12 листопада Житомирщину з робочим візитом відвідала Прем`єр-міністр України Ю. В. Тимошенко.
Апаратуру – лікувально-профілактичним закладам області

На початку візиту голова Уряду відвідала обласну дитячу лікарню: ознайомилася із організацією лікування маленьких пацієнтів, забезпеченням лікарні медикаментами та виробами медичного призначення. Затим оглянула відділення анестезіології та інтенсивної терапії для новонароджених та дітей старшого віку. Поспілкувалася з медпрацівниками лікарні й дала високу оцінку їх діяльності.
Зокрема, Юлія Тимошенко відзначила, що обласна дитяча лікарня добре підготовлена до прийому хворих, обладнана всім необхідним і має достатню кількість медикаментів. Лікарня та область у цілому готові активно реагувати на епідемію грипу та ГРВІ, до того ж на Житомирщині жодного випадку захворювання на свинячий грип не зафіксовано.
Юлія Володимирівна розповіла про роботу Уряду щодо протидії розповсюдженню грипу А/H1N1: заку-півлю необхідного медобладнання, медикаментів та підвищення оплати праці лікарям.
Прем’єр-міністр передала для медичних закладів області апарати штучної вентиляції легень і необхідні в боротьбі з грипом ліки. І підкреслила, що Україна має бути підготовленою до можливих прийдешніх хвиль грипу А/H1N1 в країні.
- Навіть якщо, як говорять у ВООЗ, будуть друга і третя хвилі – ми готові. Необхідно, щоб люди вчасно зверталися до лікарів за допомогою  і щоб медики мали можливість  їм допомогти, - сказала вона.
Насамкінець Ю.В.Тимошенко звернулася до медпрацівників лікарні із закликом залишатися оптимістично налаштованими і продовжувати робити все, щоб допомогти пацієнтам.

Землю – селянам. Безкоштовно!
У с. Сінгури Житомирського району в місцевому Будинку культури Ю. В. Тимошенко особисто вручила державні акти на право власності на земельні ділянки 53 громадянам Сінгурівської, Тютюнниківської та Коднянської сільських рад. Цей захід відбувся у рамках виконання постанови Кабінету Міністрів України від 05.08.09 №844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадян України у 2009 році», за якою громадяни мають право отримати державні акти на земельні ділянки на безкоштовній основі. В заході також  взяли участь голова Державного комітету України із земельних ресурсів О. М. Кулініч, голова облдержадміністрації Ю. В. Забела та голова обласної ради В. Й. Француз.
Під час церемонії вручення актів  Юлія Тимошенко нагадала, що з системи видачі земельних актів Уряд прибрав приватні структури, вартість послуг яких була надто завищена, а також розробив єдиний порядок подачі громадянами заяв. Так, сьогодні громадяни подають заяви лише до сільської, селищної або міської ради, додавши до неї копії паспорта й ідентифікаційного коду, а також документ, який підтверджує виділення земельної ділянки (у випадку наявності такого документа).
Затим у приміщенні облдержадміністрації Ю. В. Тимошенко взяла участь у першій всеукраїнській колегії Держкомземів, на якій були присутні й відзвітували керівники управлінь Держкомземів різних областей України та інші високопосадовці. Колегія була присвячена проведенню перших підсумків роботи щодо виконання нової постанови Уряду, яка забезпечує всю систему видачі безкоштовних земельних актів на володіння присадибними ділянками.

Ю. В. Тимошенко намагалася розібратися в ситуації, чому люди, які здали документи на землю ще два роки тому, досі не отримали державні акти. За словами Юлії Тимошенко, 200 чиновників Держкомзему за неналежне виконання видачі актів на землю вже звільнені, із них – вісім керівників обласних управлінь. До того ж голова Уряду дала вказівку О. М. Кулінічу продовжувати одразу звільняти з посади тих чиновників Держкомзему, які ставлять перепони в видачі актів на землю. Прем`єрка також наголосила, що державні акти на землю безкоштовно отримали 160 тисяч українців. На черзі – ще 6, 5 мільйона громадян. У рамках цієї роботи відзначила Одеську, Черкаську, Запорізьку області, серед тих, хто найгірше виконує постанову, - Тернопільська, Харківська та Донецька.
- Вся бюрократична та чиновницька система звикла до виходу цієї постанови працювати зовсім по-іншому, в тому числі на базі приватних структур, абсолютно не безкоштовно… По кожному району, місту, селищу особисто відслідковую, як працюють сьогодні команди Держкомзему та сільські, селищні і міські голови. Нині вся система Держкомзему починає працювати на людей, але потрібно ше трохи часу, щоб в кожній області така робота була налагоджена на найвищому рівні, щоб не було ніякого саботажу, зволікання видачі актів на безкоштовній основі. Якщо людина має присадибну ділянку, коли б вона її не отримала – в 1940-х роках, до 2002 року чи опісля, відповідний акт вона отримає безкоштовно! І якщо хтось із чиновників-корупціонерів думає, що я цю справу залишу і що потім буде повернута стара модель,  можна буде, як завжди, брати з людей гроші, то хочу сказати: я цю справу не залишу! – наголосила Юлія Тимошенко.
Головне управління Держкомзему в Житомирській області відзвітувало щодо виконання постанови Кабінету Міністрів України № 844 станом на 02.10.2009 р.
Так, в області 516,4 тисяч громадян мають право на приватизацію земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку, ведення особистого селянського господарства, садівництва, індивідуального дачного та гаражного будівництва. Цим правом уже скористались 440,7 тис. громадян, які приватизували земельні ділянки згідно з рішеннями органів місцевого самоврядування та виконавчої влади.
Відповідно до наданої міськими, селищними та сільськими радами інформації, в переліки громадян, які не реалізували свої права на приватизацію земельних ділянок в Житомирській області і які можуть реалізувати їх за постановою Кабінету Міністрів України №844 внесено 270,8 тис. осіб.
Управліннями, відділами Держкомзему в районах та містах станом на 10.11.09 р. прийнято від органів місцевого самоврядування та зареєстровано 54,7 тис. заяв громадян на безоплатну приватизацію. Роботи щодо безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів проводяться у всіх районах та містах області.
Марія Хімич.