Новини

У Житомирі та Коростені з’являться патронажні медсестри в рамках ініціативи від UNICEF

Про це повідомляє громадська організація In Touch Ukraine Foundation. Організатори проєкту повідомляють, що участь у ініціативі у межах кросс-секторального проєкту UNICEF Ukraine беруть 2 медичні заклади Житомирської області: Житомирський центр первинної медичної допомоги та КНП ЦПМСД Коростенської міської ради.

 

Детальніше...

 

На Житомирщині впроваджується універсально-прогресивна модель патронажу

Житомирська область – місце реалізації унікального в Україні крос-секторального проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та ГО “НУО “Ін Тач Юкрейн Фундейшн”. Одним із напрямків є впровадження універсально-прогресивної моделі патронажу, яка концентрується не лише на медичних аспектах, а й психологічних, фізичних та соціальних.

 

Детальніше...

 

У чому небезпека чадного газу та як уберегтися від отруєння

Через терористичні дії російської федерації страждає енергетична сфера України, тож українці завчасно почали готуватися до зими, обладнують будинки генераторами, пічками і іншими нагрівальними приладами. Але, купуючи таке обладнання, важливо розуміти і ризики, які може спричинити його використання. Тож сьогодні поговоримо про небезпеку чадного газу.

 

Детальніше...

 

За 9 місяців війни Україна неодноразово демонструвала всьому світу здатність долати надскладні виклики. З минулого тижня в наше життя увійшли Пункти Незламності

Тут кожен з жителів області, хто через терористичні атаки ворога надовго залишився без світла, може зарядити свій телефон, зігрітися, зв’язатися зі своїми близькими, зустріти нових друзів, чи може, навіть, свою любов.

Детальніше...

 

Цього тижня на Житомирщині офіційно почали роботу ще 3 дитячі точки «Спільно»

Як повідомив на своїй Телеграм сторінці начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко, у межах крос-секторального проєкту “In Touch Ukraine Foundation” за підтримки UNICEF Ukraine продовжується створення умов для безпечного та змістовного дозвілля дітей.

 

Детальніше...

 

Як медзакладам вносити дані в ЕСОЗ без світла та зв’язку

Як в умовах можливої відсутності електропостачання та інтернету вносити дані про надані послуги в ЕСОЗ? Чи може лікар виписати пацієнту паперове направлення чи паперовий рецепт на «Доступні ліки»? Як оформити лікарняний і медичний висновок про народження? Відповіді на ці запитання знайдете у нашій публікації.

Внесення даних про надані послуги за договором в ЕСОЗ

Національна служба здоров’я сплачує закладам за послуги на основі даних, які вони вносять до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). Якщо в закладі немає інтернету і спеціалісти не можуть одразу внести надану послугу до ЕСОЗ, потрібно пам’ятати: згідно з постановою КМУ від 29.12.2021 № 1440 заклад має на це 5 робочих днів від закінчення звітного періоду. Наприклад, якщо послуга надана в листопаді, заклад може внести дані до 7 грудня включно. Такі дані будуть акцептовані НСЗУ та оплачені.

Попри воєнний стан Національна служба здоров’я вчасно та у повному обсязі оплачує всі послуги, які надають медичні заклади за договором, щоб лікарні мали можливість допомагати пацієнтам та платити заробітні плати працівникам.

Паперові рецепти на «Доступні ліки»

Нагадуємо, що на час воєнного стану лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти на лікарські засоби з програми реімбурсації «Доступні ліки» у разі відсутності світла та зв’язку.

Паперовий рецепт виписується на відповідній формі рецептурного бланка. Він містить інформацію про медзаклад, лікаря та пацієнта. У рецепті лікар має підкреслити, чи препарат буде повністю безоплатний для пацієнта, чи з доплатою. Сам лікарський засіб виписується за міжнародною непатентованою назвою (МНН) і не більше трьох найменувань на один рецепт.

Лікар має засвідчити рецепт своїм підписом та печаткою. У такому разі аптека видає лікарський засіб пацієнту за паперовим рецептом та обліковує його. Паперові рецепти враховуються у звітності аптеки за встановленою формою НСЗУ. І Національна служба здоров’я відшкодовує аптечному закладу гроші за відпущені ліки.

При цьому оригінали паперових рецептів на препарати, що підлягають реімбурсації, зберігаються в аптеці протягом трьох років з дати формування.

Паперові направлення на послуги

Якщо через відсутність інтернету лікар не може створити пацієнту електронне направлення, він може видати паперове. Як лікар первинки, так і лікар-спеціаліст. Заклади, які уклали договори з НСЗУ, зобов’язані на час дії воєнного стану приймати пацієнтів з паперовими направленнями так само, як і з електронними. Під час внесення даних про послугу лікар зазначає у системі, що направлення – паперове. НСЗУ оплачує таку послугу.

Пацієнти з паперовими направленнями мають право отримати безоплатно медичні послуги, передбачені Програмою медичних гарантій.

Оформлення лікарняного

Якщо немає доступу до ЕСОЗ, дозволяється оформлення лікарняного на відповідному паперовому бланку. Якщо ж у закладі відсутні бланки, за рішенням керівника дозволяється оформлення лікарняного на аркуші паперу за формою, затвердженою Міністерством охорони здоров’я, Міністерством соціальної політики, Фондом соціального страхування. Такі зміни передбачені наказом МОЗ № 1066.

Оформлення медичних висновків про народження

Якщо немає доступу до інтернету і неможливо оформити електронний висновок про народження, в умовах воєнного стану передбачається можливість видачі паперового свідоцтва про народження за формою № 103/0 – Наказ МОЗ № 407.

Пресслужба МОЗ

 

Антибіотики – це визначний винахід людства, але не варто ними зловживати

З 18 по 24 листопада триває Всесвітній тиждень правильного використання протимікробних препаратів. Започаткований він 2015 року за ініціативою ВООЗ як Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків. Оскільки стійкість до більш широкого спектра ліків зростала, у 2020 році фокус цієї кампанії розширено з антибіотиків на всі протимікробні засоби і перейменовано на Всесвітній тиждень правильного використання протимікробних препаратів.

 

Детальніше...

 

До кінця 2022 року медики Житомирщини планують вакцинувати майже 150 тисяч населення від різних хвороб

Як повідомляє КНП «Інформаційно-аналітичний центр медичної статистики», відповідно до Календаря профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ України від 16.09.2011 №595, в 2022 році в Житомирській області заплановано вакцинувати для профілактики інфекційних хвороб дітей у віці до 1 року – 9167 осіб, 18 місяців – 9562 особи, 6 років – 14681 особу, 14 років – 13233 особи, 16 років – 12754 особи, дорослих – 91324 особи.

 

Детальніше...

 

До кінця 2024 р. близько 10 тис. сімейних лікарів пройдуть навчання за програмою «Послуги з психічного здоров’я на первинному рівні» – Віктор Ляшко

21 листопада відбулася зустріч міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка та команди Міністерства з директором Європейського регіонального бюро ВООЗ Хансом Клюге.

Детальніше...

 

20 листопада – Всесвітній день пам’яті жертв дорожніх аварій

Відзначається з ініціативи ООН щороку в третю неділю листопада, щоб віддати данину пам’яті всім людям, які загинули або отримали серйозні травми на дорогах, підкреслити важливість роботи аварійно-рятувальних служб. Тема 2022 року – «Пам’ятаємо. Підтримуємо. Діємо».

 

Детальніше...

 

В Україні удосконалено стандарти медичної допомоги у випадку ВІЛ-інфекції

16 листопада 2022 року наказом МОЗ України № 2092 затверджено Стандарти медичної допомоги «ВІЛ-інфекція».

 

Детальніше...

 

Важливі аспекти для лікарів щодо виписування електронних рецептів – роз’яснення МОЗ

Команда з цифровізації продовжує працювати над впровадженням зручних та ефективних електронних інструментів в охороні здоров’я попри воєнний стан, обстріли та постійні кібератаки ворога.

 

Детальніше...

 

Профілактика діабету

Запобігти розвитку діабету 1 типу неможливо, адже причини його появи досі не вивчені до кінця. Профілактика ж діабету 2 типу полягає у простих заходах із підтримання здорового способу життя.

 

Детальніше...

 

За час війни на Житомирщині проліковано більше 2 тисяч пацієнтів із діагнозом цукровий діабет

Про це повідомляє КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» ЖОР.

Детальніше...

 

Безоплатні ліки для людей із діабетом

Своєчасне діагностування та контроль діабету дозволяють запобігти розвиток тяжких ускладнень. Люди з діабетом повинні дотримуватися здорового харчування, підтримувати вагу в нормі та бути фізично активними. Крім того, їм необхідно приймати ліки, навіть якщо вони почуваються добре.

 

Детальніше...

 

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом: що треба знати про діабет?

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну (гормону, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові) або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, майже 422 мільйони людей у всьому світі хворіють на цукровий діабет, а 1,5 мільйона смертей щороку безпосередньо пов’язані з цим захворюванням.

 

Детальніше...

 

Наркозно-дихальні апарати, придбані за зібрані через UNITED24 кошти, вже використовують при проведенні складних операцій

83 наркозно-дихальні апарати, закуплені за зібрані через фандрейзингову платформу UNITED24 гроші, вже отримали медзаклади Києва, Київської, Запорізької, Житомирської, Львівської, Сумської, Чернігівської, Полтавської, Одеської, Миколаївської, Закарпатської, Рівненської, Черкаської, Кіровоградської, Івано-Франківської та Дніпропетровської областей.

 

Детальніше...

 

#ВідновленняЖитомирщини: в області із загальної кількості пошкоджено 25 медичних закладів

Про це повідомляє Департамент регіонального розвитку Житомирської ОВА.

 

Детальніше...

 

12 листопада – Всесвітній день боротьби з пневмонією

Заснований у 2009 році Глобальною коаліцією проти дитячої пневмонії. На пневмонію у світі припадає 14% усіх смертей дітей віком до 5 років.

 

Детальніше...

 
<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Терміново
Шановні колеги!!!
Як ви оцінюєте медичне обслуговування в області?
Дайджест

daidzhest

Урядова гаряча лінія

p3_27042018baner

Статистика сайту