12 серпня робочою групою у складі лікаря інфекційного відділення ЦМЛ № 1 м.Житомира В.П.Марченко, завідувачки інфекційного відділення ЦДМЛ В.П.Гудименко на чолі з директором департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації О.М.Торбасом, проведено вивчення епідситуації у Ружинському районі.

Станом на 12.08.2013 до інфекційного відділення Ружинської центральної лікарні зі скаргами на підвищення температури тіла, загальну слабкість та нудоту було госпіталізовано 32 особи. У тому числі 6 дітей, 2-є із яких підліткового віку. Захворілим встановлено попередній діагноз: "харчова токсикоінфекція середньої важкості". Медична допомога хворим надається в необхідному обсязі.

Всі захворілі 10 серпня 2013 були присутні на весільному банкеті на території приватного господарства у с. Немиринці. Всього на весіллі знаходилось близько 200 осіб. Усі страви готувалися в цьому приватному господарстві.

Працівниками Головного управління Держсанепідслужби у Житомирській області та ДУ "Житомирський обласний лабораторний центр" для лабораторних досліджень у місці виникнення спалаху відібрано зразки харчової продукції, проби питної води, з об'єктів довкілля взято гігієнічні змиви на патогенну та умовно-патогенну мікрофлору. Проведено бактеріологічні обстеження хворих та осіб, які були залучені до приготування страв.

З метою стабілізації епідемічної ситуації проводиться комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів. Зокрема, департамент охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації здійснює моніторинг госпіталізації хворих в інфекційне відділення Ружинської центральної районної лікарні. Наразі медпрацівниками району проводяться подвірні обходи та огляд як дорослого, так і  дитячого населення. Серед жителів району проводиться санітарно-освітня робота.

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації закликає жителів області контролювати якість їжі, дотримуватись вимог щодо її приготування, а також термінів та умов зберігання. Не слід нехтувати правилами особистої гігієни.

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua