Десять років тому Всесвітньою організацією охорони здоров’я 14 червня проголошено Всесвітнім днем донора крові, який цьогоріч проходить під гаслом "Подаруйте життя - станьте донором крові».

2013_06_13_01

З нагоди свята в обласному центрі крові відбувся урочистий захід за участю старшого та молодшого поколінь донорів області, лікарів лікувально-профілактичних закладів, представників обласної організації Товариства Червоного Хреста України, громадських організацій та ЗМІ.

- Хочу привітати всіх активних учасників та молоде покоління прихильників донорського руху зі святом, - зазначив у своїй промові головний лікар обласного центру крові Анатолій Чугрієв, -   висловити щирі слова подяки добровільним та безоплатним донорам, які рятують життя та допомагають зберегти здоров’я хворих, зокрема голові молодіжної студентської організації «Спека» Юлії  Радюк.

2013_06_13_02

Для дотримання принципу самозабезпечення країни компонентами та препаратами крові  Рада Європи рекомендує 40-50 донацій на 1000 населення. В Україні  на 1000 населення припадає від 8,1 до 34,0 донорів, по Житомирській області в 2012 р. – 17,5 донацій.

Належні і надійні запаси крові можна забезпечити на основі регулярного, добровільного і безоплатного донорства. Регулярні, добровільні і безоплатні донори крові є також найбільш безпечною групою донорів,  серед них визначається найнижча розповсюдженість інфекцій, що передаються через кров.

2013_06_13_03

У 2012 році обласним центром крові та його філіями було прийнято 15527 донорів, з яких добровільних безоплатних - 1270. Добровільне і безоплатне донорство крові може сприяти високим стандартам якості продуктів крові, що підвищує безпеку здоров’я людини.

- Працівники обласної організації Товариства Червоного Хреста та  їх волонтери, - зауважив  голова обласного осередку ТЧХУ Олександр Богдан, - сподіваються на те, що нове покоління донорів крові, маючи приклад старших колег, гордо нестиме святу місію – дарувати свою кров для використання її там і тоді, коли вона необхідна для порятунку людського життя.

2013_06_13_04

- У лікувальних закладах  області впродовж 2012 року, - зазначив у своєму виступі начальник відділу управління організації медичної допомоги населенню та медицини катастроф департаменту  охорони здоров’я облдержадміністрації Олексій Андрушко, -  проведено 15640 гемотрансфузій компонентів та препаратів крові, із них: еритроцитів – 6568 доз, свіжозамороженої плазми – 7525 доз, розчинів альбуміну  - 834 дози.

Загальна кількість хворих, які отримали компоненти та препарати крові, склала 6440 пацієнтів або 2,6% від загальної кількості всіх пролікованих хворих.

Найбільше число переливань компонентів і препаратів крові здійснюється в реанімаційних та хірургічних відділеннях лікувально- профілактичних закладів області: еритроцитів – 64 %, свіжозамороженої плазми  - 81 % від загального обсягу трансфузій.

Рівень виконання  поточних замовлень лікувальних закладів області на компоненти крові в 2012 році склав 98-99 %.

Невідкладна медична допомога забезпечується 100%. В обласному центрі крові та філіях запаси компонентів крові розраховано для надання допомоги 50 постраждалим під час транспортних та техногенних аварій. З цією ж метою на кожній з філій зберігається до 300 л свіжозамороженої плазми та 50 – 60 доз еритроцитів.

Компоненти та препарати крові щороку зберігають життя близько 8 тис. хворим нашої області, здійснюється  близько 15 тисяч трансфузій компонентів донорської крові.

Довідково

В Житомирській області звання „Почесний донор СРСР” отримали 1094 особи, „Почесний донор України ”  - 926 осіб, 1 –  «Орден княгині Ольги»  ІІІ-го ступеня. У Житомирській області почесне   звання «Заслужений донор України» присвоєно вже 4 особам (напередодні свята високе звання «Заслужений донор України» присвоєно Надії Адамовій, яка здавала свою кров більше 120 разів).

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua