Особам з інвалідністю, яким потрібно пройти медико-соціальну експертну комісію, слід діяти залежно від того, яка саме документація потрібна.

Через військову агресію рф та окупацію деяких територій України багато осіб з інвалідністю змінило своє місце проживання/перебування і переїхало в інші регіони. Часто трапляється, що під час переїзду документи, в тому числі медичні, втрачаються.

У разі, якщо необхідно відновити документи, які залишились на тимчасово окупованій території, необхідно звернутися до органу соціального захисту, який володіє доступом до Централізованого банку даних осіб з інвалідністю і може зробити для особи витяг, або звернутися до лікаря за місцем перебування і повторно пройти МСЕК.

Централізований банк даних осіб з інвалідністю (ЦБІ) – це комплексна система, яка створена для обліку інформації про забезпечення осіб з інвалідністю соціальними та реабілітаційними послугами, засобами реабілітації, санаторно-курортним лікуванням, автомобілями тощо.

Якщо особи з інвалідністю перебувають за кордоном, їм потрібно зв’язатися з сімейним лікарем в Україні та надіслати йому медичні документи. Відповідно лікар оформить направлення на проходження МСЕК. А комісія проведе експертизу заочно на підставі наданих документів.

Нагадуємо, що протягом дії воєнного стану та шести місяців після його припинення/скасування – відповідно до постанови уряду № 225 – українці мають право звертатися до МСЕК для встановлення інвалідності заочно та незалежно від місця проживання чи перебування. Тобто, якщо людина не має можливості прибути до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення закладу охорони здоров’я.

Для відновлення медичної документації, а саме: результатів обстеження, лікування, проведених стаціонарних й оперативних втручань, а також реабілітаційних рекомендацій, — зверніться до сімейного або будь-якого іншого лікаря первинної ланки за місцем перебування. Лікар прийме рішення про відновлення медичних документів через Електронну систему охорони здоров’я та/або проведе додаткові обстеження для відновлення подальшого лікування.

Якщо мова йде про відновлення інших документів або про поновлення довідок МСЕК чи необхідність проходження медико-соціальної експертизи, особа може звернутися до медико-соціальної експертної комісії за місцем перебування, і лікарі МСЕК спільно з лікарями закладів охорони здоров’я підкажуть шляхи розв’язання проблемних питань.

МОЗ наголошує, що всі вимушено переселені особи оглядаються комісіями екстериторіально, тобто за місцем перебування особи. Всі медико-соціальні експертні комісії на підконтрольній Україні території працюють у штатному режимі й спільно з органами соціального захисту допомагають та сприяють усім внутрішньо переміщеним особам у відновленні, отриманні втрачених документів, а також проходженні МСЕК.

Пресслужба МОЗ