Міністерство економіки України затвердило зміни №11 до національного класифікатора ДК 003:2010 «Класифікатор професій». Відповідні зміни передбачені наказом №5573 та також стосуються професій галузі охорони здоров’я.

2023_01_03_001

Так, до розділів «Професіонали» та «Фахівці» класифікатора професій внесено чотири нові професійні назви робіт:

  • до групи 2229.2 «Професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства)»: професіонал з фармаконагляду;
  • до групи 2445.2 «Психологи»: клінічний психолог та психотерапевт;
  • до групи 3231 «Медичні сестри, що асистують професіоналам»: сестра медична (брат медичний) з реабілітації.

Ці зміни було внесено відповідно до пропозицій Міністерства охорони здоров’я для вдосконалення системи фармаконагляду (нагляду за безпекою та ефективністю застосування лікарських засобів) та системи фізичної і психологічної реабілітації у сфері охорони здоров’я.

Під час опрацювання пропозицій МОЗ враховувалися підходи до назв професійних кваліфікацій, які використовуються у Міжнародній стандартній класифікації професій (ISCO 88: International Standard Classification of Occupations), рекомендованій Міжнародною конференцією статистики праці Міжнародного бюро праці для переведення національних даних у систему, що полегшує міжнародний обмін професійною інформацією.

Також до Класифікатора професій було введено таку потрібну та актуальну професію в період воєнного стану, як «бойовий медик».

Нині Міністерство спільно з профільними експертними організаціями опрацьовує проєкт професійного стандарту на професію «професіонал з фармаконагляду», який подано на розгляд до Національного агентства кваліфікацій, а також проєкти кваліфікаційних характеристик на професії «клінічний психолог», «психотерапевт», «сестра медична (брат медичний) з реабілітації» для включення їх до Довідника кваліфікаційних характеристик професій (Випуск 78. Охорона здоров’я).

Більш детально ознайомитися з наказом Мінекономіки №5573 можна за посиланням.

Пресслужба МОЗ