Міністерство охорони здоров’я України роз’яснює, чому деякі органи соціального захисту вимагають проходити перекомісію, адже в постанові КМУ № 390 вказано, що термін дії інвалідності продовжено на період воєнного стану.

На період дії воєнного стану суттєво спрощено процедуру встановлення та продовження інвалідності. Згідно з п. 3 постанови КМУ від 30.03.2022 р. № 390 повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану в Україні, має бути проведений упродовж шести місяців після припинення або скасування воєнного стану за умови неможливості направлення.

Якщо особа з інвалідністю проходила медико-соціальну експертизу та отримала рішення про зміну або невстановлення інвалідності чи відсотка втрати працездатності, то МСЕК і лікарсько-консультативна комісія (ЛКК) мають інформувати органи соціального захисту населення на місцях — Пенсійний фонд України та Фонд соціального страхування України — про прийняття такого рішення.

Якщо в зазначених вище органах немає інформації про прийняття рішення МСЕК/ЛКК щодо зміни чи відмови в продовженні інвалідності, відсотка втрати працездатності повнолітнім особам і дітям, слід вважати, що інвалідність продовжена до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо повторний огляд не буде проведений раніше.

Пресслужба МОЗ