Відзначається з ініціативи ООН щороку в третю неділю листопада, щоб віддати данину пам’яті всім людям, які загинули або отримали серйозні травми на дорогах, підкреслити важливість роботи аварійно-рятувальних служб. Тема 2022 року – «Пам’ятаємо. Підтримуємо. Діємо».

 

2022_11_18_002

 

Свідком того, що кількість транспорту на наших дорогах зростає, кожен з нас стає щоранку, коли ми добираємось на роботу, а наші діти до школи чи в якихось інших справах. Хтось терпляче чекає, доки загориться зелене світло світлофора, а хтось намагається чимшвидше перебігти дорогу, сподіваючись на удачу, але інколи так стається, що вона не на їхньому боці.

Як свідчить статистика, дитячі травми внаслідок ДТП становлять близько 0,5 відсотка, але, незважаючи, здавалось би, на такий невеликий відсоток, це складні травми, і кількість дітей, які гинуть від них набагато вища, аніж від тих же побутових чи шкільних травм.

Саме транспортний травматизм частіше за все і призводить до  інвалідності дітей, потребує тривалого стаціонарного лікування.

Як правило, основними причинами дитячого травматизму є: недостатній контроль з боку дорослих за дітьми по дорозі в школу та додому, під час дозвілля, незнання ними Правил дорожнього руху та поведінки на вулиці, навмисне нехтування цими правилами, ігри на проїзній частині вулиці, недостатнє охоплення дітей позашкільною роботою.  

Спеціалізований центр по наданню допомоги дітям з гострою травмою КНП «Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня» ЖОР є єдиним багатопрофільним лікувальним закладом в області, який надає допомогу дітям з травмою рухового апарату, травмами ока і нейротравмою. За словами його завідувачки Олени Іванівни Ностопирьової, за минулі роки кількість звернень до центру становила: у 2020 році – 9 255 випадків, у 2021 році – 10 505, за 10 місяців нинішнього року їх кількість становить 5 732 випадки. З них на травми внаслідок дорожньо-транспортних пригод припадає: 2020 рік – 78 випадків, 2021 – 119 випадків і за 10 місяців нинішнього року – 63 випадки. За словами завідувачки центру, зменшення кількості дорожнього травматизму цьогоріч  цілком зрозуміло – багато батьків з дітьми виїхали за кордон через воєнні дії на території нашої країни.

З цієї ж причини діти стали більше часу проводити вдома, додалося до цього і дистанційне навчання, коли не потрібно добиратися до школи. Але, нам, дорослим, не варто втрачати пильність, слід говорити з дітьми на тему безпеки дорожнього руху за прикладом: «Роби, як я», тобто бути прикладом для них. Не менш важливими є і шкільні уроки з основ здоров’я, де діти вивчають у тому числі і Правила дорожнього руху. Також слід привчати дітей з раннього віку дотримуватися правил поведінки на дорогах. Батькам необхідно визначити безпечний маршрут своїх дітей, наприклад, з дому до школи і назад.

Не можна виключати при цьому і роботу медиків, хоча основна їх діяльність – лікувати дітей, але дитина, яка одужує, має почути і від працівників лікувального закладу: «Будь уважним», «Дотримуйся правил, коли переходиш вулицю!»

Обстріл російськими військами критичної громадянської інфраструктури в Україні призвів до багатогодинних відключень світла, зокрема й у темний час доби. У цей період значно зростає загроза дорожньо-транспортних пригод і нерідко з летальним кінцем.

Щоб убезпечити себе під час пересування вулицями, стати помітнішими на неосвітлених вулицях, пішоходам радять надягати на себе чи прищеплювати на одяг, або сумку будь-який світловідбивний елемент.

Нам усім варто з розумінням та повною відповідальністю підійти до ситуації та одягатися переважно у світлі тони одягу і при цьому особливо важливо також враховувати дитячу безпеку на узбіччях та трасах.

Позначений світловідбивним елементом головний убір або верхня частина тулуба у дітей має бути в обов’язковому порядку!

Питання дитячого травматизму ніколи не може бути другорядним ні для кого з нас, а профілактична робота буде тоді ефективною, коли в цьому будуть брати участь педагоги, батьки, громадськість, працівники патрульної поліції, медичні працівники.

Пресцентр ДОЗ.