25 років для лікарні – невеликий проміжок часу, а ось для людей, які вкладають у її розвиток свою працю – це вагома частина життя. День народження - ювілей обласної дитячої лікарні її працівники відзначили як своє власне, дуже дороге серцю свято. Звісно ж, із відповідними цій події атрибутами – в красивому приміщенні (конференц-залі Житомирського інституту медсестринства), із гостями – не лише з Житомирщини, а й віддалених куточків України, з подарунками та сюрпризами, радістю та посмішками.


Прозвучало дуже багато спогадів, часом курйозних та сумних одночасно, але з оптимістичним налаштуванням, із уст тих, хто брав безпосередню участь у створенні та становленні лікарні – представників обласної влади, службовців сфери охорони здоров`я, будівельників, медиків ОДЛ.
Головний лікар, заслужений лікар України В. Ф. Марченко очолює цей заклад із дня його відкриття. Його вітальний виступ був пронизаний щемкими спогадами та вдячністю своєму колективу за згуртованість та наполегливіть, адже саме завдяки цьому обласна дитяча лікарня є одним з кращих медичних закладів Житомирщини та України.
- За 25 років наша лікарня із закладу радянського типу стала лікувальним закладом, який відповідає по технологіях та підходу міжнародним стандартам, - сказав Віктор Федорович. -  Якщо раніше ми лікували щорічно 5 тисяч дітей, то сьогодні – понад 15 тисяч, консультативна поліклініка реєструвала 20 тисяч відвідувань, сьогодні – 85 тисяч. Нині лікарня оточена чудовою лісопарковою зоною, яку посадили на місці чистого поля. В процесі становлення колективу велику увагу приділяли підготовці та навчанню кадрів. На сьогодні це найбільша наша гордість. Адже ті молоді випускники медичних вузів та училищ, які прийшли до нас два десятиліття тому, нині – висококваліфіковані спеціалісти, з авторитетом, деякі з них навчалися за кордоном. Обласна дитяча лікарня співпрацює з міжнародними організаціями («Чорнобиль-Тюбу», «Україна-3000»).   Є, звичайно, питання, які не змогли вирішити. Пацієнти не завжди мають радість одужання, але ніколи працівники обласної дитячої лікарні не кривили душею, а завжди добросовісно та мужньо, спільно з управлінням охорони здоров`я, іншими організаціями вирішували ті проблеми, які ставило перед нами життя. 25-річчя лікарні – це не лише її ювілей, а й педіатричної служби області, всіх людей, які вклали в цей заклад свої сили, знання та роки життя.
Того дня чимало кращих лікарів та медичних сестер отримали Почесні грамоти, подяки та відзнаки від міністерства охорони здоров`я України, обласної та міської влади, почули щирі слова привітання від керівників лікувальних закладів України, Житомирщини, обласного центру, районів області та багатьох інших. А обидва відділення анестезіології-інтенсивної терапії для новонароджених та дітей старшого віку – по пульсоксиметру від міністерства охорони здоров`я України.
- Першим  місцем моєї роботи була  саме обласна дитяча лікарня, - розповів начальник управління охорони здоров`я облдержадміністрації О. К. Толстанов. - Я пам`ятаю ті кроки, які були зроблені для налагодження роботи, залучення спеціалістів, відпрацювання методики, адже на той час лише починали будувати в Україні окремі обласні дитячі лікарні. На сьогодні обласна дитяча лікарня – це основний загін лікарів та медичних сестер, котрі надають допомогу дітям. Це висококваліфікована допомога дітям віком від перших днів до 18 років. Це дружний колектив із потужним потенціалом, який виконує всі поставлені перед собою завдання. У рейтинговій оцінці міністерства охорони здоров`я Житомирська ОДЛ займає одне з провідних місць у державі.  Хочу привітати всіх, хто був причетний до відкриття обласної дитячої лікарні – починаючи від керівництва області, управління охорони здоров`я облдержадміністрації до будівельників, які вклали часточку своєї душі, щоб створити нормальні умови для роботи в приміщеннях лікарні. Якби всі лікувальні заклади нашої області та держави мали такі ж умови, ми були б впевнені, що медична допомога надаватиметься вчасно та кваліфіковано.
Піднесеного настрою дійству додали ведучий Володимир Шинкарук, пісенні виступи засновника «Древлян» Юрія Градовського, колективу «Рекрут», ансамблю обласної дитячої лікарні та інших.
25 років – це лише невеликий етап історії обласної дитячої лікарні. Попереду – довгі роки розвитку та розкриття її потенціалу, адже меж у досягненні висот медицини немає.  

Марія Хімич.

На знімках: Кращі моменти свята.