – «Об’єднаймося заради універсальної гігієни рук» закликає, використовуючи знання, отримані за останні роки, прискорити прогрес у сфері гігієни рук.

15 жовтня – Міжнародний день білої тростини. Заснований 1964 року у США, у 1970 році оголошений Міжнародним днем. Для незрячих людей біла тростина є необхідним інструментом, який дає можливість жити повноцінним та незалежним життям: вільно та безпечно пересуватися з місця на місце, досліджувати та розуміти навколишній світ.

16 жовтня – Всесвітній день анестезіології. Встановлений на честь першого успішного застосування анестезії для загального наркозу в 1846 році. Анестезіологія – одна з провідних галузей медицини, що пов’язана з багатьма іншими розділами медичної науки, такими як хірургія і терапія, фізіологія і патологія, фармакологія і токсикологія.

16 жовтня – Всесвітній день здoрoвoгo харчування (Всесвітній день продовольства). Заснований 1979 року на відзнаку заснування Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Тема 2022 року – «Ніхто не повинен залишитися поза увагою».

16 жовтня – Всесвітній день хребта. Започаткований з 2008 року для  підвищення обізнаності щодо профілактики, діагностики та лікування болю в спині та інших проблем із хребтом. Хребет тісно пов’язаний з усіма іншими органами та системами організму, саме тому настільки важливо слідкувати за здоров’ям спини. Тема 2022 року – «Кожен хребет важливий» підкреслює важливість доступу до якісних медичних послуг при захворюваннях спини та хребта.

17 жовтня – Всесвітній день травми. Відзначається з 2011 року. За даними ВООЗ, травматизм є основною причиною смерті та інвалідності в усьому світі. Подолати проблему можна двома шляхами: за рахунок профілактичних заходів і адекватної організації медичної допомоги при травмах.

18 жовтня – Всесвітній день менопаузи. Заснований у 1984 році ВООЗ і Міжнародним товариством менопаузи (IMS). Тема 2022 року – «Пізнання та настрій».

20 жовтня – Всесвітній день профілактики остеопорозу. Започаткований 1996 року Національним товариством остеопорозу Сполученого Королівства за підтримки Європейської Комісії. Тема 2022 року – «Активізуйте зусилля для здоров’я кісток».

20 жовтня Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Встановлений Указом Президента України від 17 січня 2005 р. № 42/2005. При своєчасній діагностиці і адекватному лікуванні раку молочної залози на сьогоднішній день можна мати сприятливий прогноз і надовго продовжити повноцінне життя жінки.

22 жовтня Міжнародний день розповсюдження інформації про заїкання. Відзначається з 1998 року. Тема 2022 року – «Бути побаченим, бути почутим – репрезентація та нормалізація заїкання в мейнстрімі».

24 жовтня Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Заснований на початку 2000-х років міжнародною організацією Rotary International на честь народження Джонаса Солка, який розробив першу поліомієлітну вакцину. Тема 2022 року – «Здоровіше майбутнє для матерів і дітей».

29 жовтня – Всесвітній день боротьби з псоріазом. Проводиться з ініціативи Міжнародної Федерації Асоціацій хворих на псоріаз з 2004 року. Тема 2022 року – «Психічне здоров’я». Хронічна природа псоріазу, системне запалення, що відбувається в організмі, і той факт, що хвороба помітна на шкірі, підвищують ризик розвитку депресії та тривоги у людей, які живуть з псоріазом. Своєчасне та правильне лікування як псоріазу, так і депресії чи тривоги може ефективно покращити стан людини.

29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом. Відзначається з 2006 року. Тема 2022 року – «Хвилини можуть врятувати життя» спрямована на підвищення обізнаності про ознаки інсульту та переваги своєчасного доступу до екстреної медичної допомоги, щоб запобігти найгіршим наслідкам інсульту.

Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики.

 

До Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветерана

Такі молоді довгожителі

2022_09_30_001

Довге життя – ознака доброго здоров’я. Люди, які і в поважному віці ведуть активний спосіб життя, викликають у нас захоплення, слова підтримки і вдячності, а багато в чому вони для нас є прикладом для наслідування. Лікар з медицини невідкладних станів міста Бердичева КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ЖОР Володимир Павлович Юрачковський, на особистому рахунку якого далеко не один випадок успішної реанімації, веде й іншу цікаву нумерологію, що стосується його власного життя. 11 липня цього року він відсвяткував своє 83-річчя, 22 липня – 65-річчя загального страхового стажу, тобто всі ці роки він трудився практично без перерв. 28 липня було не менш важливою датою у його житті – День рівноапостольного князя Володимира, бо батьки вчителі саме на його честь назвали колись свого сина, і 11 листопада 2022 року виповниться тисячу місяців з дня його народження. Тобто, як жартома каже сам лікар, до ста років йому потрібно прожити ще 200 місяців, і треба це теж виконати.

2022_09_30_002

Без улюбленої роботи Володимир Павлович себе не уявляє, радіє за кожну повернуту до життя ним людину, багато читає, плаває, неабияк вболіває за життя країни, а у вільний час він любить сісти за кермо улюбленої машини і подорожувати, причому на великій швидкості, але де це дозволяють Правила дорожнього руху. Ось і наступного року планує на машині поїхати на відпочинок в турецьке місто Аланію.

Маючи від природи неабиякі вокальні дані, Володимир Павлович полюбляє завітати до Бердичівського педколеджу, місця роботи його улюбленого акомпаніатора В.І.Вялова, з яким він співпрацює багато років поспіль, і після невеликих вправ для голосу виконати декілька класичних творів або ж навіть щось англійською. Раніше, час від часу Юрачковського запрошували виступити у колективах медиків, і він завжди із задоволенням це робив. Ось і цього року вперше до Дня Незалежності мав виступити перед земляками у рідному селі Глухівці, що неподалік Бердичева, готувався до цього з особливим хвилюванням, відібрав спеціально два улюблені твори, та концерту перешкодила повномасштабна війна.

Щоб тримати себе в формі, бо, як відомо, фізична активність сприяє покращенню якості життя, Володимир Павлович регулярно займається плаванням і навіть веде на окремому листку облік щоденних запливів. Ось і цього року їх було 58 на улюбленому озері колишнього рафінадного заводу, до якого від будинку лікаря за його ж підрахунками, – 1900 кроків, і вважає для себе це непоганим результатом, зважаючи на те, що літо було досить дощовим. Зате ще у вересні погода дозволила насолодитись улюбленим хобі, не один раз перепливти озеро.

У сезон Володимир Павлович знаходить час для роботи на городі у рідних Глухівцях Бердичівського району і навіть ділиться вирощеним урожаєм з сусідами. Городина у лікаря Юрачковського завжди доглянута, виплекана з любов’ю, тож місцеві жителі інколи і називають його за це агрономом. Ось і цього літа вродило – окрім традиційної картоплі, кавуни по 6-7 кілограмів, дещо менші дині, вишні, малина. Тепер осіння пора, треба горіхи зібрати, бо білки хазяйнують, клопотів вистачає, як і в кожної людини. Володимир Павлович живе в ногу з часом, освоїв інтернет, є у нього сторінка у Фейсбуці, тільки шкода, що вільного часу замало, бо перейшов на добові чергування.

Кажуть, людина перестає існувати, коли втрачає інтерес до життя, Володимир Павлович завжди цікавився життям, продовжує це робити і зараз. Повсякчас вболіває за країну, за колег, рідні яких перебувають на фронті, бажає нашим воїнам, країні якнайшвидшої перемоги. Завжди стрункий, підтягнутий, акуратно одягнений, – чим не приклад для тих, хто вже у 40-50 років стає людиною похилого віку. За нинішньою класифікацією Володимир Павлович належить до «молодих довгожителів», тобто це люди до 89 років. Тож побажаймо лікарю втілити його мрію – дожити до 100 років і врятувати ще не одне людське життя, як він це і робить усі ці десятки років.

Кожна людина в нашій країні має право старіти з гідністю – в першу чергу дбати про власне здоров’я, мати належне житло, економічну безпеку, сприятливе середовище та ряд інших чинників, а молодше покоління повинне докладати всіх зусиль, щоб ті, кого ми називаємо людьми похилого віку, жили достойно.

Пресцентр ДОЗ.

 

1 жовтня – Міжнародний день людей похилого віку та День ветерана

Другий місяць осені починається з особливої дати. 1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблею ООН. Україна підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 щорічно відзначає цей день. Також з 2004 року в Україні відзначається День ветерана.

2022_09_30_01

Цей день – це не лише можливість нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої та найуразливішої частини суспільства, осіб похилого віку та ветеранів. Це і привід до роздумів щодо подальшої долі людства, його культури, взаємозв’язку поколінь

З якого віку починається старість? Остання таблиця, в якій наводиться

класифікація вікових груп, має такий вигляд:

- люди молоді – до 44 років,

- люди середнього віку – до 59 років,

- старіючі люди – до 74 років,

- «молоді» довгожителі – до 89 років,

- «старі» довгожителі – більше 90 років.

За міжнародною класифікацією, особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років. Таких у світі нині – понад 640 мільйонів, тобто майже кожна десята людина на Землі. Передбачається, що до 2050 року число їх у багатьох розвинених країнах збільшиться вдвічі, а загальна кількість становитиме 2 мільярди осіб, що буде дорівнювати 20% світового населення.

Україна є одним зі світових лідерів за демографічним старінням населення і входить до 30 найстаріших країн світу за часткою людей віком 60 років і старших у структурі населення. Так, згідно з електронним переписом їх кількість зросла за останні 5 років (2015 — січень 2020) з 21,8 до 22,4%, а 65 років і старші з 15,5 до 16,8% відповідно. Таке збільшення є прогнозованою тенденцією і очікується подальше збільшення кількості осіб літнього віку більше за 30% до 2030 р., зокрема частка людей віком 80 років і старших збільшиться як мінімум у 2 рази. На сьогодні в Україні проживає понад 9,5 млн осіб віком старше 60 років, що становить п’яту частину її населення, а в сільській місцевості — навіть третю. Очікувана тривалість життя становить 66 років у чоловіків та 76 років у жінок.

Житомирська область входить у трійку областей України (також Вінницька та Чернігівська), де відбуваються інтенсивні депопуляційні процеси. Це найстаріші у демографічному відношенні області України. Станом на 01.01.2022 на Житомирщині проживає 278448 осіб, старших 60 років, що становить 23,6% від загальної кількості населення області. З них 98703 чоловіки та 179745 жінок. В сільській місцевості проживає 119859 осіб, в містах – 158589 осіб.

В Україні у середньому 43% населення літнього віку потребують періодичного медичного нагляду і щорічних профілактичних реабілітаційних заходів, 41% – активного медичного нагляду і 1–2 рази на рік відновного лікування, 10% – стаціонарного лікування з наступною низкою заходів медико-соціальної реабілітації, 6% – паліативної допомоги. Серед населення віком старше 80 років 20% мають виражені когнітивні розлади і 68% потребують часткової або постійної соціально-побутової допомоги. Потреби населення старшого вiку в амбулаторнiй терапевтичнiй i спецiалiзованiй консультативнiй допомозi не задовольняються в середньому на 48%; реабiлiтацiї – на 81%; органiзацiї стацiонарiв вдома – на 71%; стацiонарному інтенсивному лiкуваннi – на 66%; соцiально-побутовому обслуговуваннi – на 20%. 80% українців, яким за 60 живуть за межею бідності. Інших підтримують діти. Але за прогнозами геронтологів, через років 50 допомогу від сім’ї будуть мати 1-2% людей похилого віку.

Тема Міжнародного дня людей похилого віку у 2022 році – «Життєстійкість людей похилого віку в мінливому світі». Завдання як окремих країн та світової спільноти в цілому полягає в тому, щоб вирішувати проблеми довголіття та розкрити його потенціал.

Ми повинні сприяти соціальній, економічній та політичній інтеграції людей різного віку. Навчання протягом усього життя, надійна соціальна захищеність, наявність доступного якісного довгострокового медичного обслуговування, подолання цифрового розриву, підтримка один одного представниками різних поколінь, гідність та повага – все це має велике значення.

Давайте ж спільними зусиллями забезпечувати сприятливі умови для людей похилого віку і створювати більш стійкий світ.

 

Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики.

 

 

Попри війну підтримка дітей є важливим і необхідним завданням, — Віталій Бунечко

28 вересня за сприяння Житомирської обласної військової адміністрації та Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) начальник ОВА Віталій Бунечко вручив слухові апарати для дітей з вадами слуху.

«З початку війни ЮНІСЕФ активно надає допомогу Житомирській області. І я радий вручити діткам ці апарати. Впевнений, що це покращить їхню адаптацію та соціалізацію в суспільстві», — сказав Віталій Бунечко.

Так, 16 слухових апаратів отримали діти з Житомирської, Олевської міських, Брусилівської, Іршанської, Романівської, Черняхівської селищних, Барашівської, Глибочицької, Курненської, Чижівської сільських територіальних громад.

2022_09_29_01

«Сподіваємося на подальшу співпрацю адміністрації з Фондом у вирішенні важливих питань щодо забезпечення якості життя дітей вразливих категорій, які проживають на території Житомирської області», — додав Віталій Бунечко.

2022_09_29_02

Довідково. 11 червня між Фондом та Житомирською обласною військовою адміністрацією був підписаний Меморандум про співпрацю та взаємодію. Дана угода дала офіційний старт програмі співробітництва в масштабах всієї області. Житомирська область – перша з областей, де був підписаний такий стратегічний план взаємодії.

2022_09_29_03

Одним із найпріоритетніших напрямків роботи є підтримка дітей, адже кожна дитина важлива і заслуговує на право бути здоровою, навчатися, жити повсякденним життям, незважаючи на політичну ситуацію в країні. Кожна сім’я, яка має дітей, заслуговує на підтримку.

2022_09_29_04

На сьогодні в області існує потреба у забезпеченні дітей слуховими апаратами, оскільки багато дітей різних категорій мають проблеми зі слухом.

На обліку в обласному сурдологопедичному кабінеті КНП «Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня» у реєстрі дітей з вадами слуху, що потребують кохлеарної імплантації, та втратою слуху ІІІ-ІV ступеня, перебуває 364 дитини.

Житомирська ОДА
 

Верховна Рада ухвалила законопроєкт 4142: пояснюємо, чому важливо збудувати систему громадського здоров’я в Україні

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4142 «Про систему громадського здоров’я» у другому читанні. Чому він важливий і як його ухвалення допоможе збудувати систему громадського здоров’я в Україні – пояснюємо нижче.

 

Детальніше...

 

Правила збирання та споживання грибів

За оперативним повідомленням від Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, у Київській області зафіксували випадок отруєння грибами.

 

Детальніше...

 

Що слід мати вдома, щоб захиститися від наслідків радіаційної аварії

Попри міжнародний нагляд за роботою Запорізької атомної електростанції в Енергодарі, краще бути готовим до будь-яких надзвичайних ситуацій, зокрема і пов’язаних з поширенням радіації.

 

Детальніше...

 

Психічне здоров’я на робочому місці: як створити здорові й комфортні умови праці й уникнути вигорання

Професійна діяльність – один із чинників, що дозволяє нам почуватися потрібними і корисними. Водночас неувага до психологічного комфорту в процесі роботи може мати негативні наслідки як для фізичного, так і для психічного здоров’я.

 

Детальніше...

 

Відповіді на найпоширеніші питання про направлення до лікарів

Від початку військової агресії російської федерації українці, які були змушені змінити місце проживання, можуть отримувати первинну медичну допомогу за місцем фактичного перебування, без декларацій та направлень. Первинну меддопомогу надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри.

 

Детальніше...

 

Спільна заява МОЗ, МОН, ЮНІСЕФ та ВООЗ щодо рутинних щеплень до початку нового навчального року

Розпочався новий навчальний рік. Усі державні органи разом із партнерами посилено працювали, щоб діти могли сісти за парти або, де цього вимагає безпекова ситуація, — розпочали вчитися віддалено. Яку б форму навчання не обрали батьки для своїх школярів, правила однакові для всіх: діти, які вперше йдуть до школи, мають пройти розширений медогляд, інші ж – щороку відвідувати сімейного лікаря. Це чудова нагода слідкувати за здоров’ям дитини і у такий спосіб піклуватися про неї.

 

Детальніше...

 
<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Терміново
Шановні колеги!!!
Як ви оцінюєте медичне обслуговування в області?
Дайджест

daidzhest

Урядова гаряча лінія

p3_27042018baner

Статистика сайту