І хоч як там зараз волають про всілякі кризи (фінансову, економічну, політичну) та нестачу (грошей, милосердя, совісті), та щодень у цей світ приходять нові життя. Й саме тому, хоча які напружені та завантажені клопотами будні, в Житомирському обласному центрі охорони здоров’я матері і дитини кожного дня – свято. Й це підтвердять 4300 матусь, котрі народили тут, зокрема, лише протягом минулого року, своїх малят. А народжувати їм допомагала … Америка.

- Враховуючи нинішню ситуацію з фінансуванням, наш заклад шукає шляхи поповнення бюджету. Один із них – співпраця зі штабом Збройних сил США при Посольстві США в Україні, - розповів головний лікар Житомирського обласного центру охорони здоров’я матері і дитини, лікар акушер-гінеколог вищої категорії, заслужений лікар України Юрій Рувімович Вайсберг. – Почалася ж вона ще минулого року, коли ми виграли тендер гуманітарної програми. За ним уряд США виділив близько 90 тисяч доларів (а це на той час становило сімсот тисяч гривень) для фінансування ремонтних робіт у закладі за програмою енергозбереження. Тож за ці кошти ми провели облаштування фасадів та ремонт приймального відділення. Зауважу, що співпраця продовжилася й далі - нам надана допомога у вигляді гуманітарного майна на суму близько 45 тисяч доларів США, яка надійшла наприкінці листопада цього року.
Передача цього майна від відділу оборонного співробітництва Посольства США в Україні уособлює кульмінаційний момент співпраці між урядами України та Сполучених Штатів Америки за проектом гуманітарної допомоги. Тож урочистому підписанню сертифіката з цієї нагоди не стали на заваді ні пронизливий зимовий вітер, ні похмуре того дня небо. Сонця й тепла додавали дружне спілкування господарів та гостей свята - офіцера Європейського командування ЗС США з питань інтеграції гуманітарних проектів підполковника ЗС США Емі МакКолл, начальника відділу оборонного співробітництва Посольства США в Україні підполковника СВ ЗС США Шеннона МакКоя, представника відділу оборонного співробітництва Посольства США в Україні майора Кристофера Мітчелла, керівника програми гуманітарної допомоги відділу оборонного співробітництва Посольства США в Україні Людмили Кириленко, співробітника відділу оборонного співробітництва Посольства США в Україні Андрія Лукашенка. Господарі ж - начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Костянтинович Толстанов, голова комісії з охорони здоров’я обласної ради Володимир Костянтинович Головаков та безпосередній „винуватець” свята Юрій Рувімович Вайсберг разом зі своїм колективом – не приховували вдячності за підтримку медицини Житомирщини.
- Ми щиро сподіваємося на подальшу співпрацю за цією програмою, адже це – один із тих шляхів, які дають сьогодні змогу покращити систему охорони здоров’я на теренах Житомирщини загалом та в обласному центрі охорони здоров’я матері і дитини зокрема, - відзначив Ю.Р.Вайсберг. - Гуманітарна програма принесла позитивні результати - ми покращили матеріально-технічну базу закладу. Тож за рахунок економії коштів на придбання подарованих речей – офісних столів, операційних шаф, пральних машин, холодильного обладнання, стільців тощо - ми зможемо більше витрачати грошей на ті цілі, які стоять перед нами для подальшого покращення лікувального процесу. Пам’ятні ж таблички, прикріплені на фасаді закладу, нагадуватимуть, що зроблено урядом США для нашої установи.
Загалом же співпраця між урядом Америки та центром почалася ще у 2004 році, коли заклад почав впроваджувати в дію проект „Здоров’я матері та дитини”, який працює в Україні за підтримки Агенції з міжнародного розвитку США (USAID). І ця робота колективу вдалася! Адже Житомирський обласний центр охорони здоров’я матері і дитини досягнув чудових результатів – він став базою передового досвіду зі впровадження новітніх перинатальних технологій в Україні.
- Сьогоднішня подія має, дійсно, вагу не лише для медичної громади, але й усієї області загалом, - наголосив О.К.Толстанов. - Це – свідчення продовження співпраці між урядом США та цим закладом щодо зміцнення його матеріально-технічної бази. Тож від імені влади області щиро дякую Посольству США за підтримку. Це свідчить про велике серце, яке мають жителі вашої країни, котрі розуміють необхідність такої допомоги для нас. Адже це сприятиме народженню дітей, а отже – розвитку України та її нації. Я хочу передати вам подяку від тих жінок, котрі народжують у цьому закладі. Впевнений, що чим більше у нас народиться здорових дітей, тим потужнішою буде держава.
Кінцевим результатом дуже гарної співпраці об’єднаних зусиль багатьох людей на благо майбутнього й самого життя назвав цей гуманітарний проект начальник відділу оборонного співробітництва Посольства США в Україні підполковник СВ ЗС США Шеннон МакКой.
– Я вже вдруге в Житомирі, тому що наш відділ оборонного співробітництва має ще й кілька військових проектів, - розповів він. – І якщо вони уособлюють співробітництво у військовій галузі, то цей проект гуманітарної допомоги – співробітництво з українськими людьми. Тому я хотів би подякувати владі області за вашу відданість та підтримку цього проекту – без вашого керівництва та наставництва його не було б. Щиро сподіваємося, що наша допомога - проведені ремонтні роботи та гуманітарний вантаж - будуть використані за призначенням для того, щоб ваш центр був найкращим не лише в Україні, а й в усій Європі!
***
Вдалося поспілкуватися з начальником відділу оборонного співробітництва Посольства США в Україні підполковником СВ ЗС США Шенноном МакКоєм і після урочистого заходу – за неофіційних, як мовиться, обставин.
- Пане підполковнику, яка причина того, що американські військові допомагають українським жінкам та їх діткам?
- Я гадаю, що це важливо для уряду України, особливо ж – для української нації. Це – інвестиція у майбутнє покоління.
- А чому для вашої держави це важливо – інвестувати наше майбутнє?
- Розумієте, якщо налагоджені стосунки з іншою країною, не лише з урядом, але й народом іншої країни в якомусь хоча б одному напрямку, то чим далі – тим більше й тісніше цей взаємозв’язок і ця співпраця розповсюджується на всі галузі життя. Й особливо – на найбільш важливі.
- Хоча домовленість про подальшу співпрацю відбуватиметься лише за якийсь час, але, певно, ви приїхали до нас із уже чітко визначеним рішенням?
- Цей проект наразі вважається завершеним, адже обидва його етапи виконані. Ми будемо вести перемовини з представниками обласної влади щодо можливості виконання інших проектів. Але хочу сказати, що, крім цього, ми здійснюємо й інші проекти по всій Україні – фактично, в усіх регіонах вашої країни. Як я вже говорив, саме наш військовий відділ – це лише одне коліщатко загальної машини співпраці. Адже всі проекти співробітництва ведуться загалом представниками в цьому регіоні. Як-то, наприклад, організацією USAID - агенцією США з міжнародного розвитку інших країн - та іншими міжнародними організаціями.
- А чи має пан підполковник такий проект, як … власні діти?
- Так, є у мене такий проект – двоє синів. Вони зі мною тут, в Україні.
- І хтозна, можливо, саме в центрі охорони здоров’я матері і дитини в Житомирі народяться їх наречені… Чи, може, вже мають вони їх серед юних українок?
- О, ви знаєте, я, на жаль, через велику зайнятість не так багато часу спілкуюся зі своїми дітьми – вам потрібно поговорити про це з моєю дружиною, - сміється. – Вона знає!
- Чого побажали б ви цим діткам, котрі тут народжуються – відтепер і з вашою допомогою теж?
- Як і кожен батько, я хотів би, щоб вони народилися здоровенькими, щоб росли щасливими, щоб мали гарний потенціал на майбутнє і досягли лише найкращого в житті!

Вікторія Паламарчук.