«Основні принципи реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» - такою була тематика наради-семінару начальників управлінь та відділів охорони здоров’я, райтерапевтів, райкардіологів, головних лікарів центрів ПМСД, лікарів загальної практики – сімейної медицини області.

2013_07_18_01

Захід відбувся 18 липня у Житомирському інституті медсестринства за участю головного терапевта Міністерства охорони  здоров'я України, члена-кореспондента НАМН України, д.мед.н., професора Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Василя Нетяженка, виконуючого обов’язки директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Сергія Кобилінського,  обласного позаштатного кардіолога Олени Ільчишиної, обласного позаштатного спеціаліста з загальної практики - сімейної медицини  Володимира Хренова.

2013_07_18_02

За  словами головного терапевта МОЗ України В.Нетяженка, нині в Україні зареєстровано понад 12 млн. осіб, хворих на артеріальну гіпертензію, з них систематично лікуються лише 10%. Завдяки поетапному впровадженню пілотного проекту, ця цифра має сягнути середньоєвропейського рівня - 30%.

- Зрозуміло, що із серцево-судинними проблемами можна працювати та  вести активний спосіб життя, - зазначив Василь Нетяженко, - проте, якщо не контролювати та вчасно не почати лікувати підвищений тиск, може статися інсульт чи інфаркт. Взагалі про свої проблеми з тиском знають лише 60% хворих, з них 40% починають лікуватися, а 20% хворих ця проблема взагалі не цікавить.  На інсульт щорічно в Україні вперше захворює 110 000 осіб, 60 000 — отримують гострий інфаркт міокарда. Лікування цих недуг у високоспеціалізованих медичних центрах є дуже складним і дороговартісним. Натомість лікування артеріальної гіпертензії в рамках пілотного проекту обійдеться громадянину лише в 15-30 гривень на місяць та запобігатиме виникненню інсульту у кожного третього хворого на артеріальну гіпертензію.

2013_07_18_03

- Кращими районами щодо реалізації пілотного проекту в області, - зазначив виконуючий обов’язки директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Сергій Кобилінський,- є Ємільчинський, Любарський, Житомирський та Романівський райони. Область має великий потенціал, проте тільки за умов спільної роботи кардіологів, терапевтів, сімейних лікарів та фармацевтичних працівників можна розраховувати на повну реалізацію цього проекту.

За словами обласного позаштатного кардіолога Олени Ільчишиної, в області створено робочу групу із штатних і позаштатних фахівців ДОЗ облдержадміністрації та працівників державної лікарської служби Житомирської області, відбулося  три засідання колегії департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації щодо реалізації  пілотного проекту, чотири наради за участю медичних та фармацевтичних працівників, керівників закладів охорони здоров’я щодо протоколів лікування, з них дві наради за участю головного терапевта Міністерства охорони здоров’я України Василя  Нетяженка. Постійно проводяться наради з керівниками аптек різних форм власності, медичними та фармацевтичними працівниками щодо взаємозаміни лікарських засобів у межах міжнародної непатентованої назви, процедури виписування рецептів на визначені постановою КМУ лікарські засоби та щодо роботи аптечних закладів в умовах впровадження системи часткового відшкодування вартості лікарських засобів для гіпертонічних хворих.

2013_07_18_04

- Над реалізацією пілотного проекту, - наголосила Олена Ільчишина, - в області працюють 487 закладів охорони здоров’я. В пілотному проекті задіяно 623 лікаря, в тому числі 67 дільничних терапевтів, 496 сімейних лікарів, 48 кардіологів та 12 неврологів. Укладено угоди між розпорядником та аптечною мережею про співпрацю  з 96 суб’єктами господарювання, які нараховують  404 аптечних заклади.

Представники Ємільчинського, Любарського, Житомирського та Романівського районів поділилися з колегами своїм досвідом щодо успішної реалізації пілотного проекту.

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua