Раніше МОЗ повідомляло, що з листопада в Україні замість паперових рецептурних бланків запрацює електронний рецепт на відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів. Це важливе рішення для пацієнтів, які проходять складне лікування, а також — ще один етап посилення контрольованого та відповідального відпуску рецептурних препаратів в Україні.

 

2022_09_01_0001

 

Сьогодні ми відповідаємо на найпоширеніші запитання щодо запуску електронних рецептів на наркотичні лікарські засоби.

  • На які наркотичні та психотропні препарати потрібен е-рецепт?

Йдеться про лікарські засоби, які мають наркотичну дію та обіг яких є суворо обмеженим. Такі препарати застосовуються виключно за рецептом лікаря, виписаним на спеціальному рецептурному бланку форми № 3, та за конкретними медичними показаннями.

З листопада для відпуску цієї групи препаратів додається новий цифровий інструмент — електронний рецепт.

  • Чи діятиме паперовий рецепт на відпуск наркотичних лікарських засобів?

Так, паперові рецепти діятимуть ще деякий час — медичні заклади, які поки не працюють з електронною системою охорони здоров’я, матимуть можливість виписувати рецепти на паперових бланках.

Втім, важливо зауважити, що йдеться не про звичайні паперові рецепти. Це спеціальні рецептурні бланки форми № 3, які виготовляються на рожевому папері та підлягають суворій звітності та обліку. Ці вимоги не є новими, а, навпаки, добре знайомі працівникам медичних закладів та аптек.

  • Який термін погашення е-рецепта на наркотичні препарати?

Електронний рецепт на наркотичні (психотропні) лікарські засоби, як і паперовий рецепт на спеціальних бланках форми № 3, дійсний протягом десяти днів від дня виписування.

  • Як пацієнт зможе отримати електронний рецепт на наркотичний лікарський засіб?

Електронний рецепт на наркотичний препарат можна отримати безпосередньо в того лікаря, який відповідає за лікування пацієнта. Зауважимо, що для цього пацієнт має бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я. Під час виписування електронного рецепта пацієнту надійде смс із номером рецепта та унікальним кодом підтвердження, які він має повідомити фармацевту в аптеці для отримання призначених препаратів.

Втім, якщо лікар поки не працює з ЕСОЗ, він випише пацієнту паперовий рецепт.

  • У якій аптеці можна придбати наркотичні лікарські засоби за електронним рецептом?

Придбати наркотичні (психотропні) лікарські засоби за е-рецептом, як і раніше, можна в тих аптеках, що мають відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Водночас для відпуску таких препаратів за е-рецептом аптечні заклади до листопада повинні обов’язково зареєструватися в ЕСОЗ.

Пресслужба МОЗ