23 березня 2023 року перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко взяла участь у нараді під головуваннями Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка на тему: «Реалізація постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2023 року № 174 «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я».

2023_03_24_01

Один з етапів медичної реформи передбачає затвердження порядку функціонування госпітальних округів і госпітальних кластерів, встановлення їх меж та механізм визначення надкластерних, кластерних, загальних й інших видів закладів охорони здоров’я, що входять до спроможної мережі закладів охорони здоров’я.

Наразі ведеться активна робота з налагодження концепції функціонування мережі закладів охорони здоров’я в області відповідно до зазначеної постанови.

«На сьогодні пріоритетним напрямком медицини залишається надання якісних та своєчасних медичних послуг для населення. Відтак, ми будемо узгоджувати всі економічні та юридичні аспекти роботи окремих медзакладів, щоб вони й надалі працювали на користь здоров’я громадян області та всієї країни», – зазначила Наталія Остапченко.

За дорученням Міністра охорони здоров’я, до 1 травня обласні військові адміністрації мають визначити перелік медичних закладів, які увійдуть до спроможної мережі.

Для кожного госпітального округу буде сформовано трирічний план розвитку спроможної мережі та окремі плани розвитку медичних закладів. Отже, на місцевому рівні буде чітке розуміння, де і які медичні послуги отримуватимуть пацієнти, де необхідно посилити матеріально-технічну базу. Кожен медзаклад буде розуміти, які послуги необхідно розвивати відповідно до своєї ролі в мережі, як краще планувати кадрові та фінансові ресурси.

«Головна мета Міністерства охорони здоров’я – забезпечити українців доступною, якісною та безоплатною медичною допомогою. Для реалізації цієї стратегічної мети розпочато процес формування мережі спроможних закладів. Закладів зі знаком якості з чіткими гарантіями, що пацієнт потрапить саме туди, де точно будуть фахівці необхідного профілю та потрібне медичне обладнання, щоб надати всю фахову допомогу. Саме до спроможної мережі лікарень першочергово будуть спрямовані ресурси, які дозволять відновити систему та забезпечити її розвиток», – наголосив Віктор Ляшко.

2023_03_24_02

Варто нагадати, що Кабінет Міністрів України 28 лютого 2023 року схвалив Постанову № 174 «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я», яка передбачає оновлення підходів до визначення госпітальних округів та впровадження сучасних підходів до формування мережі медзакладів.

Прийняті акти мають на меті сформувати в Україні спроможну мережу закладів охорони здоров’я, що забезпечуватиме медичне обслуговування у межах відповідного госпітального округу, зокрема під час надзвичайних ситуацій, надзвичайного чи воєнного стану, та дає змогу організувати належну якість такого обслуговування, своєчасність та доступність для населення, а також ефективне використання матеріальних, трудових та інших ресурсів.

Житомирська ОВА