У рамках Європейського тижня сталої енергетики 25 червня 2013 року у Житомирі відбувся семінар Фонду східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології (Е5Р) на тему «Як відкрити доступ до потенціалу енергоефективності українських муніципалітетів?».

26_06_2013_01

У роботі представницького заходу взяли участь: голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук, Житомирський міський голова Володимир Дебой, керівник Фонду Е5Р Андерс Лунд, керівник секції з питань енергетики, довкілля та транспорту Представництва ЄС в Україні Вальтер Треттон, представники міжнародних фінансових організацій в Україні, міські голови українських міст та керівники комунальних підприємств.

Роботі семінару передувала поїздка його учасників  до одного з дитячих садочків міста, який був утеплений за новою енергозберігаючою технологією. Потім учасники семінару вирушили до  обласної психіатричної лікарні № 1, де відбулося відкриття сучасної енергоефективної котельні. За підтримки органів влади, департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації тут встановлено сучасний 2,5-мегаватний котел фірми "Крігер", який виробляє тепло, спалюючи при цьому дерев'яну стружку.

26_06_2013_02

-До цього котельня за рік споживала 550 тисяч кубометрів газу, тобто, «в трубу вилітало» орієнтовно 3,5-4 млн. грн., - зауважив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас. Котел запустили в технологічному режимі, і він у середньому споживатиме щодня 55-60 кубів дерев’яної стружки (щепи). Влітку для забезпечення потреб обласної психіатричної лікарні № 1 теплою водою достатньо розігрівати котел до 1-го мегавата, а взимку може знадобитися вся 2,5-мегаватна потужність. Також є домовленість про те, що крім необробленого торфу, бурого вугілля та продуктів переробки сільськогосподарського виробництва, всі дерева, які зрізатимуться шляхом планової санітарної очистки,  будуть поступати до цієї котельні, де спеціальне обладнання подрібнюватиме деревину на щепу. Крім того, це дасть 1,3 млн. грн. економії бюджетних коштів.

Довідково:

Щороку Житомирщина споживає в середньому 164 млн кубів газу. В планах області на 2013 рік передбачено скорочення споживання газу на 35% за рахунок переходу на альтернативні види палива.

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua