14 червня у Житомирському українському академічному обласному музично-драматичному театрі ім. І.Кочерги відбулися урочисті заходи з нагоди Дня медичного працівника. Представників медичної спільноти області прийшли привітати голова обласної державної адміністрації Сергій Рижук та голова Житомирської обласної ради Йосип Запаловський.

2013_06_20_01

«Міцне здоров’я – це найдорожче, що є у людини. І своєю доброю справою ви повертаєте сотні тисяч людей до повноцінного життя. Завдяки цьому в області системно виконуються всі заходи, котрі передбачені згідно з Указом Президента України Віктора Януковича про національний план дій на 2013-й рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки „Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава“, – Житомирщина є одним із лідерів серед регіонів України за рівнем реалізації настанов Глави держави. Та найкращою відзнакою для вас є не оцінка вашої діяльності керівництвом області чи навіть держави, а насамперед відгуки людей. Тому основний акцент у реформуванні галузі охорони здоров’я спрямований на первинний рівень, надання медико-санітарної допомоги населенню та забезпечення ефективності, доступності і, найголовніше, якості медичних послуг.

2013_06_20_02

На Житомирщині благородній справі лікувати та оздоровлювати людей присвятили своє життя 4282 лікаря та близько 13-ти тисяч молодших спеціалістів із медичною освітою. Очільник області також побажав працівникам медичної сфери завжди бути прикладом бадьорості та доброго здоров’я для свої земляків.», – зазначив у своєму вітальному слові голова обласної державної адміністрації Сергій Рижук.

«Я гордий тим, що на ниві охорони здоров’я Житомирщини трудяться відповідальні, чесні, сумлінні, висококласні фахівці, які вдень і вночі, у свято і будень готові жертвувати собою заради порятунку інших. Вони прийшли у професію за покликом душі і серця. Як результат – у рейтинговій оцінці стану здоров’я населення області та ресурсного забезпечення медичних закладів, за підсумками 2012 року, наша область здобула почесне друге місце в Україні», - наголосив у привітальному слові голова обласної ради Йосип Запаловський.

2013_06_20_03

«Одним із головних пріоритетів держави є започатковане Президентом України реформування галузі охорони здоров'я. Процес, який має на меті підвищення якості, доступності та ефективності медичної допомоги, наразі впроваджується в Київській, Вінницькій, Донецькій та Дніпропетровській областях.

І хоча Житомирщина не увійшла до переліку пілотних областей, медики області активно працюють в напрямку реформування галузі.

2013_06_20_04

Проводиться завершення реорганізації первинної медичної допомоги -протягом  2012-2013 рр. в області було відкрито 11 закладів сімейної медицини,на даний час в області функціонує 245 закладів сімейної медицини, в яких організовані 637 сімейних дільниць, де працюють 496 сімейних лікарів та 651 медична сестра загальної практики-сімейної медицини. Питома вага населення області, якому надають медичну допомогу сімейні лікарі складає  80%.

Продовжується реєстрація центрів первинної медико-санітарної допомоги, як юридичних осіб. У 2012-2013 рр. створено 9 центрів первинної медико-санітарної допомоги.

На виконання доручення Президента України в області проводиться робота щодо впровадження Національного проекту «Вчасна допомога», зокрема, розпочато створення системи екстреної медичної допомоги.

Мені дуже приємно констатувати, що у всеукраїнському рейтингу оцінки стану здоров'я населення, діяльності  та ресурсного забезпечення закладів охорони здоров'я наша область у 2012 році  отримала  друге місце (у 2011 році  - третє місце). І цей приємний факт не випадковість, а результат наполегливої, кропіткої праці усього загалу медпрацівників області.

Проте у  нас попереду ще багато роботи на шляху реформування галузі охорони здоров’я. Відмінною рисою медиків Житомирщини є високий професіоналізм та самовідданість обраній справі, гуманізм та милосердя, творчий пошук та прагнення опановувати нові вершини.

Медики Житомирщини мають великий потенціал, а тому хочу запевнити жителів області, що ми виконаємо всі поставлені перед нами завдання щодо надання своєчасної та якісної медичної допомоги нашим землякам.

Шановні колеги! Напередодні нашого професійного свята я щиро вітаю кожного із вас, бо ви – найкращі! Хай доля рясно обдаровує вас радістю, усілякими земними гараздами, а на життєвому шляху зустрічаються люди віддані, вірні і по-справжньому гідні вашої поваги. Міцного здоров’я, злагоди, щастя вам і вашим родинам, щирих друзів, натхнення та втілення всіх творчих задумів», - зазначив у своєму виступі директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас.

З нагоди професійного свята кращі працівники галузі охорони здоров’я області отримали нагороди та відзнаки.

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua