Новини

На Житомирщині продовжується обговорення наступного етапу реформи медичних закладів, — Наталія Остапченко

Перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко спільно з директором Департаменту охорони здоров’я Житомирської ОВА Світланою Мошківською 24 жовтня 2022 року з робочим візитом відвідала Бердичівський район.

 

Детальніше...

 

У лікарнях України відтепер офіційно працюватимуть капелани

В умовах повномасштабної війни в Україні надзвичайно важливо запровадити цілісний підхід до надання медичної допомоги, який враховує як фізичні, так і психосоціальні аспекти кожного пацієнта.

 

Детальніше...

 

У лікарнях України введено посади психотерапевта і клінічного психолога

Міністерство охорони здоров’я підсилило професіоналами у галузі психології мультидисциплінарні команди, що надають реабілітаційну та медичну, в тому числі паліативну, допомогу.

 

Детальніше...

 

24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Поліомієліт (поліо) — гостра інфекційна хвороба, яка спричиняє інвалідність і є небезпечною для життя. Її зумовлює поліовірус.

 

Детальніше...

 

Наталія Остапченко провела робочу зустріч із заступником Міністра охорони здоров’я Богданом Боруховським

21 жовтня 2022 року перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко долучилася до робочої зустрічі із заступником Міністра охорони здоров’я Богданом Боруховським. Також участь у зустрічі взяли заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма, керівники медичних закладів Житомирської області та очільники Ружинської, Пулинської, Гришковецької, Швайківської, Черняхівської, Райгородоцької, Семенівської, Малинської, Лугинської та Радомишльської громад.

Детальніше...

 

Як шукати вакансії на Порталі вакансій медичних працівників

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я запустило на своєму сайті розділ «Портал вакансій медичних працівників». Він покликаний допомогти кожному медику, який потребує роботи, знайти вакансію, що йому підходить. Ознайомитися з пропозиціями, що розміщені на порталі, можна за посиланням https://work.moz.gov.ua

 

Детальніше...

 

Запрацювала гаряча лінія для пацієнтів з онкологією: «Пацієнт має право!»

Громадська організація «Афіна. Жінки проти раку» запустила гарячу лінію інформаційної підтримки для пацієнтів з онкологічними захворюваннями — «Пацієнт має право!».

 

Детальніше...

 

Державна програма «Доступні ліки»: як це працює?

Навіть під час війни держава гарантує пацієнтам безоплатне надання необхідної медичної допомоги та лікарських засобів, передбачених Програмою медичних гарантій. Внутрішньо переміщені особи можуть звертатися до будь-якої лікарні та аптеки в тому населеному пункті, де зараз перебувають, без декларації.

 

Детальніше...

 

Працює Національна гаряча лінія «Доказово» – 0 800 351 896

Продовжує працювати Національна гаряча лінія «Доказово», де можна отримати консультацію від фахівців про вакцинацію, грудне вигодовування та харчування дітей до 3 років.

 

Детальніше...

 

Чи всі ми матимемо ПТСР?

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні активізувалися розмови про посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). І якщо від 2014 року цей термін застосовували частіше в контексті психічного здоров’я ветеранів, то тепер, після повномасштабного вторгнення, йдеться ледь не про кожного українця. Та чи всі, хто зазнав впливу війни, матимуть ПТСР? Що це таке і хто має визначити, що людина має такий розлад? – читайте в матеріалі Ксенії Возніциної, директорки Центру психічного здоров’я і реабілітації «Лісова поляна» МОЗ України.

 

Детальніше...

 

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

Рак молочної залози — найпоширеніше онкологічне захворювання у світі. Протягом свого життя на рак молочної залози буде хворіти приблизно кожна дванадцята жінка. Рак молочної залози є головною причиною смерті жінок від онкологічних захворювань.

 

Детальніше...

 

Верховна Рада ухвалила Закон про посилення контролю за відпуском лікарських засобів

18 жовтня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів» (реєстр. № 7444), що дозволить посилити контроль за відпуском рецептурних ліків в Україні та зробити процес прозорим і безпечним. Також це рішення є підґрунтям законодавчої бази для повноцінного впровадження електронного рецепта.

 

Детальніше...

 

Ще 10 автомобілів для транспортування вакцин від ЮНІСЕФ надійшли в регіони

Ще 10 автомобілів для транспортування вакцин від ЮНІСЕФ надійшли в регіони. Це вже друга партія таких транспортних засобів, які отримали Центри контролю й профілактики хвороб (ЦКПХ) від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Першу партію з 10 автомобілів-рефрижераторів доставили наприкінці серпня.

 

Детальніше...

 

Контузія від дії вибухової хвилі: симптоми та домедична допомога

Кожен вибух несе суттєву загрозу всім, хто перебуває в радіусі ударної хвилі від розриву/потрапляння ракети чи снаряда. Навіть якщо у людини немає зовнішніх ушкоджень, це ще не означає, що вона не отримала травму.

Детальніше...

 

Що робити, якщо мене просять заплатити за послуги, які мають бути безкоштовними

Кожен українець має змогу потрапити до лікаря та отримати медичну допомогу безкоштовно, завдяки державній програмі медичних гарантій.

 

Детальніше...

 

Скільки має тривати урок дитини, що навчається дистанційно у синхронному форматі в умовах воєнного стану

Відповідно до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який зазнав змін 9 вересня 2022 року, встановлено тривалість занять для дітей відповідного класу, що навчаються онлайн у синхронному форматі*. Тривалість кожного уроку залежить від їхньої кількості.

 

Детальніше...

 

Особливості проходження медико-соціальної експертизи під час дії воєнного стану та оскарження рішення МСЕК

Міністерство охорони здоров’я нагадує, що на період дії воєнного стану на території України процедура проведення медико-соціальної експертизи спрощена.

Зокрема, на період дії воєнного стану медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) здійснює свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності. Тобто експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності.

Ці питання регламентуються нормативно-правовими актами (зокрема, постановами КМУ № 225 від 08.03.2022 р. та № 390 від 30.03.2022 р.), які спрощують проходження експертизи у воєнний час.

Коли особа звертається для встановлення інвалідності та не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

МОЗ нагадує, що у разі неможливості обстеження й оформлення направлення на МСЕК строк проходження повторного огляду для осіб з інвалідністю, у т. ч. й дітей, який припав на період дії воєнного стану на території України, продовжується на строк не пізніше шести місяців після його припинення/скасування. Всі виплати та відповідні пільги зберігаються за особою до закінчення строку проходження повторного огляду.

Крім того, якщо медико-соціальна експертна комісія відмовляє у визнанні особи з інвалідністю або особи, стосовно якої встановлено факт втрати професійної працездатності, таке рішення може бути оскаржено протягом одного місяця до самої комісії, центральної комісії чи обласної комісії, після чого буде проведено повторний огляд заявника і винесене нове рішення.

У випадку повторної відмови таке рішення можна оскаржити до Центральної МСЕК МОЗ України, відповідно до п. 24 положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1317.

В особливо складних випадках Центральна медико-соціальна експертна комісія МОЗ, обласна, центральна міська комісія та МОЗ можуть направляти осіб, які звертаються для встановлення інвалідності, для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпропетровськ) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця).

Після обстеження зазначені науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які для комісії мають рекомендаційний характер.

Крім того, рішення комісій усіх рівнів можна оскаржити в суді в установленому законодавством порядку.

МОЗ нагадує: якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії порушують ваші права, зокрема у вас вимагають гроші за проходження МСЕК, звертайтеся телефоном до контакт-центру МОЗ: 0 800 60 20 19.

Пресслужба МОЗ

 

16 жовтня – Всесвітній день анестезіолога

Саме цього дня в 1846 році американський хірург і стоматолог Вільям Томас Грін Мортон вперше публічно продемонстрував успішне застосування анестезії для загального наркозу. Завдяки сучасним методам анестезії та інтенсивної терапії стало можливим здійснення найскладніших оперативних втручань на легенях, серці, головному мозку, шлунку тощо.

 

Детальніше...

 

Як зберегти витримку в умовах масових повітряних атак й інших викликів війни

Кілька діб Україна перебуває під посиленими ракетними атаками. Це змушує нас вкотре нервувати і тривожитися. Як зберегти витримку в умовах масових повітряних атак й інших воєнних викликів? Читайте поради психологині Наталії Зарецької.

 

Детальніше...

 
<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Терміново
Шановні колеги!!!
Як ви оцінюєте медичне обслуговування в області?
Дайджест

daidzhest

Урядова гаряча лінія

p3_27042018baner

Статистика сайту