З відкриттям відділення рентген-ендоваскулярної хірургії та інтервенційної радіології в обласній клінічній лікарні ім. О. Ф. Гербачевського операції на серці стали можливими і в Житомирі. Саме за допомогою нового апарата ангіографа були здійснені операції на серці в один день двом пацієнтам.
- Ці оперативні втручання виконуються на магістральних судинах серця, – розповідає лікар, який і виконав ці дві операції, судинний хірург, завідуючий відділенням рентген-ендоваскулярної хірургії та інтервенційної радіології Роман Петрович Борущак. – З використанням ангіографа можливо здійснювати оперативне втручання через простір судини без розрізу і наркозу, шляхом пункції загальної стегнової артерії спеціальними тоненькими інструментами – катетерами. По судинному руслу зайти цими катетерами до місця звуження судини серця – коронарних артерій і, використовуючи спеціальний інструмент, усунути це звуження за допомогою спеціальної технології. Часто у людей, які хворіють на стенокардію, тобто відчувають болі за грудниною при навантаженні, їх причиною є звуження судин, які кровопостачають серце. Це звуження виникає протягом життя і призводить до того, що кров у недостатній кількості надходить до серця. Якась частина серця не насичується кров’ю, а з нею поживними речовинами і киснем, через це вона не може належно функціонувати і людина відчуває біль. А якщо ж ця судина перекривається повністю, то розвивається гострий інфаркт міокарда, тобто відмирає частина серця – утворюється рубець. Якщо ж відмирає значна частина серця при закритті великої судини, то людина помирає.
Один з пацієнтів довго лікувався у різних відділеннях, іноді його діагноз був під сумнівом – чи є звуження судини чи немає. Хворого турбувала задишка, виникали напади загруднинних болей, коли він проходив 150 метрів або піднімався на другий поверх. Він не міг виконувати фізичні навантаження, хоча сам вчитель фізкультури.
- Ми запропонували пацієнту виконати коронарографію –  обстеження судин серця. Завдяки ангіографу побачили, що у нього є сильне звуження, майже закупорка правої вінцевої артерії. Далі запропонували виконати оперативне втручання. Це перша операція на серці з використанням даної технології. Пацієнт погодився. З таким діагнозом він міг також бути прооперований у Києві, але операція значно ризикованіша – під загальним наркозом, розтинається грудна клітка, зупиняється серце, підключається апарат штучного кровообігу і пришивається шунт – додатковий шлях кровопостачання. Таке оперативне втручання триває від 2,5 до 4 годин. Це велика травматична операція, яка тяжко переноситься пацієнтами і по ціні досить не дешева. Витрати залежать від використаних матеріалів – в середньому від 30 до 40 тисяч гривень. А за допомогою ангіографа встановлюється стент, який коштує приблизно 11 тисяч гривень. Відновлюється прохідність артерії шляхом встановлення в місці звуження спеціальної металевої конструкції. Це проходить без наркозу, без розрізу, триває від 20 хвилин до 1 години. Пацієнт під час операції залишається при повній свідомості і вона для нього  не є болючою. Максимальна травма, яка наноситься пацієнту, – це пункція судини.
Перша операція тривала протягом сорока хвилин. По закінченні – пацієнт був переведений на одну добу під нагляд в блок інтенсивної терапії відділення кардіології, на наступний же день його перевели в загальну палату і через чотири дні вже виписали. Зараз він перебуває в обласному лікувально-санаторному центрі радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші». Чотири дні пацієнт знаходився на стаціонарі не тому, що був складний випадок, а тому, що це перший пацієнт з такою операцією і лікарі вважали за необхідне потримати його під наглядом. За кордоном такі операції в багатьох випадках виконуються амбулаторно – в клініці роблять обстеження, виконують оперативне втручання і відпускають додому.
Зараз пацієнт почувається добре. В «Денишах» йому поступово дозволяють підвищувати фізичне навантаження – дозовано збільшують дистанцію ходьби.
- Другий пацієнт поступив у відділення кардіології в плановому порядку з болями в серці, але через добу в нього виник гострий інфаркт міокарда, тобто виникла закупорка судин серця, – розповідає Роман Петрович Борущак. – Він був у важкому стані і лікарі почали вводити тромболітичні препарати, які розчиняють тромби. Тромб не виникає на пустому місці, він з`являється там, де є звуження судини. В операційній йому було зроблено дослідження, на якому виявлено звуження в багатьох місцях судин серця. Ми визначили найбільш важливе звуження, через яке виник інфаркт, і було прийнято рішення зробити подібну операцію стентування. Пацієнту стало краще одразу на операційному столі.
Зараз пацієнт почувається задовільно і дуже вдячний медикам.
– Лікарі дуже уважно ставляться до мене, міряють тиск, роблять електрокардіограму, – розповідає Микола Миколайович, якого прооперовано на новому обладнанні. – Коли робили операцію, то був при свідомості і болю не відчував. Дуже задоволений і дякую всім, хто мене оперував і доглядає.
Що ж до лікаря, то він, роблячи цю нову для Житомира операцію, почував себе спокійно і проводив її в присутності колеги, завідуючого відділенням рентген-ендоваскулярної хірургії Київського міського центру серця Андрія Валерійовича Хохлова, який морально підтримував і був консультантом.
Важливість ангіографа важко переоцінити. Більшість лікарів – кардіологів, терапевтів, лікарів загальної практики ще не повністю використовують резерви обладнання, яке у нас є. Ангіограф дає можливість обстежувати будь-яке судинне русло, проводити операції на  судинах не тільки серця, а й інших органів без розрізу, не наносячи травму.
- На сьогоднішній день лікувати стенокардію у пацієнта, в якого є звуження судини в одному місці, таблетками – це вчорашній день, – каже Роман Петрович. – Для цього необхідно робити діагностику, а потім запропонувати хворому різні види операцій.
Пацієнти вдячні лікарям, які безпосередньо проводили це оперативне втручання, адміністрації і головному лікарю Житомирської обласної клінічної лікарні імені О. Ф. Гербачевського Михайлу Івановичу Борщівському, які завжди підтримують прогресивні технології, через що, нарешті, в нашій області можливі операції такого рівня.

    Оксана Конопляста.