Адже саме тут на світ з’являється нове життя, яке примножуватиме здобутки своєї країни й продовжуватиме існування нації. Тим-то й відрадно, що Житомирщина має офіційне міжнародне визнання досягнень зі втілення нових перинатально-акушерських технологій. Обласний центр охорони здоров’я матері й дитини та пологове відділення ЦМЛ №1 м. Житомира отримали на підтвердження цього відповідні сертифікати.  

 

За підтримки Агенції з міжнародного розвитку США (USAID) в Україні працює проект „Здоров’я матері та дитини”. Його програма включає в себе втілення нових перинатально-акушерських технологій і має на меті покращення здоров’я матерів та дітей. За час дії проекту зроблено вже немало, тож його організатори та міжнародні експерти підбили підсумки здійсненого в покращенні обслуговування вагітних, породіль та новонароджених в Україні. 

– Ми пишаємося тим, що нам вдалося здобути перемогу практично над усіма закладами держави – учасницями програми – та отримати Міжнародний сертифікат „Дев’ять зірок якості медичного обслуговування”. З дев’яти зірок, які констатують надання повного об’єму допомоги вагітній, породіллі та новонародженій дитині, відображають повноту цієї допомоги, всі дев’ять були присуджені нашому центру, - з гордістю ділиться радістю головний лікар Житомирського обласного центру охорони здоров’я матері і дитини, лікар акушер-гінеколог вищої категорії, заслужений лікар України Юрій Рувімович Вайсберг. – На міжнародній конференції в Ялті наш заклад експертами було визнано центром передового досвіду міжнародного класу. Вони, зокрема, відзначили, що визначена проектом мета найповніше досягнута саме Житомирським обласним центром охорони здоров’я матері і дитини. Тож, якщо подібні програми втілюватимуться в подальшому в інших державах СНД чи країнах далекого й близького зарубіжжя, наш заклад буде використовуватися, як тренінговий центр, а наші спеціалісти – як міжнародні тренери з передачі досвіду втілення нових перинатальних технологій в акушерстві. 

 


 

Це – дуже велика відповідальність. Але й величезна радість не лише для колективу, а й усього медичного загалу Житомирщини.

- Це великий здобуток кожного - від молодшої медсестри й до керівництва, - наголосив Юрій Рувімович. - Адже на нас рівняються сьогодні заклади не тільки нашої країни – тут відбуваються семінари всеукраїнського значення та з міжнародною участю. Cьогодні ми маємо досвід, який можемо передати іншим. І все - задля того, щоб покращити життя наших пацієнтів та їх майбутнє.

Кожна з дев’яти зірок сертифікату передбачає певні моменти якості медичного обслуговування вагітних, породіль та новонароджених. За свідченнями спеціалістів обласного центру охорони здоров’я матері і дитини, у багатьох пологових стаціонарах країни не відпрацьовано й жодного з них.

- Так, наприклад, одна з зірок нам присвоєна за те, що ми перетворили заклад із закритого типу в санаторний, - зауважив керівник. – Ми дозволили перебування пацієнтів у домашньому одязі, відвідування їх рідними. А тим часом спостерігається ще дуже багато прикладів сьогодні й в Україні, й за кордоном, де пологові відділення мають суворий закритий режим – це неправильно. Крім того, ми маємо базове реанімаційне відділення, яке визнане найкращим в Україні.

Тут підтримують та широко пропагують партнерські пологи, вважаючи їх методом психоемоційного захисту породіллі в пологах та дитини, стимулом для ще більшої професійної віддачі медичного персоналу. Крім того, не розривають й оцей сімейний ланцюжок і при спільному перебуванні після кесарського розтину.

- Після таких пологів, коли мама ще в операційній, перший дотик дитинка має зі своїм татом, – говорить Ю.Р.Вайсберг. - Цей метод має доказову медичну базу – тато психологічно налаштовується на майбутнє свого маляти, він більше до нього прив’язується душею, стає з дитиною єдиним цілим. Крім того, в такому випадку батько стає першим біологічним щепленням для дитини. Сімейна флора передається відразу ж новонародженому й стає для нього щитом, який перешкоджає іншій флорі – чужій, а отже агресивній - шкодити маленькому дитячому організму. До того ж батько, зігріваючи своїм теплом, стає для маляти першою біологічною грілкою – віддає тепло свого тіла й душі.

На перших же кроках діяльності закладу тут відразу ж відпрацювали дотримання теплового ланцюжка, адже температура в пологових залах, нижча від 25 градусів, недопустима.

- Бо коли дитинка з так званого біологічного кювезу з температури навколоплідних вод у 37 градусів переходить у тепло нижче 25 градусів, вона отримує холодовий стрес – такий, як отримав би дорослий, поміщений роздягненим у температуру нуль градусів, - пояснює лікар. - Від цього в майбутньому дитина може мати знижений імунітет, а отримавши стрес – психічні розлади. Лише, зокрема, при дотриманні теплового ланцюга нам вдалося знизити захворюваність новонароджених удвічі.

А маючи вільний вибір позицій у пологах, породілля отримує задоволення від цього процесу, тож це відповідно й зменшує травматизм.

– Жінка народжує в тій позиції, в якій їй зручно, вибираючи саме таку, коли вісь дитинки співпадає з віссю її пологових шляхів. А це дуже важливо – жінка відчуває сама, як їй комфортно народжувати, - зауважив Ю.Р.Вайсберг. – Такий, здавалося б, простий прийом, а як багато він значить для того, щоб дитинка народилася без травм, швидше й без болю.

Висококваліфіковані ж психотерапевт і психолог центру із грудного вигодовування працюють із вагітними та породіллями, аби кожна з них розуміла, наскільки важливе грудне вигодовування, як доглядати за молочними залозами, правильно годувати дитину тощо.

- Ще не створена вченими така речовина, яка могла б повністю замінити грудне молоко, - переконаний Юрій Рувімович. - Дуже важливо, щоб дитина отримувала повний спектр збалансованого вітамінного, білкового та жирового харчування – а це можливо лише при грудному вигодовуванні - й у майбутньому повноцінно розвивалася. Ми знаємо сьогодні багато наукових статей та даних доказової медицини, які свідчать про те, що дитинка, котра вигодовується грудним молоком, більше імунозахищена, краще розвивається психічно й антропометрично.

Діє в центрі й «Школа батьківства», яка здійснює післяпологове консультування. Всі жінки, котрі тут лікуються й народжують, займаються в цій школі. Вони детально вивчають, як треба себе поводити до пологів, під час та після них.

- Крім нас дев’ять зірок отримав подібний центр зі східної України. Нам же його вручили першим. Така історія цього документа – він для нас найдорожчий, - поділився Ю.Р.Вайсберг. – Тож на кожній нашій нараді – чи це розмова з молодшим медперсоналом, чи з завідуючими – я завжди багато приділяю уваги підвищенню професіоналізму, майстерності, дисципліни. А зараз хочу побажати своєму колективу здоров’я міцного, затишку сімейного та спокійного серця!

 

***

З дев’яти зірок якості медичного обслуговування міжнародного сертифікату шість зірок отримало пологове відділення ЦМЛ №1 Житомира. Це міжнародне визнання – велике досягнення у впровадженні новітніх перинатальних технологій.

- Всі „зірки” сертифікату спрямовані на допомогу перш за все жінці й ми, медичні працівники пологового відділення, в цьому процесі виступаємо помічниками, - сказала заступник головного лікаря з материнства та дитинства ЦМЛ №1 Житомира Світлана Олексіївна Данилюк. – Головна ж наша робота полягає в тому, щоб навчити жінку та її партнера правильно поводитися в пологах – як саме за доказовою медициною краще народити здорову дитину. Ми працюємо за проектом близько п’яти років і дуже задоволені ним. Адже ж побачили результати цієї роботи, переконалися в покращенні показників, зменшенні пологового травматизму, народженні здорових дітей, зменшенні кількості застосування медикаментів.

Кому, як керівник підрозділу, вона найбільше завдячує отриманням такого високого визнання? Відповідаючи на це питання, Світлана Олексіївна наголосила, що для отримання найвищих відзнак та нагород треба насамперед працювати командою. Якщо не буде єднання всіх лікарів, акушерок, середнього й молодшого медичного персоналу, то цього ніколи не досягнеш.

- Повірте, покращити показники лікар самотужки не зможе, а спільна робота єдиного колективу принесе позитивні результати, - переконана С.О.Данилюк. - А починалося все з того, що з завідувачами відділень ми брали участь у тренінгах – немов школярі, вивчали, як правильно застосовувати нове в роботі. Затим проводили такі заняття у своєму колективі. Попервах от, наприклад, для багатьох було в дивину відкрити двері для вільного відвідування породіль їх рідними - розірвати оту стерильність (хоча на пологах вона не потрібна - потрібна чистота), дозволити їм не лише бути присутніми на пологах, але й брати в цьому безпосередню участь. Можливо, для тих медичних працівників, котрі працювали раніше, перейти до таких методів було й досить складно. Та з часом і досвідом ми переконалися, наскільки великі позитивні результати приносить застосування новітніх технологій.

Тож і назвала Світлана Олексіївна своїми найпершими помічниками завідуючих - пологового блоку Івана Миколайовича Корбутяка, відділення патології вагітних Олену Володимирівну Лобузько, пологового відділення №2 Зиновія Людвіговича Борецького, відділення новонароджених Тетяну Василівну Горіну, відділення анестезіології та інтенсивної терапії для хворих акушерського профілю Івана Івановича Тимціва, старших акушерок Антоніну Антонівну Петренко та  Валентину Миколаївну Скидан, чергових лікарів Олександру Степанівну Яцюк, Тетяну Гнатівну Хоменко, Ірину Мечиславівну Біденко, акушерок Тетяну Олександрівну Кальчук, Ярославу Валеріївну Патинську, Юлію Володимирівну Столяр, Зою Леонідівну Вакуленчик. Зрештою, за словами співрозмовниці, відзначити можна практично кожного, адже всі працюють із задоволенням.

- Відтепер у нашому пологовому будуть народжуватися „зіркові” діти! - радісно зауважила. – Й станом на перше грудня тут уже народилося 2600 малят. Порівняно з минулим, наприклад, роком це на 250 діток більше. А до завершення року чекаємо на близько трьох тисяч новонароджених. Загалом же через наш заклад за кількістю пологів та наданням допомоги пройшло до чотирьох тисяч вагітних. Робота зроблена колосальна!

І після закінчення проекту в Україні пологове відділення ЦМЛ №1 Житомира продовжуватиме роботу в такому напрямку.

- Я хочу наголосити на цьому, - сказала С.О.Данилюк. – Адже враховуючи, що завдяки йому вийшло багато протоколів лікування та надання медичної допомоги вагітним жінкам – це величезна праця всієї України. Тож нашому закладу я бажаю процвітання та більше народжених діток. Колективу ж – працювати в тому ж складі й із таким же натхненням. А діткам – того ангела-охоронця, який приходить до них із народженням. Нехай він супроводжує їх усе життя. Хай ці дітки пам’ятають, де їхня родина, Батьківщина й що починається вона з пологового будинку!

 

Вікторія Паламарчук.