Відзначається з 2011 року у день народження американського лікаря і науковця Баруха Блумберга, який відкрив вірус гепатиту В у 1967 році, а через два роки розробив першу вакцину проти гепатиту В і за ці досягнення отримав Нобелівську премію.

2022_07_28_001

Тема 2022 року від Всесвітнього альянсу з проблем гепатиту – «Я не можу чекати» підкреслює необхідність прискорення боротьби з вірусними гепатитами та важливість тестування та лікування для людей, які цього потребують. Слоганом цьогорічного Дня від Всесвітньої організації охорони здоров’я є «Наблизимо ВГ-послуги ближче до тебе», щоб люди мали кращий доступ до лікування та догляду, незалежно від того, який у них тип гепатиту.

Під час війни в Україні, повномасштабне вторгнення в межах якої розпочала росія 24 лютого 2022 року, питання доступу до тестування, лікування та профілактики вірусних гепатитів особливо гостро виходить на порядок денний.

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Серед вірусних гепатитів найбільш небезпечними є вірусні гепатити В (ВГВ) та С (ВГС), які призводять до 96% всіх смертей, пов’язаних з вірусними гепатитами. Саме тому важливі профілактичні заходи. До них належить і тестування.

— Періодичне тестування на вірусні гепатити варто зробити правилом. Передусім слід звертатися до сімейного лікаря, який може провести швидке тестування та у разі позитивного результату направити до вузькопрофільного спеціаліста.

— Для захисту від гепатитів важливо дотримуватися такої ж профілактики, як і при інших вірусних захворюваннях: мити руки, вживати в їжу вимиті та/або термічно оброблені продукти, мати індивідуальні засоби особистої гігієни, використовувати бар’єрну контрацепцію тощо.

— Або ж вакцинуватися. До Національного календаря щеплень входить лише вакцинація від вірусного гепатиту В. Це захищає людину і від вірусного гепатиту D, оскільки він розвивається тільки у пацієнтів із вірусним гепатитом В. Вакцини проти гепатиту С не існує.

2022_07_28_002

Поранення, переливання неперевіреної крові та сексуальне насильство, які, на жаль, мають місце в Україні із початком повномасштабного вторгнення російської армії, підвищують ризик інфікування вірусними гепатитами В і С. І саме тому надзвичайно важливо ставити здоров’я на перше місце — й профілактувати ці захворювання.

Згідно з ВООЗ, щотридцять секунд у світі від захворювання, що пов’язане із вірусними гепатитами, помирає одна людина. Саме тому необхідно діяти вже зараз: пройти тестування та почати лікування у разі позитивного результату. Лікування існує!

Вірусні гепатити В і С піддаються лікуванню

Вірусні гепатити В і С — це не вирок! Завдяки профілактиці вірусних гепатитів ви можете захистити інших від інфікування, а ефективне лікування допоможе вам одужати або значно стримати захворювання.

Нині існує якісне та ефективне лікування вірусного гепатиту С. І найголовніше — безоплатне! Понад 95% людей, які мають вірусний гепатит С, повністю одужають після три- або шестимісячного прийому ліків. Дізнатися про наявність препаратів у вашому регіоні можна за телефоном гарячої лінії 0–800–50–33–10.

Попри небезпечність вірусу, у більшості хворих ураження печінки розвивається досить повільно (інколи — через 20–30 років). Але навіть якщо вірус зараз не призводить до помітних уражень печінки, лікування показано абсолютно всім хворим. Хоч і не є нагальним для тих, у кого відсутні такі ураження.

Численні дослідження доводять, що вірусний гепатит С виліковний. Пацієнти, які мають вірусний гепатит С, незалежно від стадії ураження печінки можуть бути повністю вилікувані. Що раніше розпочати лікування — то вищими будуть шанси на одужання.

Лікування вірусного гепатиту В довготривале. Однак завдяки вчасному та регулярному прийомі лікарських засобів, розвиток хвороби можна значно стримати. Лікування від вірусного гепатиту В можна також отримати безоплатно.

Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики