Вересень – Всесвітній місяць обізнаності про дитячий рак. Щорічно приблизно 400 000 дітей у всьому світі хворіють на рак. До найпоширеніших видів дитячого раку належать лейкемії, рак головного мозку, лімфоми. У країнах з високим рівнем доходу виліковуються понад 80% дітей, хворих на рак, у країнах з низьким і середнім рівнем доходу – менше 30%. Символ боротьби з дитячим раком – золота стрічка.

 

2022_09_01_001

 

Вересень – Всесвітній місяць обізнаності з хворобою Альцгеймера. Відзначається з 2012 року. Цьогорічна кампанія спрямована на підкреслення важливості підтримки людей, які живуть з деменцією, і їхніх сімей після встановлення діагнозу. 

4 вересня – Всесвітній день сексуального здоров’я. Заснований 2010 року з ініціативи Всесвітньої асоціації сексуального здоров’я (WAS). Сексуальність і сексуальний досвід є частиною життя кожної людини, але на різних його етапах вони пов’язані з різними потребами і несуть у собі різний зміст. Тема 2022 року – «Давайте поговоримо про задоволення».

7 вересня – Всесвітній день поширення інформації про м’язову дистрофію Дюшена. Відзначається з 2007 року. М’язова дистрофія Дюшена (МДД) – це серйозне рецесивне захворювання, яке обумовлене мутацією в гені білка дистрофіну і характеризується швидким прогресуванням м’язової дистрофії, що в кінцевому підсумку призводить до повної втрати здатності рухатися та смерті хворого. Сьоме число дев’ятого місяця відповідає числу екзонів у гені дистрофіну – їх 79.Зазвичай, на МДД хворіють лише чоловіки, хоча жінки можуть іноді бути носіями захворювання. Тема 2022 року – «Жінки та м’язова дистрофія Дюшена». Символом цього дня є червона повітряна кулька, яку випускають в небо тисячі людей на підтримку пацієнтів з даним захворюванням.

8 вересня – Всесвітній день фізичного терапевта (спеціаліста з фізичної реабілітації). Започаткований 1996 року в день, коли у 1951 році була заснована Всесвітня конфедерація фізичної терапії. Це можливість відзначити роботу, яку фізіотерапевти роблять для своїх пацієнтів і громади. Тема 2022 року – «Остеоартроз і роль фізіотерапевтів».

9 вересня – Міжнародний день поінформованості про розлади фетального алкогольного спектра (ФАС). Вперше був відзначений 09.09.99, ця дата вибрана невипадково, щоб дев’ятого числа дев’ятого місяця світ згадав про те, що протягом дев’яти місяців вагітності жінка повинна утримуватися від алкоголю. ФАС – стан, який характеризується анте- та постнатальною затримкою росту, специфічною дисморфологією обличчя, структурними і/або функціональними порушеннями з боку ЦНС, спричиненими вживанням алкоголю у період вагітності. Символом цього дня є червоне взуття.

10 вересня – Всесвітній день запобігання самогубствам. Заснований 2003 року Міжнародною асоціацією із запобігання самогубствам спільно з Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). «Створюємо надію через дії» – трирічна тема Всесвітнього дня запобігання самогубствам у 2021-2023 роках. Своїми діями ми можемо показати людям, які відчувають суїцидальні думки, що надія є, ми дбаємо про них і хочемо їх підтримати.

10 вересня – Всесвітній день надання першої медичної допомоги. Відзначається з 2000 року за ініціативою Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця у другу суботу вересня. Тема 2022 року – «Перша допомога протягом усього життя». Діти, дорослі та люди похилого віку повинні мати можливість отримати базові навички надання першої допомоги.  

10 вересня – День фізичної культури і спорту України. Встановлений Указом Президента України від 29 червня 1994 року № 340/94 і припадає на другу суботу вересня. Фахівці радять не забувати про фізичні вправи навіть під час війни. При цьому головним завданням тренування є забезпечення високого рівня працездатності та зміцнення здоров’я.

13 вересня – Всесвітній день боротьби з сепсисом. Започаткований 2012 року за ініціативою Глобального альянсу боротьби з сепсисом. Сепсис – це небезпечний для життя стан, який виникає, коли реакція організму на інфекцію викликає пошкодження власних тканин і органів.  Він є причиною щонайменше 8 мільйонів смертей у всьому світі щорічно. Сепсису можна запобігти за допомогою вакцинації, рання діагностика та лікування знижують смертність від сепсису на 50%. Гасло 2022 року – «Зробити боротьбу з сепсисом національним і глобальним пріоритетом охорони здоров’я».

15 вересня – Всесвітній день поінформованості про лімфоми. Відзначається з 2004 року для підвищення обізнаності громадськості про розпізнавання симптомів, ранню діагностику та лікування всіх підтипів лімфом. Кампанія 2022 року закликає до вдосконалення діагностики, лікування та виявлення лімфом.

17 вересня – Всесвітній день безпеки пацієнтів. Заснований 2019 року з метою підвищити поінформованість та залученість громадськості до вирішення проблеми безпеки послуг охорони здоров’я. Тема 2022 року «Безпека ліків» та гасло «Ліки без шкоди» закликають сфокусувати зусилля для забезпечення безпеки процесу лікарської терапії та запобігання шкоді пацієнтам.

17 вересня – День фармацевтичного працівника України. Встановлений Указом Президента України від 07 вересня 1999 р. № 1128/99 і припадає на третю суботу вересня. Фармація – важлива частина системи охорони здоров’я. Наразі фармацевтичні підприємства України продовжують роботу або відновили виробництво хоча б частково й працюють над тим, щоб задовольнити потреби галузі.

19-25 вересня – Міжнародний тиждень глухих людей. Відзначається з 1958 року в останній повний тиждень вересня, щоб привернути належну увагу світової громадськості до вирішення проблем людей з порушеннями слуху, забезпечення їхніх прав і свобод. Тема 2022 року – «Розбудова інклюзивних спільнот для всіх».

20 вересня – Всесвітній день гінекологічної онкології (World GO day). Започаткований 2019 року, щоб запропонувати жінкам дізнатися більше про симптоми та ризики виникнення всіх видів злоякісних гінекологічних пухлин і почати діяти, запланувавши візит до лікаря.

21 вересня – Всесвітній день поширення інформації про хворобу Альцгеймера. Заснований 1994 року. Хвороба Альцгеймера є найпоширенішою формою деменції. Одягніть фіолетовий браслет або стрічку, щоб висловити підтримку людям з цією хворобою.

22 вересня – Всесвітній день без автомобілів. Встановлений 2000 року з метою привернути увагу до проблеми забруднення атмосферного повітря транспортними засобами, знизити рівень концентрації вихлопних газів у міському повітрі, зменшити шумове навантаження, сприяти розвиткові альтернативних видів пересування.

25 вересня – Всесвітній день легень. Відзначається з 2017 року з ініціативи Форуму міжнародних респіраторних товариств (FIRS). Чисте повітря та здорові легені є важливим елементом здоров’я людини. Тема 2022 року «Здоров’я легень для всіх».

25 вересня – Всесвітній день фармацевтів. Запроваджений 2009 року радою Міжнародної фармацевтичної федерації в Стамбулі. Тема 2022 року – «Фармація об’єднана в дії заради здоровішого світу» спрямована на демонстрацію позитивного впливу фармації на здоров’я в усьому світі та на подальше зміцнення солідарності між представниками цієї професії.

26 вересня – Всесвітній день контрацепції. Відзначається з 2007 року, щоб підвищити обізнаність про контрацепцію та дати можливість людям зробити свідомий вибір щодо свого сексуального та репродуктивного здоров’я.

28 вересня – Всесвітній день боротьби проти сказу. Започаткований 2007 року з ініціативи Глобального альянсу з контролю сказу. Тема 2022 року – «Одне здоров’я – нульова смертність» підкреслює зв’язок навколишнього середовища з людьми та тваринами.

29 вересня – Всесвітній день серця. Встановлений з ініціативи Всесвітньої федерації серця за підтримки ВООЗ з 2000 року з метою підвищення обізнаності населення про серцево-судинні захворювання (ССЗ) та заохочення до здорового способу життя для їхньої профілактики. Тема 2022 року «Використовуйте серце для кожного серця» наголошує, що кожен із нас може зробити свій внесок у подолання ССЗ.

Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики