Керівництво Міністерства охорони здоров’я провело селекторну нараду з очільниками структурних підрозділів з питань охорони здоров’я в регіонах та керівниками центрів екстреної медичної допомоги. Основна тема – правильна маршрутизація пацієнтів з інсультами та інфарктами для надання якісної медичної допомоги.

2022_07_22_01

«У час війни ми не можемо собі дозволити втрачати людей лише через недотримання правильної маршрутизації пацієнтів із інсультами та інфарктами. Все має бути чітко: є законтрактований на відповідний пакет найближчий заклад охорони здоров’я – туди й мають везти пацієнтів у таких станах. Недопустимо, щоб лікуванням інсультів та інфарктів займались заклади, де не створено для цього відповідних умов», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Очільник МОЗ наголосив, що навіть коли йдеться про тривалий час доїзду бригади екстреної медичної допомоги, все одно має відбуватись дотримання маршруту пацієнта. А саме: госпіталізувати пацієнта мають туди, де є можливість надати необхідний обсяг екстреної медичної допомоги у відповідному невідкладному стані, зокрема укладений договір з Національною службою здоровʼя України на такий пакет програми медичних гарантій.

Офіційні дані свідчать, що в закладах охорони здоров’я, які законтрактовані для надання медичної допомоги у разі гострого коронарного синдрому та гострого мозкового інсульту, пацієнти мають значно більші шанси на виживання та швидше одужання.

2022_07_22_02

Нагадаємо, накази Міністерства № 1181 «Про затвердження Порядку організації надання медичної допомоги та госпіталізації пацієнтів з гострим коронарним синдромом з елевацією сегмента ST бригадами екстреної медичної допомоги» та № 2203 «Про затвердження Порядку організації надання медичної допомоги пацієнтам із підозрою на гострий мозковий інсульт у системі екстреної медичної допомоги» визначають, що пацієнтів із такими захворюваннями мають транспортувати за затвердженим клінічним маршрутом. Останній затверджується структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних адміністрацій.

Під час маршрутизації пацієнта також обов’язково має враховуватись Порядок транспортування пацієнтів бригадами екстреної (швидкої) медичної допомоги у заклади охорони здоров’я, затвердженим наказом МОЗ №583.

Пресслужба МОЗ