Відзначається з 2006 року. Тема 2022 року – «Хвилини можуть врятувати життя» спрямована на підвищення обізнаності про ознаки інсульту та переваги своєчасного доступу до екстреної медичної допомоги, щоб запобігти найгіршим наслідкам інсульту. Важливість боротьби з інсультами набула світового значення, адже це захворювання є однією з головних причин смертності у всьому світі.

 


2022_10_28_01

Інсульт – це гострий стан, під час якого вражаються кровоносні судини головного мозку. Інсульт виникає, коли судина, по якій кров’ю переноситься кисень і поживні речовини, блокується тромбом (“бляшкою”) або розривається. Коли це відбувається, частина мозку не може отримати постачання кисню та поживних речовин, як наслідок – починається смерть його клітин. Наразі в Україні  досить висока смертність та інвалідність після перенесеного інсульту, у порівнянні з країнами Європи. Серед головних причин – пізня діагностика та неефективні маршрути пацієнта.

За оперативними даними закладів охорони здоров’я області, за 9 місяців 2022 року в медичних закладах Житомирщини було проліковано 3081 пацієнта з діагнозом інсульт, що на 166 пацієнтів більше, ніж за аналогічний період минулого року, у тому числі з внутрішньочерепним крововиливом – 398, інфарктом головного мозку – 2619, інсультом, неуточненим як крововилив або інфаркт мозку –  64. Лікарняна летальність при інсульті за 9 місяців 2022 року по області становила 19,83% (за аналогічний період минулого року – 17,02%).

2022_10_28_02

Інсульт вимагає невідкладного медичного втручання. Людина з ознаками інсульту, яка отримує допомогу лікарів упродовж перших 4,5 годин, має більше шансів повернутися до повноцінного життя та уникнути тяжких й незворотних наслідків. Розвиток інсульту можуть супроводжувати симптоми, що виникають раптово. Запам’ятати їх у можна за абревіатурою МОЗОК-Час.

* М (Мовлення) – попросіть людину повторити за вами просте речення та виконати просту команду. При інсульті вимова буде нерозбірливою, плутаною або людина не буде розуміти команду, яку ви попросили її виконати.

* О (Обличчя) – коли одна сторона обличчя зазнає візуальних змін (наприклад, обвисає). Попросіть людину посміхнутися. Якщо у неї інсульт, вона не зможе цього зробити або посмішка буде несиметричною.

* З (Запаморочення) – поява скарги на раптове запаморочення, хиткість ходи, втрату рівноваги, координації рухів у руці або нозі.

* О (Очі) – у людини раптово порушився зір, наприклад, зʼявилось двоїння при погляді на предмети.

* К (Кінцівки) – слабкість або отерплість, неможливість підняти і утримувати обидві руки або обидві ноги одночасно, кінцівки з однієї сторони стають слабкішими.

Час – якщо ви помітили один із цих симптомів, терміново викликайте швидку.

Договір з НЗСУ про надання допомоги при гострому мозковому інсульті укладено з 11 лікувальними закладами нашої області: КНП «Бердичівська міська лікарня» Бердичівської міської ради; КП «Лікарня №1» Житомирської міської ради; КП «Лікарня №2 ім.В.П.Павлусенка» Житомирської міської ради; КНП «Житомирська багатопрофільна опорна лікарня» Новогуйвинської селищної ради; КНП «Коростенська ЦМЛ» Коростенської міської ради; КНП «Коростенська ЦРЛ Ушомирської сільської ради»; КНП «Овруцька міська лікарня» Овруцької міської ради; КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» Новоград-Волинської міської ради; КНП «Чуднівська лікарня» Чуднівської міської ради; КНП «Коростишівська центральна районна лікарня ім.Д.І.Потєхіна» Коростишівської міської ради; КНП «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Житомирської обласної ради.

Програма медичних гарантій продовжує працювати і під час війни. Пацієнти, як і раніше, можуть отримувати безоплатно медичну допомогу, за яку лікувальним закладам сплачує держава. Українці, які  через бойові дії змушені були переїхати в інші регіони країни, можуть отримати необхідну їм медичну допомогу за місцем фактичного перебування, місце реєстрації не має значення.

Серед безоплатних послуг, які гарантовані пацієнту з інсультом чи підозрою на нього:

- первинний огляд,

- термінова комп’ютерна томографія або магнітно-резонансна томографія,

- лабораторні та інструментальні дослідження.

Також до безоплатного пакета входять:

- тромболітична терапія включно з необхідними ліками,

- ендоваскулярне лікування (малоінвазивна хірургія судин головного мозку),

- нейрохірургічна допомога,

- ліки з Нацпереліку,

- медичні вироби, які централізовано купують “Медзакупівлі України” тощо.

Національна служба здоров’я України оплачує і вторинну профілактику інсульту, харчування в стаціонарі та медичну реабілітацію.

Найкращий спосіб  знизити ризик виникнення інсульту – це профілактика.

* дотримуйтеся здорового харчування: щодня їжте овочі і фрукти, обмежуйте споживання солі. Вживайте їжу з низьким вмістом трансжирів;

* будьте фізично активними. Навіть помірні фізичні навантаження дозволять контролювати вагу і підтримувати здоров’я;

* відмовтеся від куріння та вживання алкоголю;

* контролюйте артеріальний тиск;

* за рекомендаціями свого лікаря перевіряйте рівень холестерину та цукру в крові.

Важливо: якщо вже ситуація склалась таким чином, що контроль тиску потребує медикаментозного корегування – не можна нехтувати щоденним прийомом ліків. Медпрапарати необхідно приймати постійно і обов’язково. Часто пацієнти мають хибне уявлення про те, що ліки «від тиску» треба пити, тільки коли тиск – вище норми. Це не так. Лікування гіпертонічної хвороби має бути щоденним і пожиттєвим. Регулярний прийом ліків значно зменшує ризик виникнення інсульту.

Держава, завдяки діючій Програмі медичних гарантій, забезпечує пацієнтів “Доступними ліками”, які можна отримати в аптеці безкоштовно або з невеликою доплатою. Ті, хто потребує амбулаторного лікування серцево-судинних захворювань, можуть отримати рецепт на “Доступні ліки” у лікаря, який надає первинну медичну допомогу, незалежно від наявності декларації з ним.

З 1 жовтня 2021 року в урядову програму реімбурсації “Доступні ліки” входить 354 лікарські засоби, у тому числі від серцево-судинних хвороб – 198 препаратів, для профілактики інфарктів та інсультів – 27 препаратів.

Пацієнти можуть отримати ці препарати безоплатно чи з частковою доплатою в аптеках, які беруть участь у програмі. Наразі їх понад 11,5 тисяч, вони занесені на мапу: https://bit.ly/3eKd86S.

Щоб отримати “Доступні ліки”, треба мати електронний рецепт, як його отримати –  читайте тут: https://bit.ly/37Fv4O5.

 

Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики.