Міністерство охорони здоров’я своїм наказом затвердило Стандарти медичної допомоги постраждалим із геморагічним шоком на догоспітальному та госпітальному етапах у разі травми.

2022_07_14_001

Чому це важливо: геморагічний шок – поширений наслідок травми, зокрема і в умовах бойових дій, що безпосередньо загрожує життю пацієнта. Його причина – значне зменшення об’єму циркуляційної крові внаслідок критичної кровотечі. До прикладу, геморагічний шок також може виникнути через травматичну ампутацію. У такому разі важливо якомога швидше надати кваліфіковану допомогу, адже відлік іде на хвилини. Фактично треба зупинити кровотечу та відновити об’єм циркуляційної крові.

Новий Стандарт замінив наказ МОЗ №418 від 5 березня 2022 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо застосування протоколу масивної трансфузії компонентів крові постраждалим на етапах евакуації».

Він включає:

  • стандарт організації медичної допомоги,
  • стандарт діагностики та лікування.

Зокрема, стандарт організації медичної допомоги вказує, що важкі поранені, які потребують гемотрансфузії (переливання крові) мають значний рівень смертності та найбільшу користь від ранніх і відповідних стратегій трансфузійної терапії.

Як йдеться в Стандарті, ефективною у разі геморагічного шоку буде саме гемотрансфузія, а не переливання кровозамінників.

І чим раніше буде розпочато переливання компонентів крові або консервованої донорської крові, тим кращі шанси на виживання у постраждалого.

У Стандарті також вказані обов’язкові критерії якості. Йдеться про проведення медичного сортування поранених відповідно до чинних нормативних актів, розміщення запасів компонентів крові у відділеннях екстреної (невідкладної) медичної допомоги та у приймальних відділеннях. Окремо також визначено, що під час надання медичної допомоги вагітним та породіллям з кровотечею необхідно керуватись наказом МОЗ від 31 грудня 2004 року № 676 «Про затвердження клінічних протоколів з акушерської та гінекологічної допомоги» (зі змінами).

Детальніше про затверджений стандарт читайте за посиланням: bit.ly/3yB97xm

Пресслужба МОЗ