6 листопада, в п`ятницю, Житомирська область переступила епідемічний поріг по захворюваності на гострі респіраторні інфекції та грип (як відомо, жодного випадку захворюваності на грип А/H1N1 в області не зафіксовано). Наступного дня Житомирщину відвідала делегація від Всесвітньої організації охорони здоров“я на чолі з головою регіонального представництва ВООЗ в Україні І. В. Поканевичем. Метою візитуделегації було допомогти Україні в боротьбі із грипом А/H1N1, а саме – оцінити рівень готовності в регіонах країни протистояти можливій епідемічній ситуації і, якщо потрібно, надати необхідну   допомогу.

Спочатку відбулася нарада представників ВООЗ та начальника управління охорони здоров`я облдержадміністрації О. К. Толстанова. Делегацію цікавило, як здійснюється інформування населення (через сайт управління охорони здоров`я, медичний інформаційно-аналітичний вісник, газети «Пульс», «Пульс-Норма»), чи є «гарячі лінії», чи створені оперативні штаби на рівні облдержадміністрації, управління охорони здоров`я та на місцях, які запобіжні заходи вживають управління охорони здоров`я та облСЕС для недопущення випадків захворюваності на грип А/H1N1 тощо.
О. К. Толстанов запевнив, що область повністю забезпечена противірусним препаратом «Таміфлю», на пошиття захисних масок виділено марлю із мобілізаційних резервів, вони вже надходять до обласної бази спецмедпостачання і розподіляються по районах, а на території області здійснюються всі профілактичні заходи для недопущення епідемії А/H1N1.

 


Зокрема, перша партія «Таміфлю» (для лікування дітей) надійшла в область ще в травні цього року, з того ж місяця управління охорони здоров`я ОДА розпочало вживати профілактичні заходи для недопущення епідемії А/H1N1.

 

Делегація відвідала відділення інтенсивної терапії для інфекційних хворих, відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії новонароджених та відділення анестезіології-інтенсивної терапії для дітей віком від 1 місяця до 18 років обласної дитячої лікарні та Житомирську центральну районну лікарню (у цьому медичному закладі в разі виникнення епідемії каліфорнійського грипу буде розгорнуто додатково 1400 ліжок). Її супроводжували О. К. Толстанов, головний лікар обласної дитячої лікарні В. Ф. Марченко, його заступник С. О. Русак,  головний лікар центральної районної лікарні О. К. Литвинець та головний лікар облСЕС О.С.Волков, які відповіли на всі запитання представників ВООЗ.
Відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії новонароджених обласної дитячої лікарні вразило делегацію своїм новітнім устаткуванням, що дозволяє виходжувати немовлят із критичною масою тіла.


У відділенні анестезіології-інтенсивної терапії для дітей віком від 1 місяця до 18 років представники ВООЗ відвідали 12-річну дівчинку, яка перебувала в важкому стані через ускладнення грипу (її лікуванням займається заступник головного лікаря, лікар-анестезіолог М. Д. Бобер).
Делегація високо оцінила рівень підготовки Житомирської області до можливої епідемічної ситуації по захворюваності на грип А/H1N1 і навіть заявила, що організацію охорони здоров`я в нашій області буде ставити в приклад іншим регіонам України.

Марія Хімич.