Взимку, особливо нині, коли через обстріли росії в Україні застосовують віялові та аварійні відключення світла, важливо розуміти, як зігріти себе та акумулювати тепло.

 

2022_12_09_000001

 

Єдиного та універсального правила немає, однак є кілька дієвих порад, які точно можуть допомогти вам зігрітися.

  • Отже, перше правило – це багатошаровість.

Саме багато шарів одягу не лише добре зігрівають, а й рятують від перегріву. Ближче до тіла найкраще одягати нижню білизну та шкарпетки з натуральних (бавовняних) тканин та термобілизну, а за її відсутності — футболку + колготки або футболку + підштаники. Далі теплий та вільний одяг. Чим більше на вас буде шарів одягу, тим легше утримати тепло, оскільки між різними шарами одягу утворюється прошарок із повітря. Крім багатошаровості важливо, щоб одяг був просторим і не сковував рухів.

  • Друге – зручне та тепле взуття. Пам’ятайте, що взуття повинне бути за розміром. Дуже важливо носити взимку зручне зимове взуття з хутряною підкладкою і на стійкій підошві. Якщо взуття буде тісним і перешкоджатиме нормальному кровообігу, ваші ноги швидко втрачатимуть тепло.
  • Третє – найбільше тепла виходить через відкриті ділянки тіла (зап’ястя, шию). Тож не рекомендується носити вкорочені штани та занижені шкарпетки, відкриті зап’ястя та неприкрита шия – як результат ми мерзнемо навіть за найтеплішої куртки.
  • Четверте – обов’язково оберігайте голову від холодних температур та вітру. Однак, якщо ви багато рухаєтесь, то варто обирати не занадто теплі шапки. Є загроза спітніти, а на морозі це ще гірше, ніж змерзнути.

Як не треба зігріватися взимку

  • Неправильний спосіб зігрітися – це зігріватися алкоголем. Адже алкоголь (а разом з ним – і сигарети) шкідливі за будь-якої погоди. Вживання спиртного на вулиці в мороз або холод створює ілюзію тепла і водночас призводить до величезної його втрати. А куріння уповільнює кровообіг у руках та ногах, тим самим сприяючи ще більшому замерзанню.
  • Прикраси — ще один чинник швидшого замерзання. Адже каблучки уповільнюють рух крові в пальцях, отже, вони швидше замерзають. Взагалі метал швидко охолоджується і під час контакту зі шкірою може призвести до її обмороження. Тому не лише каблучки, але і сережки у вухах теж сприяють переохолодженню.

І пам’ятайте, якщо ви відчуваєте, що шкіра замерзла і почала поколювати, свербіти, потрібно терміново шукати місце, де зігрітися. І у жодному разі не розтирайте замерзлу шкіру нічим, особливо снігом! А надто, якщо шкіра сильно почервоніла.

Про те, як визначити та надати домедичну допомогу постраждалому у разі переохолодження можна знайти за посиланням.

Пресслужба МОЗ