«Сухий січень» – це щорічна кампанія, яка закликає людей утримуватися від алкоголю протягом першого місяця року. Започаткована у Великобританії 2013 р. «Сухий січень» є ідеальним початком нового року, оскільки має низку очевидних переваг: відмовившись від алкоголю, ви покращите фізичне і психічне здоров’я, зменшите споживання калорій, заощадите кошти тощо.

2023_01_02_001

4 січня – Всесвітній день азбуки Брайля. Встановлений у листопаді 2018 року резолюцією 73/161 Генеральної Асамблеї ООН з метою підвищення обізнаності про важливість цього засобу спілкування для повної реалізації прав людини для незрячих та слабозорих людей. Азбука Брайля це тактильний шрифт, що складається з об’ємних крапок, які зібрано та узагальнено в абетку з геометричних фігур. Людина, що позбавлена можливості бачити або бачить слабо, може на дотик розпізнати в них літери. І, відповідно, читати й писати за допомогою спеціально надрукованих книг і спеціальних прописів. Розробці Брайля вже майже двісті років.

29 січня – Всесвітній день допомоги хворим на проказу. Відзначається з 1954 року в останню неділю січня. Колись прокази побоювалися як дуже заразної хвороби, що довгий час була невиліковною і призводила до неминучої інвалідності та смерті. Але тепер відомо, що вона поширюється не так легко й ефективно лікується. Тим не менш, щодо цього захворювання залишається багато стигми та упереджень, а ті, хто страждає на неї, зазнають дискримінації.

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради